Voor corona, wellicht voor PFAS zelfs, maakte ondernemend Nederland de investeringsplannen voor 2020. Wat is er nog van over aan plannen en wat is realiteit geworden? Aftersales Magazine vroeg het de lezers.
Blijf ik liquide of investeer ik? Wellicht met spijt achteraf?
Een eerste blik op de resultaten leert dat voor 2020 zo her en der best wat budget gereserveerd stond. Natuurlijk is een nadrukkelijk verschil merkbaar tussen de verschillende bloedgroepen. Zo lopen merkdealers doorgaans mee in de pas die hun importeurs/fabrikanten hebben uitgezet. Bovendien is de impact van de coronacrisis niet voor iedereen gelijk. Het stilvallen van de verkoop nieuw (en dus ook het klaarmaken voor aflevering en het verkoopklaar maken van de inruiler) zet druk op de liquide middelen – en dus op investeringen binnen het merkkanaal. Dat zegt echter niets over de impact voor merkspecialisten en universele autobedrijven. In onze enquête bevroegen we de drie bloedgroepen om die vermoede verschillen te ontkrachten, of juist niet.
Investeringplannen voor 2020 anno 2019
Van de drie genoemde ‘kampen’ geven de dealerrespondenten het vaakst aan al in 2019 geen investeringsplannen te hebben gehad voor dit jaar. Binnen het dealersegment geeft meer dan een derde dat antwoord, tegen slechts een kwart van de merkspecialisten en ruim een vijfde van de onafhankelijken. Wie wel meldde investeringen te hebben gepland, kreeg vervolgens als verdiepende vraag: wanneer dan? (Omdat er meerdere kwartalen als antwoord mogelijk zijn, is het totaal steeds meer dan honderd procent.) Dan valt direct op dat de merkspecialisten voor het vierde kwartaal minder plannen koesterden dan voor de eerste drie en ligt de investeringspiek in het derde kwartaal. Bij de merkdealers is het derde kwartaal juist het minst gepland aan investeringen en zijn Q1 en Q4 goed voor de gedeelde eerste plaats. Voor universele autobedrijven lag de geplande investeringspiek in het tweede kwartaal, terwijl de andere drie kwartalen vrij gelijk opgaan.
Investeringsbedragen
Maar dat was de theorie anno 2019. Naarmate het jaar zijn eerste dagen wegtikte, kreeg corona een steeds prominentere plek in de nieuwskolommen, meestal direct gekoppeld aan het woord crisis. Dat we dus een veranderend sentiment zouden krijgen, lijkt anno april 2020 geheel begrijpelijk. Op de grafieken elders op deze pagina’s is duidelijk te zien hoe de balans verschuift. We halen de extremen eruit voor een goed vergelijk. Zo gaf Vakgarage Leon Bakkers aan graag te willen investeren in carwash, een tonnen vergende investering, maar de financiële basis daarvoor nu te zien verdwijnen. Een van de Volvo-dealers dacht vorig jaar nog anderhalve ton te zullen investeren maar schat voor dit jaar uit te komen op een derde daarvan. Reden: minder omzet door corona.
Investeringsbedrag
Als we de vorig jaar voor dit jaar geplande investeringen even begrenzen op maximaal zestig mille, krijgen we beter zicht op de precieze spreiding van de oorspronkelijke plannen en wat ervan resteert. De grafieken tonen direct al dat het investeringsbedrag geregeld naar nul werd teruggebracht. Hoe corona ook op andere vlakken dan de werkplaatsbezetting en de inkomsten zijn invloed heeft, blijkt uit de reactie van Jan Kleverlaan. Hij wilde voor zijn Bosch Car Service-vestiging investeren in zowel diagnoseapparatuur als ADAS-kalibratiemiddelen. “We willen ons goed laten informeren, met een klein team een demo boeken. Het is nu geen optie om in de auto te stappen naar een demo-centrum.” De geplande investering en het bedrag veranderen in die zin dus niet, ook niet door corona.
Wie het geplande investeringsbedrag kleiner maakte, zei meestal dit te doen door tegenvallende omzet, die te wijten was aan corona. Echter, argumenten zoals ‘eerst maar eens zien wat de toekomst ons brengt’ en ‘ruimte houden om tegenvallers op te vangen’ geven precies aan dat we hier ook te maken hebben met zaken als vertrouwen in de toekomst. Het zijn niet alleen de koude omzetcijfers, maar het is ook dat onderbuikgevoel. Blijf ik liquide of investeer ik? Wellicht met spijt achteraf?
Gelukkig zijn er tegengeluiden te bespeuren. Er zijn immers ondernemers die in goede tijden nog geen gezond belegde boterham weten te verdienen, maar er zijn er ook die ondanks slechte tijden prima presteren. Dus kregen we ook nu gewoon als reactie: investeren door meer omzet dan gepland.
Wat is hot?
Een bedrag reserveren is één, maar wat prijkt er bovenaan het wensenlijstje bij de respondenten? Dat is ronduit breed georiënteerd. Bij merkspecialisten stond anno 2019 aircoservice nipt boven ADAS en uitlijnapparatuur. Merkdealers legden de focus juist op ADAS-kalibratie en hefbruggen, met een gedeelde derde plaats voor gereedschap en apk-middelen: emissie-apparatuur en koplamptesters. Onafhankelijke autobedrijven opteerden massaal voor diagnoseapparatuur, niet vreemd gezien de brede scope van hun klantenkring. Net als bij de dealers staan de hefbruggen op een tweede plek en niet eens op grote afstand van de koppositie in dit geval. Bandenservice is anno 2019 bij geen van de drie bloedgroepen een hot item voor 2020. Gereedschap scoort over de breedte van de drie juist consequent goed, net als emissie-apparatuur.
Vorig jaar lag de investeringsbereidheid getuige die resultaten helemaal niet verkeerd. In grafiekvorm vertaalt zich dat in een helder beeld. Wat daar dit jaar nog van resteert laat echter een heel ander beeld achter, nogal gefragmenteerd. Gereedschap blijft hot, relatief weinigen bezuinigen daarop. Aircoservice verdwijnt bij de dealers dit jaar uit beeld, maar het universele autobedrijf reageert verdeeld. Net zo veel blijven daarin investeren als er aangeven niets te willen gaan doen. Bij ADAS -kalibratie slaat het over de breedte van de markt binnen onze enquête door richting ‘niet dit jaar’. Voor onafhankelijke autobedrijven blijft diagnose dit jaar een hot investeringsonderwerp.
‘Mijn marktvertrouwen was goed en dat is het nog steeds. Toch heb ik de grote investeringen, zoals in ADAS-kalibratie, even on hold gezet in verband met de coronaproblemen. Een beetje tegen mijn natuur, want ik vind technisch bijblijven essentieel om in business te blijven. Het kleinere werk loopt gewoon door, zoals een nieuwe multimeter, gereedschapskar of ratel. Laatst heb ik een inductieverwarmer aangeschaft, hoef ik voor dit soort klussen niet meer de deur uit. Hoog op mijn investeringslijst van 2020 staat de deeltjesteller. Zodra die beschikbaar is, schaf ik ‘m aan. Hier in het noorden rijden nog best grote aantallen diesels, blijkt ook uit de WESP-cijfers.’
Emiel Stolk, Stolk Autoservice
‘We hebben begin dit jaar nieuwe uitlijnapparatuur aangeschaft en een aircomachine voor het YF-koudemiddel. Er komen steeds meer auto’s met dat koelgas onze werkplaats binnen, dus die stap was nodig. Onze oude uitlijnapparatuur was 2D en hebben we verkocht aan een collega-garage die nog helemaal niks had liggen op dit vlak. Zelf zijn we overgestapt naar 3D. Corona of niet, er komen bij ons sowieso nog investeringen later dit jaar: een dubbele laadpaal en een upgrade van de vloeren. In de werkplaatsen, zeker in de onze, gaat het nog best goed met de omzet. Dus waarom niet investeren?’
Harry Zuur, Carxpert Zuur
‘We hebben onlangs twee nieuwe laptops voor de KTS gekocht en geïnvesteerd in Pass-Thru. Verder houden we het rustig, want we hebben de afgelopen jaren de zaken goed op peil gehouden. Vorig jaar is er bijna een ton gestoken in de renovatie van ons tankstation en de omkleuring naar de nieuwe garageformule. De digitale koplamptester stond op de lijst, maar daar blijft-ie even. De deeltjesteller: zelfde verhaal. Het is maar een deel van de markt. Bovendien houd ik er rekening mee dat de overheid uitstel tot 2022 gaat verlenen aan de branche, gezien de huidige situatie.’
Karel Neleman, Vakgarage Neleman
‘We hebben vorig jaar rond deze tijd onze tweede vestiging geopend, in Almelo. Nu blijkt dat er mooie groei in zit, richten we onze werkplaatsinvesteringen op die locatie. Er is enkele maanden geleden een 1234yf-aircomachine gekomen en we zijn met Edge Mobility in zee gegaan. We hadden ook de order al willen verstrekken voor de nieuwste uitlijnapparatuur. Daarmee kunnen we ons in de regio-Almelo zeker onderscheiden. De offertes liggen er, het is zeker de bedoeling om dit jaar nog te investeren. Maar door de hectiek (genaamd corona) laat dat even op zich wachten.’
Barry Hegeman, Auto Haarhuis
‘Onze uitlijnapparatuur is deels aan vervanging toe, maar het exacte moment hangt sterk af van het sentiment. Al die negatieve berichtgeving doet wat met je. Gelukkig hebben we twee jaar terug drie stempelbruggen en één schaarbrug van Maha aangeschaft. Alles uit eigen middelen, aan externe financiering begin ik niet. Sinds kort bieden we de klant ook een EV-laadpaal. Toen we daarmee bezig waren, hebben we meteen de buitenverlichting opgepakt. Verder zijn we dankzij ODIS, ADAS en Edge mooi bij in de werkplaats. Ergens in de komende 24 maanden willen we de 4-gastester vervangen. En als de plannen van de overheid standhouden, staat in 2021 de roetdeeltjesteller op ons programma.’
Hessel Terpstra, Autobedrijf Terpstra
Disclaimer
De redactie heeft een representatieve steekproef (n=292) onder de lezers gehouden over de investeringsbereidheid voor dit jaar nu in vergelijking met wat vorig jaar voor 2020 gepland werd. De uitkomsten zijn bedoeld als gevoelstemperatuur die aangeeft hoe corona de blik van ondernemers beïnvloedt.