Na een op de lange termijn gerichte strategische heroriëntatie heeft Euromaster Nederland besloten zich te focussen op zijn corebusiness als kwalitatief hoogstaand banden- en onderstelspecialist. Om daarmee op de verschillende marktontwikkelingen in te spelen.
Dat betekent dat Euromaster afscheid neemt van reparatie, groot onderhoud en apk. Directeur Edo Wiggers licht de nieuwe strategie toe bij Aftersales Magazine.
“Wij zijn ervan overtuigd dat onze nieuwe strategie het mogelijk maakt om onze klanten een nog betere service en expertise te bieden en onze marktpositie zal verstevigen. De veranderende aftermarket, met onderwerpen als digitalisering en connectiviteit, vereist investeringen in kennis, in medewerkers en in werkplaatsapparatuur die niet gerechtvaardigd zijn als we naar het toekomstperspectief kijken. Reparatie en onderhoud van personenauto’s zijn, onder invloed van de voortschrijdende technologie, op lange termijn in volume gesproken dalende activiteiten. Ook trends zoals een verdere verlenging van de onderhoudsintervallen, de verschuiving van bezit naar gebruik en de technologie in het algemeen zullen een grote druk op autoserviceketens zetten. De complexiteit bij reparaties neemt nu al toe. Daar staat tegenover dat wij geloven dat juist de bandenvervangingsmarkt zal groeien, niet in de laatste plaats door de groei van elektrische mobiliteit.”
Met de keuze voor het bandenspecialisme gaat Euromaster feitelijk terug naar zijn corebusiness.
“Het bandenspecialisme is zoals gezegd onlosmakelijk onderdeel van ons DNA, we worden gezien als een betrouwbare partner voor bandenservice. Ons doel is om de beste bandenservice te bieden voor zowel personenauto’s als vrachtwagens alsook voor de industrie en de agrarische sector. Overigens vinden we dat een bandenspecialist zich moet profileren als onderstelspecialist. Denk daarbij aan het uitlijnspecialisme en mogelijk ook als specialist op het gebied van ADAS-kalibratie. We zijn nu bezig een pilot op te zetten om te ervaren of investeren in ADAS een goede optie is voor onze vestigingen.”
Euromaster is een dochter van Michelin. Is de keuze om afscheid te nemen van onderhoud en reparatie een internationale keuze?
“De keuze die we hebben gemaakt is een puur Nederlandse beslissing, die overigens isgoedgekeurd door onze Franse moeder.”
Het is een gedurfde beslissing om reparatie en onderhoud vaarwel te zeggen. Het scheelt toch een hoop in de omzet.
“Wij denken dat dit de juiste beslissing is voor Euromaster. Euromaster is een echte bandenexpert, daar staat het bedrijf om bekend. Belangrijk zijn daarin onze activiteiten op het gebied van trucks en bestelwagens. Daar ligt een goede basis om verder te gaan. En wat het personenwagensegment betreft, daar hebben we in het zakelijke kanaal – onder meer bij leasemaatschappijen – een stevige en kwalitatieve voetprint als het gaat om banden en bandenservices.”
Waarom is het Euromaster niet gelukt in de reparatie- en onderhoudsmarkt?
“Onze omgeving verandert snel. Beslissingen die tien jaar geleden wellicht heel logisch leken zijn in veel gevallen vandaag de dag niet meer relevant. Het speelveld en de markt zijn niet meer hetzelfde. De zakelijke en zeker ook de particuliere consument waren op zoek naar een one-stop-shop. Dat was in ieder geval een duidelijke trend, waar ook wij destijds op hebben ingezet. Mede door de mobiliteitsontwikkelingen en door een zich snel veranderende en online actieve consument is er echter veel veranderd. Het maken van duidelijke keuzes die anticiperen op deze snel veranderende mobiliteitsomgeving is essentieel. Wij hebben een duidelijke strategische keuze gemaakt gericht op focus en groei binnen ons specialisme.”
Wat waren de gevolgen voor de medewerkers?
“Het merendeel van de werkplaats- en receptiemedewerkers die gericht waren op de activiteiten die we nu afstoten, heeft inmiddels een baan buiten onze organisatie gevonden. Daarnaast wordt een aantal collega’s omgeschoold naar truckbandenspecialist. Wij zoeken overigens nieuwe medewerkers. Vooral voor de zware sector kunnen we bandentechnici goed gebruiken. Ook voor de personenwagensector zijn we op zoek naar werkplaatsmedewerkers die zich het bandenspecialisme eigen willen maken.”
Gaan er nog vestigingen sluiten als gevolg van de nieuwe strategie?
“Dichtbij onze klanten zijn is essentieel. Ons vestigingsnetwerk is van strategisch belang en bestaat momenteel uit 85 eigen vestigingen en 30 servicepunten via een partnershipmodel. Wij hebben de ambitie ons netwerk te vergroten en denken dat we onder andere door partnerships met reguliere autobedrijven naar ongeveer 150 vestigingen kunnen groeien. We hebben die partners, die binnen hun bestaande autoservicebedrijf een Euromaster shop-in-shop vestiging runnen, al direct een hoop te bieden. Namelijk toegang tot de zakelijke bandenmarkt en zelfs directe business. Kortom, we hebben keuzes gemaakt met een duidelijke stip op de horizon, met een onderbouwde visie en met de nodige ambitie om verder te groeien.”
U noemde al de huidige ontwikkeling op het gebied van connectiviteit. Welke rol speelt Euromaster hierin?
“De connected car en de connected consument zijn gebieden die in de markt nog in ontwikkeling zijn. We anticiperen op deze trends, door onze services en dienstverlening daar nu al op voor te bereiden. Zo hebben we een uniek mobiel serviceconcept ontwikkeld, dat klanten op elke locatie met advies en bandenservices kan bedienen. Zowel particuliere als zakelijke klanten, zoals logistieke dienstverleners kunnen daarvan enorm profiteren. Het voorkomen van stilstand middels periodieke bandencontroles, het borgen van de juiste bandenspanning (goed voor milieu en portemonnee) en het direct en vakkundig verhelpen van bandenpech zijn essentieel voor een steeds groter wordende groep weggebruikers. Onze Euromaster-vakmensen zijn daarin cruciaal. Zij zijn en blijven hét onderscheidende element voor zowel een connected als een niet-connected consument.”