De handel in gebruikte banden heeft in tien jaar tijd in Nederland een behoorlijke vlucht genomen. Van sloperijen tot bandenspecialisten zijn ondernemers actief met de verkoop van gebruikte banden. Sommigen zijn lid van brancheorganisatie VACO, die hierin dan ook geen probleem ziet, mits de banden voor de verkoop goed gecontroleerd worden.
De opkomst van de winterband heeft de handel in gebruikte banden behoorlijk doen groeien, constateert Edwin Brinksma, branchemanager van bandenbrancheorganisatie VACO.“Je zag restanten overblijven van met name leasewagens. De tweede set banden werd bijvoorbeeld niet meer opgehaald. Dat zijn vaak nog goede banden. Een jaar of tien geleden stelde die handel in gebruikte banden niet veel voor, maar dat heeft door de komst van de winterband een behoorlijke vlucht genomen. Het aanbod is er, en de vraag ook.”
Exacte aantallen over deze handel heeft Vaco niet. “Het is heel lastig te registreren, maar het feit dat steeds meer bedrijven actief zijn met de verkoop van gebruikte banden laat zien dat er wel handel in zit. Als ik een schatting moet maken, zou ik zeggen dat er jaarlijks zo’n half miljoen gebruikte banden verhandeld worden, maar dat blijft gissen.”
Wat dat betreft loopt ons land een beetje achter landen als Engeland aan, waar al veel langer een levendige handel in gebruikte banden is. “Daar gaan ongelooflijke hoeveelheden gebruikte banden naartoe, vanuit Nederland, maar ook vanuit heel Europa”, aldus Brinksma.
Aanbod
Banden XL uit Dordrecht is zo’n bedrijf dat heel actief is met gebruikte banden. Het bedrijf verkoopt per jaar zeker tienduizend nieuwe banden, maar ziet een nog groter deel van de omzet, naar schatting zo’n 70 procent, uit de verkoop van gebruikte banden komen. Leon de Geus: “De winkel is voortgekomen uit Reedijk Used Tyres, het inzamelingsbedrijf van Johan Reedijk, dat hiernaast zit. Johan kreeg steeds meer goede banden aangeboden vanuit de lease, wat wij hoogprofielbanden noemen: banden met een profieldiepte van 5 millimeter of meer. Het is zonde om die te recyclen. Eerst gebruikten we ze onder onze eigen auto’s, maar het aanbod werd zo groot dat we daar in 2013 Banden XL voor hebben opgericht. Het bleek dat een dergelijke professionele handel in gebruikte banden in Nederland helemaal niet bestond. We zijn met zijn tweeën begonnen en inmiddels werken hier vijftien man. Ik denk dat we ondertussen bijna iedere maat op voorraad hebben.”
Die voorraad omvat zo’n tienduizend banden. De professionele manier waarop Banden XL de handel in gebruikte banden aanpakt, heeft zeker aan het succes bijgedragen. Leon de Geus: “Er hangt vaak een wat smoezelige sfeer rondom gebruikte banden. Wij proberen juist om ons zo transparant mogelijk te presenteren. We hebben ook een eigen systeem opgezet om banden te keuren, te testen en daarna in te delen in profielklassen en daarmee prijsklassen. Een band van 150 euro bijvoorbeeld gaat bij ons met een profieldiepte van 5,0 tot 5,9 millimeter vaak door de helft, 75 euro. En natuurlijk is eenzelfde band met een profieldiepte van 8,0 tot 8,9 millimeter wat duurder. Dergelijke, bijna nieuwe banden hebben we genoeg. Ze komen van demoauto’s, of van auto’s die bij aflevering meteen op vierseizoenenbanden zijn gezet. Een dealerbedrijf heeft dan een set nieuwe banden over. Die kunnen ze niet allemaal zelf opslaan of verkopen. Ze hebben daar de klanten niet voor, wij wel.”
‘Ook in het kader van duurzaamheid is het zonde om banden weg te gooien die nog goed en deugdelijk zijn.’
De klanten voor gebruikte banden zijn zeer divers. Veelal zijn het particulieren, maar ook autobedrijven kopen banden en velgen bij Banden XL. Leon de Geus: “We kunnen nieuwe banden leveren. Kost zeshonderd euro voor vier banden, ik noem maar een bedrag. We hebben ze ook met 7 tot 8 millimeter profieldiepte. Ben je vierhonderd euro kwijt. Je hebt ook mensen die na de winter hun auto willen verkopen en vragen of we voor de winter nog een setje hebben met 5 millimeter. Dan ben je tweehonderd euro kwijt. Of je hebt mensen die wel eens winterbanden willen proberen, maar niet meteen nieuwe willen kopen. Of ze zoeken lichtmetalen wielen, die gebruikt een gunstiger prijs hebben en dan ineens wel binnen het budget liggen. Gebruikte velgen met nieuwe banden, nieuwe velgen met gebruikte banden, alles is mogelijk, voor elk budget.”
Wel proberen ze bij Banden XL zoveel mogelijk de A-merken te verkopen. “Een goedkope Chinese band is vaak net zo goedkoop als een gebruikte Michelin, maar mijn keuze zou altijd die Michelin zijn, omdat die, ook al is hij gebruikt, veel betere prestaties levert. Gebruikte budgetbanden hebben we ook wel, maar die verschillen in prijs niet meer zoveel van nieuwe. Juist met de premiummerken kunnen we een aantrekkelijke prijs neerleggen.”
Controle
VACO keurt de handel in gebruikte banden niet per definitie af, maar hamert wel op een grondige inspectie van de banden vóór verkoop. Edwin Brinksma: “Een band kan er van buiten heel mooi uitzien, maar als die band een keer in de knel heeft gezeten, kan het van binnen een behoorlijke ravage zijn. Of het karkas van een band nog heel is, kan worden gecheckt door het gebruik van speciale apparatuur, een shearograaf, maar die investering is voor personenwagenbandenspecialisten niet rendabel. Dat ga je nooit terugverdienen. Bij bandenvernieuwingsbedrijven gebeurt dat wel. Daar wordt met een shearograaf gecontroleerd of het karkas nog heel en goed is. Aan de hand van een hologram beoordeelt een expert daarmee of alle staal-rubberverbindingen nog intact zijn en het karkas van de bedrijfswagenband geschikt is om te vernieuwen. Bij personenwagenbanden is het vooral zaak om de band van het wiel te halen en op het oog te inspecteren of de band nog intact is en of er eventueel al dan niet deugdelijk uitgevoerde reparaties hebben plaatsgevonden. Vaak worden banden inclusief wielen als tweede set aangeboden. Juist voor die complete sets is het van belang dat je die kunt verkopen met de verzekering dat de banden van het wiel af zijn geweest en goed zijn gecontroleerd.”
Bij Banden XL krijgen alle gebruikte banden zo’n grondige controle. Leon de Geus: “Met een lamp erop kijken we nauwgezet of er beschadigingen te zien zijn. Dat kun je zien of voelen, ruiken zelfs. Daarna brengen de band op spanning, 5 bar, en draaien we hem rond om te zien of hij goed blijft. Pas als hij die test doorstaan heeft, krijgt hij een sticker en gaat hij de voorraad in.”
Ook in de Venyard van Van de Ven Autorecycling in Roosendaal zijn gebruikte banden te koop, naast onderdelen die klanten, ook autobedrijven, zelf van de ruim 1250 sloopauto’s kunnen halen. Het betreft onderdelen die te weinig waarde vertegenwoordigen, of te weinig courant zijn om in de onderdelencatalogus van Van de Ven te worden opgenomen. Voordat de gebruikte banden in het rek belanden, worden ze uitgebreid gecontroleerd. Directeur Martijn Traas: “De banden worden bij ons gecontroleerd op uitdroging, bandenprofiel en courantheid. Onze banden zijn online te vinden via onze webshop, waar je zoeken kan op bandenmaat. Het bandenprofiel staat daarbij vermeld, voorzien van foto’s. We merken zeker dat er steeds meer interesse is voor onze gebruikte banden, van zowel particulieren als bedrijven.”
Duurzaam
En dan is er nóg een belangrijke reden waarom een brancheorganisatie als VACO de handel in gebruikte banden niet per definitie afkeurt. Edwin Brinksma: “Ook in het kader van duurzaamheid is het zonde om banden weg te gooien die nog goed en deugdelijk zijn.”
Ook Banden XL speelt met een groen logo in op dit duurzaamheidsargument. Leon de Geus: “Daarnaast is er nu een pyrolysefabriek opgestart, waar grondstoffen uit gebruikte banden kunnen worden teruggewonnen voor de productie van nieuwe banden. Maar het mooiste is natuurlijk als je banden kunt oprijden voordat ze tot nieuwe banden kunnen worden verwerkt.”