Een regelrechte verjongingskuur voor de motor: dat resultaat pretendeert de spoeloliemachine Dynamic Flush. Hoe het werkt? En wat de garagist ermee kan? We vroegen het de?importeur en de eerste gebruiker.
Hij oogt als een reguliere aircomachine, afgaande tenminste op het formaat, de wieltjes, het centrale display, de koppelstukken en de in- en uitvoerslangen. Ook de toepassing is vergelijkbaar eenvoudig. “Wie hier niet mee overweg kan hoort niet thuis in de werkplaats”, grijnst Rob Gilles, importeur van Dynamic Flush.
De uit de VS afkomstige machine pompt gedurende een half uur een minerale spoelolie door de leeggelopen motor en verwijdert gedurende dat proces sludge en koolstofafzettingen. De verse motorolie kan vervolgens maximaal presteren, met geclaimde voordelen ten aanzien van brandstofverbruik, CO2-uitstoot, vermogen en rijdynamiek. Klachten over werking en prestatie zouden via deze route zijn te voorkomen of te verhelpen. Maar: interne spoeling van motoren bestaat toch al? “Inderdaad, maar niet op deze manier. Bij het reguliere flushen giet je een chemische toevoeging bij oude olie. Vervolgens loopt de motor 25 minuten op die tijdelijke mix van schoon en vuil. Dat kon in mijn ogen een stuk beter. En dat is ook wel gebleken.”
CO2-uitstoot
De gebruikerservaringen tot nu toe op de Nederlandse markt sluiten volgens Gilles aan bij de Amerikaanse praktijk. “Uiteraard begrijp ik eventuele scepsis van de buitenwacht. Er zijn veel avonturiers en schatzoekers in dit genre. Ook bij ons speelde aanvankelijk de gedachte dat het te mooi was om waar te zijn. Toch wilden we het proberen. Motoren net zo spoelen met olie als bij een automaatbak – waarom niet? Daarom hebben we anderhalf jaar geleden een machine besteld en grondig uitgeprobeerd. Wat ons betreft zijn de resultaten positief, maar we overwegen toch om ze te laten toetsen door een onafhankelijke partij.”
Flushen gebeurt met lopende motor
Het gesprek en de demonstratie vinden plaats bij John van der Rijt in Uden. Dit in 1996 gestarte bedrijf biedt ‘1500 m2 pure passie voor auto’s’, aldus de website. De showroom huisvest bijvoorbeeld een Audi R8, Mini Cooper S en diverse RS- c.q. M-versies van Duitse herkomst. Als eerste partij in Nederland begon de oprichter/eigenaar medio 2018 Dynamic Flush aan te bieden. Gedurende de aanloopfase vroeg hij gebruikers om reviews te plaatsen. Niet direct op de eerste avond na de spoeling, maar pas na enkele weken. “Bevindingen zijn dan veel betrouwbaarder. ‘Zet er op wat je écht vindt, maak het niet mooier dan het volgens jou is’, hebben we de mensen op het hart gedrukt. Alleen aan eerlijke kritiek hebben we wat.”
Van der Rijt weerspreekt dat Dynamic Flush uitsluitend een middel is voor de financieel beter gesitueerde autoliefhebber. “Op mijn Facebook-account heb ik meer volgers die geen premium auto’s kunnen betalen dan wél. Verschillende Alfa’s van 2004 en 2005 zijn er al mee gespoeld. Ook iemand met een Ford Mondeo met 250 euro restwaarde is hier geweest. Daar was de spoeling duurder dan de auto zelf.”
Reviews
Afgelopen jaar begonnen steeds meer garagebedrijven aan te kloppen die de reviews op sociale media hadden gelezen. Verspreid over het land hebben er tot nu toe acht een DF-machine aangeschaft; gemiddeld eens per maand komt er eentje bij. De importeur biedt hen commerciële bescherming binnen een straal van vijftien kilometer. Op grond van ruim anderhalf jaar ervaring zegt Van der Rijt dat de toepassing merendeels komt van vaste relaties. “Maar dan moet de werkplaatsreceptionist het onderwerp wel actief ter sprake brengen. De reguliere klant weet in principe van niets. Hij kan echter wel op het juiste spoor worden gezet, met een korte uitleg en verwijzing naar de website. Wie aan de balie alert is, vergroot de kans op toestemming om zo’n spoeling op te nemen in de onderhoudsbeurt. Uitvoering is trouwens ook zinvol ter preventie, zoals bij een auto met onbekende servicehistorie.”
Met de toepassing van Dynamic Flush haalt het autobedrijf volgens Gilles een mooie omzet- en margebrenger in huis. “Ooit vervulde de aircomachine die functie, totdat de markt kapot werd gemaakt door prijsvechters. Net als bij de banden, daar verdient de garage bijna niks meer, met dank aan al die webaanbieders.” Als voorbeeld noemt hij olieverbruik door vastzittende zuigerveren, een kwaal waar veel TFSI-motoren gevoelig voor zijn. Een garage die een garantieprobleem met een Passat 1.8 TFSI wilde oplossen (1 liter olie op driehonderd kilometer) zat na de spoeling bij Van de Rijt op 1 op 1100 kilometer. “Jammer dat er zo laat actie op was ondernomen”, zegt de Udenaar, “anders hadden we misschien een nog beter resultaat kunnen krijgen.” Disclaimer: iets wat mechanisch defect is, kan niet met een spoeling gerepareerd worden. Een ovale cilinder blijft ook na behandeling ovaal.
Keringen
Aan het gebruik in de werkplaats kan volgens beide initiatiefnemers niks verkeerds gaan. Nadat de carterplug is losgedraaid om de oude motorolie op te vangen, gaat het blok tijdelijk draaien op de ultradunne spoelolie. Deze heeft een hoog smerend en reinigend vermogen en is mild voor keringen en pakkingen. De viscositeit is te laag om daadwerkelijk met het voertuig te gaan rijden. Na het spoelen gaat de motor uit en draait de machine op een vervolgprogramma dat zorgt voor extra circulaties. Een akoestisch signaal geeft aan wanneer de spoelbeurt klaar is. De afrondende handelingen bestaan uit slangen afkoppelen, oliefilter c.q. afsluitring of -plug vervangen en nieuwe olie op het motorsysteem zetten. Gedurende de automatisch verlopende spoeling kan de monteur zich bezighouden met andere doorgangen.
Gilles en Van der Rijt zien voor de nabije toekomst volop kansen op het gebied van preventie. “De kwaliteit van brandstof neemt af, door allerlei bio-toevoegingen. Je hebt het Nieuwe Rijden en over enige tijd de maximum snelheid van honderd km/u. Dat resulteert in veelal lage toerentallen. In combinatie met korte ritten zie je bij sommige auto’s die er gevoelig voor zijn witte sludge in het blok ontstaan.” Van negatieve invloed op de motorprestaties acht het duo ook de onderhoudsintervallen tot dertigduizend kilometer – “veel te lang” – die fabrikanten tegenwoordig voorschrijven. Volgens Van der Rijt is een behandeling in principe pas bij zestigduizend kilometer nodig. “Je zou de motor elke tweede grote onderhoudsbeurt kunnen spoelen met olie, net zoals je normaal de remvloeistof of koelvloeistof vervangt.”
0 reacties
Als dat maar goed gaat met alles wat zonodig los gaat zelfs los moet komen. Ik zou het niet aandurven.