Bij de aanvang van de zomervakantie vragen verschillende brancheorganisaties aandacht voor de staat van de banden onder de diverse voertuigen. Bovag kondigt voor 5 juli zelfs een kosteloze technische controle van het vakantieverkeer aan langs de A2.

Notoir zijn de banden onder caravans en campers, die veelal maandenlang hebben stilgestaan. Brancheorganisatie Vaco stelt dat banden die niet gebruikt worden inderdaad niet slijten, maar door veroudering wel kunnen uitdrogen en daardoor minder veilig worden. Branchemanager Edwin Brinksma: “Hoe snel een band veroudert, hangt van veel factoren af. Daarom adviseren wij, evenals de ANWB, om vanaf zes jaar na aanschaf de banden jaarlijks te laten controleren door je bandenspecialist. Met een professionele controle wordt het risico op een klapband of een lekke band aanzienlijk kleiner.” De leeftijd van een band is eenvoudig af te lezen aan de vier cijfers achter DOT op de zijkant van de band. Die cijfers staan voor de week en het jaar van productie.

Wettelijk

Bij het ontbreken van een apk voor caravans en campers, iets waar Bovag en Vaco overigens wel voor pleiten, is er een veelheid aan organisaties die allemaal hun eigen eisen stellen. Zo keert verzekeraar FBTO niet uit wanneer een schade wordt veroorzaakt door een klapband bij een band ouder dan zes jaar. “Als de leeftijd van de banden jonger is dan die van de caravan, moet u dit met nota’s en/of onderhoudsrapporten aantonen”, zo staat in de polisvoorwaarden te lezen. Uiteraard is dit geen wettelijke verplichting, maar wie deze polis ondertekent, heeft zich eraan te houden, of stapt over naar een andere verzekeraar. In Duitsland geldt de Tempo 100-regeling, die overigens wel onder druk staat. Auto’s met caravan mogen op de snelweg maar 80 kilometer per uur rijden, tenzij ze een Tempo 100-sticker hebben, dan mogen ze 100. Die krijgen caravans waarvan de banden niet ouder zijn dan zes jaar. Nu is het zo dat banden, mits onder goede omstandigheden opgeslagen, veel minder snel verouderen. Dat heeft met name te maken met het behoeden voor ozon-inwerking, uv-straling en hoge temperaturen. Vaco wijst erop dat een band feitelijk alleen veroudert bij gebruik. Edwin Brinksma: “Drie weken gebruik staat ongeveer gelijk aan een jaar opslag. Nu staan de meeste caravans in de stalling op de banden en worden die niet apart opgeslagen. Vaak zie je ook nog dat de banden onderspanning hebben, waardoor ze vierkant worden. Dus als je de caravan stalt, zet de banden dan op spanning en houd ze op spanning.”

Controle

Tijdens een steekproef van bijna 150 caravans en vouwwagens vorige maand op diverse locaties in Midden-Nederland constateerde Bovag dat bijna 30 procent van de caravans was voorzien van banden die ouder waren dan januari 2013. Bovag adviseert om deze banden tenminste elke zes jaar te vervangen. Vaco wil zo ver niet gaan. Edwin Brinksma: “Wanneer je banden goed opslaat, verouderen ze nauwelijks. Voortijdig vervangen is voor de portemonnee van de consument niet goed en het is vanuit duurzaamheidsoogpunt ook een slecht idee. Wat we wel adviseren is om die banden na zes jaar jaarlijks door een bandenspecialist te laten nakijken. En de consument kan natuurlijk zelf ook af en toe zijn banden checken op profieldiepte en beschadigingen.” Vanwege de eerste vakantieuittocht organiseert Bovag op vrijdagmiddag 5 juli langs de A2 in Zuid-Limburg bij rustplaats Knuvelkes een kosteloze technische controle van het vakantieverkeer. Daarbij zal speciaal aandacht worden geschonken aan de staat van caravan- en vouwwagenbanden, maar tevens aan de leeftijd en staat van gasslangen.

Juiste band

Niet alleen de staat van de band kan een risico inhouden voor de veiligheid. Uit onderzoek van RDW blijkt immers dat 6 procent van de personenauto’s in Nederland op banden staat die voor het betreffende voertuig ongeschikt zijn. Zo heeft een band een maximaal toelaatbare belastbaarheid en omwentelsnelheid. Veel automobilisten lijken zich daarvan niet bewust, aldus Vaco. “Daarom maken wij ons al tijden hard voor een controle hierop in de apk, zoals Europa ook voorschrijft”, aldus Brinksma. 
Deel dit artikel op​
Laatste nieuws
1 april 2025
Registraties nieuwe auto’s dalen met 10 procent in eerste kwartaal 2025
1 april 2025
Accupakket als zwaard van Damocles
1 april 2025
Autodealers in 2024: meer omzet, minder winst
1 april 2025
Bosch lanceert twee nieuwe opleidingstrajecten
31 maart 2025
LKQ neemt afscheid van B2C Leisure
31 maart 2025
Nicola Torregiani neemt Benelux-markt onder zijn hoede 
Meest bekeken berichten
Recente reacties