Halverwege mei zijn we aangesteld als de officiële Nederlandse importeur van de volledig elektrische e.GO. Hartstikke leuk model, hoewel dat uiteraard een persoonlijke kwestie blijft.

barry-hegemanVier dagen lang hadden we ‘m te leen in de showroom. Er was de nodige belangstelling, van zorginstellingen, gemeenten en semi-overheden. Maar ook van partijen die graag dealer willen worden. Enkele zakelijke klanten uit ons eigen netwerk hebben, op basis van onze prijsindicatie, een order geplaatst.

Kunststof

De actieradius van de e.GO bedraagt zo’n 120 kilometer. Geen afstand om naar Zuid-Frankrijk mee te willen, maar wel prima afgestemd op de doelgroep: mensen die beroepshalve of privé niet meer dan een kilometertje of honderd per dag afleggen. Er hoeft dus niet een enorm, kostbaar accupakket in. Bovendien is de e.GO snel vol te laden. De carrosserie is van kunststof, kan met mallen worden gegoten. Daardoor hoef je voor de productie geen plaatwerkerij te hebben, dat drukt de productiekosten enorm. Het kunststof is door en door in kleur gespoten. Rij je een krasje, dan poets je het bij en zie je er niks meer van. Alle motoren komen van Bosch, zodat het ook wat techniek en leveringsbetrouwbaarheid betreft goed zit. Op het gebied van aftersales is er weinig spannends aan. Voor iemand zoals ik, met een klassieke auto-achtergrond, is dat wel even wennen. Anderzijds: moet je elektrificatie willen tegenhouden? In de wetenschap dat die transitie al volop bezig is? Ik denk dat je juist de kans moet zien. Bovendien: elektrisch rijden is geen synoniem voor ‘onderhoudsvrij’. Onderhoud en service, denk aan remmen, banden, airco en ruitensproeiervloeistof, blijven bestaan. Ook storingen verhelpen moet je als autobedrijf nog steeds op je menukaart hebben. Rijhulpsystemen kalibreren – zelfde verhaal.

Andere wereld

Voor de werkplaats betekent de komst van de e.GO en andere elektrische modellen uiteraard dat we moeten zorgen voor afdoende opleiding en certificering. Met kennis van zaken neem je tevens eventuele angst weg bij de monteurs. Het is immers deels een andere wereld. Waar loopt welke kabel naartoe? Waar zit wel of geen hoogspanning op? Binnen de organisatie maken we mensen vrij voor het onderhoud aan elektrische systemen. Een beetje zoals nu de rolverdeling is bij veel traditionele werkplaatsen: de een is specialist in complexe storingen, de ander is meer een generalist. Dat heeft veel te maken met de capaciteiten en interesses van individuele medewerkers. Tegelijkertijd vinden we dat iedere monteur basiskennis over elektrisch rijden in huis moet hebben. Het kan niet zo zijn dat een elektrische auto binnenkomt en de reactie is: ‘nou, deze sla ik even over’. Sowieso is niks doen in dit dossier riskant. Als autobedrijf zul je steeds meer klanten nodig gaan hebben om dezelfde omzet als nu te kunnen draaien. Elektrisch rijden vergt simpelweg minder onderhoud. Dat heeft onherroepelijk gevolgen voor je volume, omzet en het benodigde aantal mensen in je werkplaats. Anderzijds verwacht ik voor ons extra werk van bedrijven in de regio die minder alert inspelen op elektrisch rijden. Zie je nu ook al op het gebied van bijvoorbeeld uitlijning, camera’s programmeren. Collega’s die niet hebben geïnvesteerd in diagnose-apparatuur en equipment schuiven dit soort werk noodgedwongen steeds meer door. Hoe zit dat eigenlijk bij u?
Deel dit artikel op​
Laatste nieuws
15 april 2025
BOVAG doet formeel bod voor nieuwe cao MvT
15 april 2025
Auto’s in Nederland steeds later afgedankt
15 april 2025
‘Overal het beste uit willen halen’
15 april 2025
Afscheid van de werkplaats
14 april 2025
Onderzoek Profile: onjuiste bandenspanning meerderheid Nederlandse auto’s
14 april 2025
Vernieuwde positionering voor Vakgarage
Meest bekeken berichten
Recente reacties