Privé en zakelijk loopt de fiets als een rode draad door het leven van Henning Thomas. Voor REMA TIP TOP Benelux vormt de tweewielermarkt verhoudingsgewijs een kleine doelgroep. Als grootste specialist in wielservicematerialen ligt de focus op automotive: personenwagen, truck, landbouw en OTR-EM. Zijn frisse blik biedt hem een unieke uitgangspositie om als directeur het verschil te maken en de groeistrategie vorm te geven.
Henning is inmiddels bijna twee jaar werkzaam als directeur bij REMA TIP TOP Benelux, onderdeel van de REMA TIP TOP Holding Benelux, zoals bijvoorbeeld ook Explora en Brekupa. Alle bedrijven vallen onder de Duitse moedermaatschappij REMA TIP TOP AG. Kort na zijn aanstelling bereikte hij naar eigen zeggen wel even een kantelpunt. “De eerste maanden zijn mij dingen opgevallen waardoor voor mijn gevoel mijn oorspronkelijke opdracht veranderde. Deze nieuwe inzichten heb ik snel kunnen afstemmen met Bernard de Graaf (directeur REMA TIP TOP Holding Benelux, red.). Met zijn goedkeuring op zak kon ik daadwerkelijk aan de slag.”
De directiekamer waar we elkaar spreken blijkt direct een voorbeeld te vormen. “Mijn beoogde kantoor was oorspronkelijk hiernaast, met een raam naar buiten en verder blinde muren. Ik wil juist contact houden met mijn team. Dankzij een raam naar de naastgelegen kantoortuin en een in de deur zit ik nu toch minder afgezonderd. En wanneer ik in gesprek ben kan ik de deur sluiten als dat gewenst is.”
ZELFSTANDIGHEID
Tijdens het gesprek blijkt al snel dat Henning de traditionele en formele hiërarchie in het bedrijfsleven liever kwijt dan rijk is. Hij zag het levenslicht in het Duitse Koblenz, maar woont en werkt al decennia in Nederland. “Als kleine jongen was ik al meer het type dat zegt waar het op staat en dat is niet veranderd. Zo ga ik ook om met de collega’s en omgekeerd verwacht ik hetzelfde: geen ja-knikkers, maar zelfstandig nadenkende en handelende mensen. Uiteraard vanuit een teamgedachte en binnen de kaders en strategie van het bedrijf en de gevoerde merken, maar ik geloof sterk in de zelfstandigheid van mensen.”
Dat team telt vijfendertig mensen op locatie in Arnhem en er zijn achttien mensen actief in de buitendienst, waarvan vier in België. Kort na zijn aanstelling is Henning met iedereen afzonderlijk gaan zitten. “Niet om te zenden, maar om te luisteren. Waar loop je tegen aan, wat mis je en wat kan er beter? Ontzettend waardevol wat je dan te horen krijgt.”
VOORBEELDEN
Als ik vraag om voorbeelden, hoeft Henning niet lang na te denken. “Magazijnmedewerkers vroegen heel bescheiden of er niet een bankje kon komen zodat ze even konden zitten bij het aantrekken van hun werkschoenen. De vraag achter de vraag betrof eigenlijk de constatering dat een afzonderlijke kleedruimte met kluisjes ontbrak. Dat is nu rechtgezet en uiteraard kunnen zij daar ook zitten.”
‘Iedereen is een onmisbare schakel en zonder één zo’n schakel heeft onze klant zijn order niet op tijd in huis’
Een ander voorbeeld betrof een medewerker die al jaren min of meer hetzelfde werk deed en eigenlijk de uitdaging een beetje kwijt was. “Die collega staat nu met hernieuwde energie op en denkt niet meer aan stoppen. Bij de meeste mensen is er altijd wel een onderwerp te vinden waarvan ze denken dat het beter of anders kan, maar waar ze zelf niet snel over beginnen. Als je er geen weet van hebt kun je het niet aanpakken, maar als je open vragen stelt kom je ineens veel te weten waar je wel mee aan de slag kunt.”
In de kantoortuin valt een tekst op de muur te lezen: Geen van ons is zo slim als wij allemaal samen. “Tijdens die gesprekken hoorde ik ook dingen waarvan ik dacht dat ze zo op een tegeltje konden. We hebben besloten die een plek te geven op kantoor, ter inspiratie. Al snel kwam vanuit het magazijn de vraag waarom zij niet iets dergelijks hadden. Terecht natuurlijk! Zij hebben vervolgens zelf nagedacht over een invulling en dat gerealiseerd.”
STELVIO VAN DOELEN
Zelf heeft Henning een luchtfoto van de Stelviopas op kantoor hangen. Er blijkt een dubbele laag mee gemoeid. Natuurlijk zijn bij elke haarspeldbocht stickers geplaatst met specifieke doelen en trends in de bedrijfsstrategie. De keuze voor de Stelvio is echter ook een persoonlijke. Als fervent wielrenner heeft hij het asfaltlint meermalen bereden en ook als hardloper kent hij de pas. “Natuurlijk staat er een EBIT-doelstelling bij de top. Maar om daar te komen, moeten er eerst andere dingen gebeuren.”
En dus staan er ook zaken als ‘veilige werkplek’ en ‘familiedag’ vermeld op die Stelvio-foto. “Ik heb van origine een opleiding in de elektrotechniek en daar maak ik vaak de vergelijking mee. Zie het als een seriële schakeling: net als bij de kerstboomverlichting. Een lampje dat faalt en al het licht is uit. Zo werkt het hier intern ook, iedereen is een onmisbare schakel en zonder één zo’n schakel heeft onze klant zijn order niet op tijd in huis. Zo simpel is het. Ik ben ervan overtuigd dat een beter, prettiger functionerend team betere resultaten oplevert. Begin daar dus mee.”
TEAMGEEST
Het optimaliseren van de teamspirit staat niet alleen op het vizier binnen de muren van REMA TIP TOP Nederland. Ook een niveau hoger is het van belang, zo vertelt Henning: “Binnen de groep van bedrijven moeten we meer in het algemeen belang denken. Als wij ergens komen en we signaleren een kans voor een van de zusterbedrijven zoals Explora of Brekupa dan moeten we die grijpen. En omgekeerd natuurlijk. Vanuit die gedachte is het ook logisch om elkaar niet onderling te beconcurreren door dezelfde type producten te gaan voeren.”
Tijdens het gesprek hebben we het vooral over de organisatorische kant van zijn functie gehad, over leidinggeven. Toch staat er ook een specifieke EBIT-doelstelling op die Stelvio-foto. “Ik heb twee jaar uitgetrokken om intern alles te optimaliseren vanuit de gedachte dat onze klant daar direct van gaat profiteren. En onze klant is dan zowel de werkplaats die de producten gebruikt alsook de distributeur die levert aan deze werkplaatsen. Des te beter alles intern draait, des te beter kunnen wij de markt bedienen. En dan is het halen van de EBIT-doelstellingen een logisch gevolg!”