Wie wel eens in Hannover te gast mocht zijn in het Contidrom weet dat toeleverancier Continental er een testfaciliteit heeft om de spreekwoordelijke vingers bij af te likken. Aftersales Magazine kreeg exclusief de kans er de nieuwe SportContact 7 te proberen en de jongste testmethoden te aanschouwen.

Het is de zevende generatie alweer van Continentals SportContact. Denise Sperl, als Director R&D EMEA nauw betrokken bij de ontwikkeling ervan, is zichtbaar trots op het resultaat. Al geeft ze direct toe dat nummer acht al door de hoofden van haar afdeling spookt. Hoewel de naam anders doet vermoeden spreken we elkaar gewoon in het Nederlands, ze heeft zelfs in ons land gestudeerd. Het geheim van de nieuwe band schuilt volgens haar in drie zaken. Het adaptieve profielontwerp past zich aan droge en natte wegen aan; met een maatspecifiek ontwerp van het loopvlak biedt het maximaal rijplezier op elk voertuig en de BlackChili-samenstelling van het loopvlak is precies afgestemd op de grip van het asymmetrische profiel. Het maatspecifieke karakter van de banden betekent wel een breed aanbod aan artikelnummers. Sowieso is dat een trend in de markt en Conti spreekt over een verdrie-/viervoudiging in tien jaar tijd.

Snel en ultrasnel

De SportContact 7 werd ontwikkeld voor personenauto’s met sportieve inborst en voor supersportwagens. Het gamma voertuigen is daarmee breed: de Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio hoort er net zo goed bij als de RS-serie van Audi en de sportieve M-series van BMW. Compacte auto’s zijn er ook bij, zoals de Ford Focus RS of de Mini Cooper S Clubman. Passende maten zijn ook beschikbaar voor de Porsche 4 S GT, diverse voertuigen van AMG, Lamborghini en McLaren. Geschikte afmetingen van de SportContact 7 zijn ook gepland voor auto’s uit de hogere klasse, zoals de Brabus S 65 Rocket 900 Coupé.

In vergelijking met het vorige model nemen de prestaties op het circuit met 10 procent toe, wordt de remweg op nat wegdek met 8 procent verkort, is de nieuwe SportContact 7 op droog wegdek 6 procent beter en wordt het kilometerrendement met 17 procent verlengd. Ook de handling op nat en droog wegdek en de grip profiteren van de nieuwe ontwikkeling (test van bandenmaat 245/30 R 20). Prachtige claims uiteraard en voor een indruk van het waarheidsgehalte ervan staat een indrukwekkend wagenpark gereed. De Mercedes-AMG A45 bijvoorbeeld krijgt het voor de kiezen op het natte parcours, daarbij een hoge mate van vertrouwen aan de dag leggend. Met Golfs GTI vergelijken we de remafstanden op droog tussen de ‘7’ en de ‘6’, scheelt toch een wagenlengte vanaf tachtig kilometer per uur…

Vanaf dit najaar zullen in totaal 42 artikelen verkrijgbaar zijn in maten van 19 tot 23 inch en het assortiment zal het komende jaar nog verder worden uitgebreid.

Testprocedures

Het is nu niet meer voor te stellen, maar testen op de openbare weg waren tot 1950 de norm. Het simuleren van nat wegdek gebeurde gewoon door een truck met een watertank. In 1967 opende Continental een eigen testcentrum: Contidrom. De 2,8 kilometer lange ovaal is er voor de proeven op hoge snelheid, een 1,8 kilometer lang parcours dient voor de natte beproevingen. Een 3,8 kilometer lang circuit wordt ingezet voor de ‘droge’ testritten. Voor een correcte testprocedure is reproduceerbaarheid cruciaal. Herhaalde proeven moeten immers wel dezelfde resultaten opleveren anders zijn conclusies niet mogelijk. De menselijke component maakt dat lastig, weersinvloeden eveneens.

Conti bouwde daarom een hal om die weersinvloeden te elimineren. Ook de mens verdween: de auto’s worden volautomatisch op snelheid gebracht waarna de remproef automatisch wordt afgewikkeld. Deze Automated Indoor Braking Analyzer, kortweg AIBA, is alweer bijna tien jaar in gebruik. Niet alleen de eigen banden worden er getest, ook die van de concurrentie. Zo werd jaren geleden een obscure Aziaat getest en die bleek net niet de buitenmuur van de 300m lange hal te raken… Sindsdien wordt bij twijfel eerst even een buitentest georganiseerd.

Om de efficiency te vergroten ontwikkelde Conti het Analytical Vehicle AIBA, kortweg AVA. Jarenlang was de procedure in AIBA om vier banden op één auto de baan op te sturen voor één beproeving en die dan automatisch terug te laten keren. Zodra de baan vrij is, kan het proces zich herhalen. Met AVA kunnen verschillende banden tegelijkertijd worden getest op AIBA. De ontwikkeling van AVA kostte Conti meer dan een miljoen euro en verliep grotendeels in eigen huis. Als uitgangspunt diende een chassis van een lichte bedrijfswagen. Zes wielen, luchtvering, een batterij sensoren en veel elektronica maken er een rijdend laboratorium van met één mankement: er zit geen sturende as op. Om de drie ton zware unit te verplaatsen moet deze met trolleys onder de wielen verplaatst worden. De efficiency zit hem in twee dingen: er kunnen meerdere banden tegelijk getest worden en er kunnen meerdere remacties tegelijk worden uitgevoerd. Dat levert grote tijdwinst. Behalve deze praktijktesten vindt de ontwikkeling van een band steeds vaker plaats in virtuele omstandigheden, ook voor testritten. Ook hier speelt beperking van CO2-emissie een rol.

Deel dit artikel op​

0 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
8 april 2025
Bosch ESItronic integreert SOVD-norm Tesla
8 april 2025
JATO: Big Three kwetsbaarder dan Duitsers of Japanners
8 april 2025
Valeo lanceert gereviseerde led-koplamp met Stellantis
7 april 2025
R5 tot EV van het jaar 2025 verkozen
7 april 2025
8,5% meer loon medewerkers tankstations en wasbedrijven
7 april 2025
Petronas Syntium levert smeermiddelen Autohero-centra
Meest bekeken berichten
Recente reacties