De allereerste Automotive 3D Printing Conference, op 5 juni op de Automotive Campus in Helmond, georganiseerd door Jakajima, was een verkenning van wat 3D-printen voor de automotive betekent en nog kan betekenen.

Voor de meesten in de automotive aftersales is 3D-printen onontgonnen terrein. Dat er meer toepassingsmogelijkheden zijn dan het maken van prototypen en het restaureren van klassiekers, bleek duidelijk tijdens deze conferentie.

Beste optie?

Tegen het eind van de conferentie dempte Mathieu Cornelis van het Belgische Materialise wel de verwachtingen. Het bedrijf ontwerpt software voor 3D-printmachines, maar produceert in opdracht ook zelf onderdelen, voor prototypes, maar ook voor serieproductie. Het bedrijf is niet alleen actief in automotive, maar onder meer ook in de gezondheidszorg, luchtvaart en consumentengoederen. “3D-printen is niet altijd de beste optie om aan onderdelen te komen. Wij verwachten ook niet dat 3D-printen ooit de conventionele productie van onderdelen zal vervangen, maar het kan wel een oplossing zijn in gevallen dat de standaard onderdelenproductie niet voldoet.”

Dashboard

Waarvoor 3D-printen nu al op grote schaal wordt gebruikt, is bijvoorbeeld bij het customizen van serie geproduceerde automodellen. Martijn Joris gaf daar als oprichter van het B-to-B softwarebedrijf Twikit enkele mooie voorbeelden van. Voor Mini ontwierp zijn bedrijf bijvoorbeeld een geïndividualiseerd paneel voor in het dashboard. Klanten van Mini kunnen via een website hun eigen look & feel ontwerpen. Twikit maakte daarvoor de software. Het is een toepassing die nu nog vooral bij exclusieve auto’s wordt gebruikt, maar gaandeweg steeds meer ingang zal vinden.

Op bestelling

Ook al zeer concreet actief in de automotive is het nog jonge 3D-printbedrijf Parts On Demand van Neil van Es. Het bedrijf maakt werktuigen die gebruikt worden door autofabrikanten, maar produceert op bestelling bijvoorbeeld ook snap-fits die gebruikt worden bij het bevestigen van bumpers.

2D

Margreet de Kok gaf namens het TNO-onderzoeksinstituut Holst Centre uitleg bij de mogelijkheden die het printen van 3D-elektronica biedt, al ging haar presentatie met name over toepassingen in tweedimensionale oppervlakken, waarbij de derde dimensie uitermate gering in afmeting is. Met deze technologie, die het Holst Centre samen met opdrachtgevers ontwikkelt, onder meer in de auto-industrie, maar waarbij de rechten op de technologie bij het Holst Centre blijven, kunnen bijvoorbeeld bedieningsknoppen in een dashboard worden verwerkt.

Veelbelovend

3D-printen in automotive staat nog in de kinderschoenen. De conferentie werd ook pas voor de eerste keer gehouden, maar de aanwezige bedrijven voorspellen er allemaal een grote toekomst voor. In de woorden van Michelle Bockman van printerproducent HP: “Denk eens aan alle mogelijkheden die het biedt…”
Deel dit artikel op​
Laatste nieuws
3 april 2025
Innovaties in gereedschap
2 april 2025
NexDrive en 50five maken laadoplossingen toegankelijk
2 april 2025
Autobedrijf Jan Greijmans verder als TOP Merkspecialist in Mazda
2 april 2025
Een robuuste strategie
1 april 2025
Registraties nieuwe auto’s dalen met 10 procent in eerste kwartaal 2025
1 april 2025
Accupakket als zwaard van Damocles
Meest bekeken berichten
Recente reacties