In juni opende ABS Den Elzen Autoschade na een zes maanden durende verbouwing een nieuwe vestiging in Capelle aan den IJssel. Een optimale efficiency was het doel bij de inrichting van zowel de ruimte als de werkprocessen.

Hoewel hij voor vakantiewerk als kleine jongen al in het schadeherstelbedrijf van zijn vader rondliep, liggen de kwaliteiten van Joost den Elzen, directeur van de negen vestigingen van ABS Den Elzen (zie kader), niet in de spuitcabine. “Mensen en commercie zijn meer de onderwerpen die bij mij passen. En ondernemen.”

De inname gebeurt nu nog handmatig; op de vestiging in Zoetermeer loopt een pilot waarbij AI wordt ingezet bij de beoordeling van schades.

En omdat hij voor de werkplaats altijd de juiste mensen om zich heen wist te verzamelen is hij in staat geweest het bedrijf uit te bouwen naar de huidige negen vestigingen. Dat waren er ook al negen voordat de vestiging in Capelle opende, want aan Capelle worden ook de activiteiten van de vestiging in Rotterdam-Noord, die inmiddels gesloten is, toegevoegd. Joost den Elzen: “Er was veel druk op die vestiging, maar we konden daar niet uitbreiden. Vanwege de beperkte ruimte is dat nooit een optimaal schadeherstelbedrijf geweest, meer een ondersteuning van de andere vestigingen. In februari 2024 konden we hier in Capelle een schadeherstelbedrijf overnemen, dat ligt op acht kilometer van Rotterdam, waar we ook het werk van Rotterdam-Noord naartoe konden verplaatsen.”

Naast een Chronotech spuitcabine, met computergestuurde regeltechniek, beschikt ABS Den Elzen over een grote dagherstelcabine voor twee voertuigen, die met rolwanden desgewenst in tweeën kan worden gedeeld.

Daarvoor is onder meer geïnvesteerd in het repareren van Tesla, naast apparatuur en een werkplaatsinrichting om zo efficiënt mogelijk te kunnen werken. “De grootste investering zat hem eigenlijk in de omzetderving doordat deze vestiging zes maanden dicht is geweest. Er moest echt veel gebeuren. Aan de andere kant wil je het in één keer goed doen, zodat je geen verstoring hebt wanneer je later nog moet gaan verbouwen. We hebben bijna alles nieuw aangeschaft. Alleen de wasstraat en de ADAS-kalibratieapparatuur waren redelijk nieuw en zijn behouden gebleven. Als je eenmaal de werkplaats vernieuwt, wil je ook de receptie vernieuwen, zodat dat voor zowel de collega’s als voor de klant een aangename plek is. We hebben dus echt alles in één keer aangepakt.”

De Ketting

De organisatie van de werkprocessen, bij ABS Den Elzen bekend als De Ketting, moet ervoor zorgen dat het werkproces zo continu mogelijk verloopt. Joost den Elzen: “Wil je meer omzet maken, dan moet je niet tegen je medewerkers zeggen: ‘Jullie moeten harder gaan werken.’ Daar geloof ik niet in. Je kunt wel slimmer werken. Je moet dus zorgen dat je workflow nergens stokt, want ik denk dat je in onze branche weinig invloed hebt op de condities of afspraken, maar je hebt wel invloed op je eigen proces en je planning. Dat is nooit klaar, want er verandert altijd iets. In 2017 hadden we geen problemen met onderdelen, later weer wel. Het gebrek aan personeel was toen minder groot dan nu. En het aanbod was minder, nu is het precies andersom. Dus er zijn altijd factoren die de boel verstoren en waar je je proces op aan moet passen.”

Als gebruiker van de autolakken van Sikkens is ABS Den Elzen onlangs overgestapt op de nieuwe generatie watergedragen lakken van het merk, de Autowave Optima.

ABS Den Elzen heeft daarvoor maandelijks overleg om te zien wat de voorgaande maand de verstorende factoren zijn geweest die mogelijk aanpassingen in het proces noodzakelijk maken. Aan de basis van De Ketting ligt het lean management waar een delegatie van ABS Den Elzen mee kennismaakte bij een werkbezoek aan een schadeherstelbedrijf in Amerika. De Ketting bestaat uit tien schakels, waaronder sorteren, standaardiseren, schoonhouden, gereedschap op vaste plekken, maar ook zoiets als visual management. Joost den Elzen legt uit: “Daarvoor zijn de werkplekken omlijnd met verschillende kleuren: wit voor inname, blauw voor montage en demontage, groen voor voorbewerken en spuiten, en rood voor de laatste controle. De gele werkplekken zijn bufferplekken. Als de bufferplek vol is, heeft het geen zin een auto door te schuiven. Daarom hebben we ooit het principe 1=3, 3=1 geïntroduceerd: één persoon moet drie dingen kunnen, en drie mensen moeten één ding kunnen. Dus is die bufferplek vol en is de plaatwerker klaar, dan zet hij de auto niet voor de bufferplek, of in het pad, maar gaat hij naar de volgende stap in het proces en doet hij bijvoorbeeld de voorbewerking in de plaatwerkerij. Daarnaast hebben we twee all-in-one-cabines, waar één persoon aan één auto het hele proces afwerkt. Omdat het er twee zijn, kun je altijd switchen naar de andere cabine als je bijvoorbeeld even moet wachten op het droogproces. Zowel de gewone als de all-in-one-cabines vereist van de vestigingsmanager en de chef werkplaats dat ze goed kunnen plannen, zodat de cabines goed gevuld blijven.”

Verbeteringen

Bestond De Ketting oorspronkelijk uit tien schakels, dit jaar is daar een extra schakel aan toegevoegd, een externe trainer die de verantwoordelijken binnen de vestigingen leert zichzelf te verbeteren. Joost den Elzen: “Die training is erop gericht om de verantwoordelijken te leren hoe ze daadwerkelijk verbeteringen kunnen doorvoeren die helpen het proces soepeler te laten verlopen. Het is eigenlijk een training in procesmatig leren denken en werken.”

Ook kunstmatige intelligentie kan op termijn een bijdrage leveren aan een efficiënter werkproces, bijvoorbeeld bij de inname. Joost den Elzen: “Binnen ABS zijn we daarvoor een pilot gestart op de vestiging in Zoetermeer, in samenwerking met Solera. We zitten nu nog in de fase waarin we vooral veel data in het systeem moeten stoppen. Pas als er voldoende data in het systeem zit, kun je er helemaal op vertrouwen. Vakmensen worden alleen maar schaarser, dus hoe meer we het voor elkaar krijgen dat we meer werk kunnen doen met dezelfde groep mensen, of misschien op termijn hetzelfde werk met minder mensen, daar is alles op geënt.”

De met blauw omlijnde werkplek is gereserveerd voor montage en demontage.

Spuitcabine

Ook de Chronotech spuitcabine heeft een aandeel in het verhogen van de efficiency van de werkplaats. Zoals Herbert Wittebrood van USI-Nederland het noemt: het is een spuitcabine met hersens, die zorgt voor een slimme verplaatsing van de lucht en speelt met verschillende druk en temperaturen in de cabine. “Het is afhankelijk van het laksysteem waarmee de spuiter werkt: een twee- of drielaags laksysteem, of een blanke lak. Na het spuiten moet de lak geforceerd gedroogd worden met hete lucht. Dat heeft in vergelijking met infrarood drogen het voordeel dat het ook ‘om het hoekje’ droogt en dat het niet uitmaakt of een onderdeel ligt of staat. Door middel van de Chronotech regeltechniek verkorten we de droogtijden die lakleveranciers hanteren met 50 tot 60 procent. De autospuiter hoeft alleen in te geven of het liggende of staande onderdelen betreft en welke lak hij gaat gebruiken. Er kunnen geen menselijke fouten meer mee gemaakt worden, als in: ‘Ik denk wel dat de lak droog is.’ Daarmee voorkom je lakstoringen, haal je het maximale rendement uit de cabine en is een cabine nooit te warm gestookt. Je bespaart dus ook op je energiekosten.”


‘Je moet zorgen dat je workflow nergens stokt.’



Door de ruimte slim in te delen wist ABS Den Elzen in samenwerking met spuitcabineleverancier USI-Nederland bovendien ruimte te creëren voor meer voertuigen dan waar in eerste instantie om was gevraagd. Herbert Wittebrood: “Het begon met goed uitvragen wat de verwachte omzet is, wie de klanten zijn, wat het gewenste afwerkingsniveau is… Het bleek dat in plaats van twee Chronotech cabines veel beter één Chronotech cabine geplaatst kon worden in combinatie met een dagherstelcabine, die bovendien in tweeën gedeeld kan worden. Dan haal je het maximale rendement uit de beschikbare vierkante meters. Dat heb ik ABS Den Elzen voorgerekend en dat blijkt in de praktijk te kloppen.”

Den Elzen Autoschade
Den Elzen Autoschade vindt zijn oorsprong in de spuiterij die de broers Chris en Koos den Elzen in 1948 oprichten in Den Haag. In 1988 openen zij een tweede vestiging in Zoetermeer. In de jaren negentig is Harry den Elzen, de vader van de huidige directeur Joost den Elzen, betrokken bij de oprichting van schadeherstelketen ABS. Onder leiding van Joost den Elzen breidt ABS Den Elzen zich uit tot een ‘keten binnen de keten’. In juni 2025 werd ABS Den Elzen bovendien onderdeel van de Zweedse schadeherstelketen Werksta. Anno 2025 telt het bedrijf negen vestigingen en meer dan tweehonderd medewerkers. Van zeventien automerken biedt ABS Den Elzen erkend schadeherstel. De vestigingen in Breda en Gorinchem zijn bovendien erkend voor de Plusnorm van BOVAG Schadeherstel.

Foto boven: De nieuwe schadeherstelvestiging van ABS Den Elzen in Capelle aan den IJssel.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
25 juli 2025
DFSK Nederland zoekt partners in het universele kanaal
25 juli 2025
Nieuwe koppeling CSW met Nationale Autowasbon
25 juli 2025
RDC in Beweging: Slimme data voor een sterke mobiliteitssector
24 juli 2025
Moobi verwelkomt 300e Moobi Center in snelgroeiend netwerk
24 juli 2025
Auto- en bandenbedrijven bepalend bij aankoopbeslissingen voor banden
24 juli 2025
Niet harder, maar slimmer werken
Meest bekeken berichten
Recente reacties