Terwijl de Europese bandenvervangingsmarkt de eerste maanden van 2020 met bijna 30 procent is gekrompen, blijft de Nederlandse markt redelijk op peil. Vooral het universele autobedrijf scoort goed, niet in de laatste plaats door de apk, blijkt uit de WESP-cijfers.
Eerst het Europese plaatje. Uit de kwartaalcijfers van ETRMA, de vereniging van Europese bandenfabrikanten, blijkt dat de diverse overheidsmaatregelen in de eerste coronaweken al een desastreus effect op de bandenvervangingsmarkt hadden in heel Europa. De cijfers over april zijn nog veel dramatischer.
De bandenfabrikanten merkten het als eerste, met name doordat productielocaties dicht moesten. Zij zagen in maart-april hun productie met 86 procent verminderen. In de retail ging de vraag onderuit, maar ook de stilstand bij autofabrikanten had zijn effect op de output bij de bandenfabrikanten.
Voor de internationaal georiënteerde bandendistributeurs is het beeld divers. In Duitsland werden de kaarten opnieuw geschud, nadat in januari het Italiaans-Duitse Fintyre failliet ging. In Frankrijk, Spanje en België sloten de werkplaatsen hun deuren en was de omzet bijna nul. Alleen noodgevallen mochten geholpen worden. In Scandinavië zijn sneeuw en ijs een vaste waarde, ook in coronatijd, en structureel goed voor de regionale bandenretail. Bovendien was er in Zweden überhaupt geen sprake van een lockdown. In de zuidelijke landen België, Frankrijk, Spanje, Portugal en natuurlijk Italië, landen die een maximale lockdown hadden ingesteld, heeft de bandenverkoop een flinke klap gehad. In ons land viel het tot nu toe nog mee.
Virusbestendig
Nederland heeft een sterk universeel kanaal, dat bovendien ruim 67 procent van het aantal apk’s verzorgt en zo de bandenvervangingsvraag stimuleert. Doordat autobedrijven open konden blijven, bleven de werkplaatsomzetten redelijk op peil. Dealers hadden het overigens een stuk zwaarder dan universele autobedrijven.
De WESP-cijfers, verzameld door ruim achthonderd universele autobedrijven, tonen aan dat het universele autobedrijf zich met de aftersales in het algemeen en de bandenafzet in het bijzonder redelijk staande hield in de eerste coronaweken. Met een min van 4,6 procent in januari had de bandenomzet bij het universele autobedrijf een valse start, die in de twee maanden daarna ruimschoots goed werd gemaakt met in februari een plus van 6,0 procent en in maart zelfs met 9,7 procent.
Toen sloeg het Covid-19-virus toe, maar niet in de bandenvervangingsmarkt. Die bleek virusbestendig. In april daalde de gemiddelde dagomzet met slechts 1,0 procent, al was de min in mei al 5,6 procent.
Apk
De werkplaatsfacturen waar onder meer verkochte en gemonteerde banden op staan, zijn in 2020 tot en met mei goed voor 23,1 procent van de totale aftersalesomzet in het universele autobedrijf. Dat blijkt uit de meest recente werkplaatsanalyse die wij met behulp van de data van WESP konden maken. Voorts blijkt dat bijna 57,2 procent van de bandenverkoop plaatsvindt in combinatie met een algemene periodieke keuring. In 2019 was dat nog 51,3 procent! Het belang van de apk voor de bandenverkoop en bandenservices is dus duidelijk en die stijgende lijn is al jaren zichtbaar. In 2012 bijvoorbeeld was het nog maar 43,7 procent.
De afgelopen jaren heeft het universele autobedrijf zijn positie op de bandenvervangingsmarkt continu weten te verstevigen. Zoals hiervoor al uitgelegd speelt de apk hierbij een grote rol. Universele autobedrijven en hun toeleverende partners, veelal de grossier, zien intussen ook mogelijkheden om ook de berijder van een elektrische auto naar hun werkplaatsen te krijgen. Ook die elektrische auto’s komen langs voor een algemene periodieke keuring. Het eerste kwartaal van dit jaar waren dat al 46.000 hybrides en 3400 volledig elektrische personenauto’s. Omdat deze auto’s nu eenmaal wat sneller banden verslijten – gemiddeld per jaar twee tot vier banden meer dan niet elektrische rijders – levert dat extra contactmomenten en dus verkoopkansen op.
8 miljoen
De schatting is dat er dit jaar in totaal zo’n 8 miljoen, en als na de zomer de corona-effecten hopelijk verminderen, misschien wel 8,6 miljoen personenautobanden worden vervangen. Dat is een vijver die voor alle werkplaatsen interessant is. De apk speelt hierbij een belangrijke rol, zoals de cijfers laten zien. Nu het universele autobedrijf met onder andere het We Support Workshops-programma heeft ervaren dat proactief de klanten benaderen een meetbaar effect heeft, is het zaak om hierbij het accent te leggen op de combinatie apk en onderhoud.