Bo-rent heeft om kosten te besparen roetfilters uit hun Mercedes-Benz Sprinters verwijderd. Dat concludeerde EenVandaag in de uitzending van 16 april. Bo-rent ontkent dat de roetfilters zijn verwijderd en zegt dat ze onder de auto’s vandaan zijn gestolen.

De voordelen van het verwijderen van het roetfilter uit dieselauto’s zijn bekend: het vermogen neemt toe, het brandstofverbruik neemt af en vervanging van een volgelopen roetfilter is niet meer nodig. De financiële voordelen voor Bo-rent zijn dus evident.

Bewijzen

EenVandaag vond verschillende aanwijzingen dat Bo-rent de roetfilters uit zijn Sprinter bestelwagens laat verwijderen. Zo zijn bij zes verschillende vestigingen van Bo-rent in totaal negen bestelwagens gehuurd. Na inspectie bij Topcats in Lelystad bleek dat bij zeven Sprinters geen roetfilter aanwezig was. Ook heeft EenVandaag gesproken met een autobedrijf dat geholpen heeft bij de verwijdering van de roetfilters. “Ze hebben de afgelopen jaren alle roetfilters uit de Sprinters gehaald, die vervingen ze door een op maat gemaakte uitlaatpijp”, citeert EenVandaag de betrokkene. Het garagebedrijf zou de software van honderden auto’s hebben aangepast, zodat er geen storingsmelding op het dashboard zou verschijnen. De directeur van Topcats zegt via een tussenpersoon het aanbod te hebben gekregen om 750 roetfilters te kopen, afkomstig uit voertuigen van Bo-rent. EenVandaag citeert de officiële reactie van Bo-rent, waarin het bedrijf ontkent dat het roetfilters uit zijn auto’s heeft verwijderd: “Wij hebben geen roetfilters verwijderd, maar helaas zijn we wel meerdere malen het slachtoffer geworden van georganiseerde diefstal waarbij grote partijen roetfilters onder onze bussen vandaan zijn gestolen.”

Strafbaar

De nadelen van het verwijderen van het roetfilter zijn ernstig. Een longarts schat de verhoging van de luchtverontreiniging door het verwijderen van het roetfilter op twintig tot vijftig keer. De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat laat weten dat gekeken wordt hoe “snel handhavend kan worden opgetreden”. Het verwijderen van het roetfilter is sinds 1 oktober 2017 wettelijk verboden. De staatssecretaris heeft de periode tot 20 mei 2018 aangemerkt als overgangsperiode. In die periode krijgen voertuigeigenaren de gelegenheid te zorgen voor een goed werkend roetfilter. Vanaf 20 mei 2018 wordt een auto waaruit een roetfilter is verwijderd afgekeurd bij de apk. Eigenaren zijn in overtreding en kunnen worden bestraft.
Deel dit artikel op​
Laatste nieuws
3 april 2025
Europese Commissie beboet fabrikanten wegens recyclingkartel
3 april 2025
VOYAH breidt dealernetwerk uit met Wassink Autogroep
3 april 2025
Innovaties in gereedschap
2 april 2025
NexDrive en 50five maken laadoplossingen toegankelijk
2 april 2025
Autobedrijf Jan Greijmans verder als TOP Merkspecialist in Mazda
2 april 2025
Een robuuste strategie
Meest bekeken berichten
Recente reacties