In het kader van 75 jaar Wegenwacht zien we de laatste tijd steeds vaker de reclamecampagne voor Smart Driver van ANWB voorbijkomen. De Smart Driver is een voorbeeld van proactieve diagnose waarmee de consumentenorganisatie door innovatie zijn dienstverlening verder verbetert.
In januari 2019 introduceerde ANWB het product Connected. Door een adapter in de OBD-poort van de auto te stoppen, kreeg de consument informatie uit de auto doorgestuurd naar zijn smartphone. In het najaar van 2020 is Smart Driver gelanceerd die, in tegenstelling tot de ANWB Connected, een directe koppeling heeft met de Wegenwacht.
Woordvoerder Markus van Tol: “Je moet ANWB Smart Driver zien als een uitbreiding op het Wegenwacht-pakket. Voor 2,50 euro per maand extra kunnen leden met een abonnement op de Wegenwacht die nieuwe dongel in hun auto plaatsen. Het is overigens een ander apparaat dan ANWB Connected, dat daarmee overigens niet waardeloos is geworden. Dit product werkt nog steeds bij leden die Connected nog in hun auto hebben zitten, en wordt nog steeds actief ondersteund.”
Storingen
Wat heeft de gebruiker precies aan Smart Driver? “Smart Driver heeft allereerst een voorspellende functie. Hij geeft een melding dat er een storing of een probleem zit aan te komen door naar de smartphone van de automobilist, bijvoorbeeld dat de spanning in de accu te laag wordt. Ten tweede geeft de app adviezen en tips, bijvoorbeeld het advies om een accu te laten vervangen om te voorkomen dat de automobilist onderweg met zijn auto stil komt te staan. En de app geeft ook uitleg bij verschillende meldingen op het dashboard, bijvoorbeeld over het lampje voor het niveau van de koelvloeistof, het ABS-systeem of de oliedruk.”
Met de Smart Driver sorteert ANWB voor op ontwikkelingen die nu al in de technologie gaande zijn. “Waar het in de toekomst naartoe gaat, is toch dat auto’s steeds meer data genereren, waaruit je van alles kunt aflezen. Waar we nu al heel ver mee zijn is het voorspellen van pech aan de accu. De ANWB heeft daarvoor algoritmes ontwikkeld, waar we ook patent op hebben, waarmee we heel goed kunnen uitlezen wat er met een accu aan de hand is. Een ander voorbeeld van een storing die we kunnen uitlezen is wanneer het ABS-lampje gaat branden. De automobilist krijgt op dat moment een melding in de Smart Driver-app, met een nadere uitleg. Hij wordt bijvoorbeeld gewaarschuwd dat de remweg langer kan worden, met uiteraard het advies om naar de garage te rijden en ernaar te laten kijken. Het is nu nog maar een beperkt aantal punten dat we kunnen uitlezen, maar dat worden er steeds meer.
Waar het ANWB natuurlijk om te doen is, is de dienstverlening naar onze leden. We zijn een innovatieve vereniging, die zijn dienstverlening steeds verder wil verbeteren en de Smart Driver is daar een voorbeeld van.”
Wagenpark
De ANWB waarschuwt wel dat de Smart Driver niet voor iedere automobilist even relevant is. “Het Nederlandse wagenpark is relatief oud. Er zijn in vergelijking met andere landen relatief veel mensen die met een wat oudere auto rondrijden. Voor met name oude auto’s van voor 2004 is de Smart Driver misschien minder geschikt. We raden daarom aan om voor de aanschaf via de kentekencheck op onze website te kijken of een auto geschikt is voor ANWB Smart Driver.”