De absorptieratio in het dealerbedrijf, ofwel de mate waarin magazijnverkoop en werkplaats bijdragen aan de kosten van het dealerbedrijf, is in de eerste negen maanden gedaald van 75,7 procent in 2017 tot 74,6 procent dit jaar.

Dat blijkt uit de Bovag Branche Barometer. Deze barometer geeft het gemiddelde per vestiging weer. In de werkplaats en het magazijn namen zowel de omzet als de absolute winst met enkele procenten toe. Procentueel steeg het afdelingsresultaat van het magazijn met 0,4 procent en daalde het resultaat van de werkplaats met 0,7 procent.

Rendement

Ondertussen daalt ook het rendement van het gemiddelde dealerbedrijf verder, van 0,78 tot 0,75 procent. Het gemiddelde dealerbedrijf zette van januari tot en met september 2018 ruim 8,8 miljoen euro om en dat is bijna 6 ton meer dan een jaar eerder. Die omzetgroei resulteerde onder aan de streep echter in een winst die slechts met 2200 euro toenam, oftewel een plus van 3,4 procent. De omzet uit verkoop van nieuwe auto’s en van occasions steeg met respectievelijk 7,5 en 4,1 procent. De gemiddelde dealer verkocht 7,1 procent meer nieuwe auto’s, terwijl de totale markt ruim 11 procent pluste in diezelfde periode. Bovag wijt dat verschil aan de voorraadvorming door WLTP en leveringen voor private lease via andere kanalen dan de autodealer. Bovag ziet tevens aan de branchebarometer dat de variabele marge steeds dominanter wordt, aangezien de bonus per verkochte nieuwe auto tot en met het derde kwartaal bijna 22 procent hoger lag dan een jaar eerder en steeg tot 1174 euro per auto.

Personeel

De factor die zwaar drukt op de resultaten in het dealerbedrijf, zijn de kosten voor personeel. Het personeelsbestand per dealerbedrijf nam qua monteurs met 0,3 fte toe tot 6,1 op voltijdbasis en qua verkopers met 0,2 tot 3,8 fte. Daarbij verwacht Bovag dat het aantal gefactureerde uren per monteur voor 2018 1253 bedraagt, 7 uur meer dan een jaar eerder, maar ook 100 uur minder dan het daadwerkelijke totaal van 2017.

Efficiency

Bert de Kroon, voorzitter Bovag Autodealers, maakt zich zorgen over het gebrek aan broodnodige efficiency bij dealerbedrijven: “Onze Barometer is op basis van gemiddelden, maar ik constateer onder onze leden dat de verschillen tussen de best en minder presterende vestigingen toenemen. De gemene deler is echter wel dat de efficiency en processen in vooral de werkplaats te wensen overlaten, zoals blijkt uit de prognose voor gefactureerde uren per monteur en een efficiencygraad van 82 procent. Tegelijkertijd neemt het aantal FTE’s toe en dat zou toch kansen moeten bieden voor optimalisatie. Het is echt zaak dat men daar bij elke dealervestiging van doordrongen is.”
Deel dit artikel op​
Laatste nieuws
9 mei 2025
Lichter staal van Tata Steel
9 mei 2025
Athlon introduceert slim laden
9 mei 2025
Oostendorp opent Toyota-vestiging in Valkenswaard
9 mei 2025
Onafhankelijk autobedrijf moet momentum pakken
8 mei 2025
Tanken in jaar tijd 10 procent goedkoper
8 mei 2025
Winterband Vredestein eerste montage op Volkswagen Tiguan
Meest bekeken berichten
Recente reacties