Kortgeleden stuitte ik op de resultaten van een Duitse enquête onder auto- en onderdelenfabrikanten. Ook werden enkele ceo’s van Europese dealergroepen bevraagd. Een merkgekleurd onderzoek, maar toch was het interessant. De belangrijkste conclusie was dat je in de huidige, snel veranderende mobiliteitsmarkt moet investeren in je eigen spagaat! Pardon?

jos-veldhuisenVeel ceo’s zijn momenteel onzeker. Ze hebben de mond vol van elektrische mobiliteit, maar investeren nog steeds in diesel en benzine. Ze hebben geen of onvoldoende uitgewerkte plannen om een platformstrategie te ontwikkelen, terwijl ze zeggen dat het platformdenken de toekomst heeft. Ze willen de consument connected maken en behouden voor het dealerkanaal, maar investeren te weinig in marketing en partnerships om de klant volledig in te lijven. Met andere woorden: ze maken geen keuze. Ze durven (nog) niet te investeren in een nieuw businessmodel, terwijl het oude verdienmodel steeds duidelijker eindig blijkt. Dat laatste onderkennen ze overigens ook. Nu zoeken ze een richting, maar blijven als een ballerina op hun tenen balanceren. Dat hou je echter niet lang vol. Voor de spagaat moet je weliswaar lenig en flexibel zijn, maar het is toch een wat stabielere positie op het toneel van de aftersales en aftermarket.

Oud én nieuw

Het advies van de partij die de enquête organiseerde aan bedrijven, en niet alleen in het merkgebonden kanaal, is dat je moet investeren in het oude én het nieuwe. Met het oude verdien je immers op dit moment nog je boterham en met het nieuwe doe je dat in de toekomst. Je moet dus investeren in je eigen spagaat. PSA (Distrigo), Sergoyne (laadpalen) en de Beelen Autogroep (elektrificering) zijn drie willekeurige ondernemingen die investeren in zo’n spagaat. Volg ze en leer van ze. Of beter nog, maak uw eigen keuze. Natuurlijk zijn er ook ondernemers die een drastische keuze maken. Ze nemen resoluut afscheid van het oude en investeren volop in een nieuw businessmodel. Of ze daarmee de juiste richting hebben gekozen, zal de tijd uitwijzen.

Stabiel

In een spagaat zitten wordt meestal negatief opgevat. In deze context wordt het juist positief bekeken, omdat een spagaat een stabiele positie oplevert. Op de lange duur gaat een spagaat pijn doen. Je moet er dus tijdig uitkomen, maar hem lang genoeg volhouden om straks, als de marktverhoudingen zich hebben gewijzigd, sterk te staan om de nieuwe concurrentie aan te kunnen. In het theater wordt geklapt als de ballerina’s het lang volhouden op hun spitzen, ten koste van bebloede tenen. Laat dat zakelijk niet gebeuren en pak die spagaat! Deze column verscheen eerder in nummer 5 van Aftersales Magazine, dat vrijdag 18 mei is verschenen.
Deel dit artikel op​
Laatste nieuws
3 april 2025
Europese Commissie beboet fabrikanten wegens recyclingkartel
3 april 2025
VOYAH breidt dealernetwerk uit met Wassink Autogroep
3 april 2025
Innovaties in gereedschap
2 april 2025
NexDrive en 50five maken laadoplossingen toegankelijk
2 april 2025
Autobedrijf Jan Greijmans verder als TOP Merkspecialist in Mazda
2 april 2025
Een robuuste strategie
Meest bekeken berichten
Recente reacties