Nederland telt per 1 januari twintig bandeninzamelingsbedrijven die door Recybem gecertificeerd zijn. Tot en met 31 december 2021 zorgen ze voor een gestructureerde inzameling van gebruikte autobanden uit de vervangingsmarkt.

Om in aanmerking te komen voor het benodigde certificaat moet een inzamelingsbedrijf voldoen aan diverse eisen en voorschriften. Als basis geldt een kwaliteitsmanagementsysteem conform de norm NEN-EN-ISO 9001:2015. Daarnaast zijn er aanvullende eisen voor bedrijfsvoering en brandveiligheid en -preventie.

Audit

Afgelopen jaar hebben twintig inzamelaars bij controle door SGS Nederland en LBP|SIGHT bewezen te voldoen aan de eisen. Recybem laat onafhankelijke instellingen de kwaliteit meten van het inzamelings-, verwerkings- en administratieve proces. Deze certificeringstoets gebeurt elke drie jaar. Daarbovenop vindt jaarlijks een audit door Recybem plaats om naleving van de contractuele verplichtingen te controleren.

Uitstoot

Ophalen van banden gebeurt  gratis, bij garages en bandenservicebedrijven, volgens het principe ‘een oude voor een nieuwe’. Verwerkers scheiden de componenten (rubber, staal, textiel) en granuleren het rubber. Nederland zamelt per jaar ongeveer 8,5 miljoen autobanden in, waarvan ruim negentig procent wordt gerecycled en hergebruikt. Kees van Oostenrijk, directeur van Recybem: “We besparen jaarlijks zo’n 24 miljoen kilo rubber en bijna 6 miljoen kilo staal. En we vermijden jaarlijks de uitstoot van ruim 65 miljoen kilo CO2, wat gelijk staat aan de emissie van 430 miljoen autokilometers of de aanplant van 430.000 nieuwe bomen.”
Deel dit artikel op​
Laatste nieuws
18 april 2025
Invoering betaald parkeren: “Het interesseert de gemeente niet.”
17 april 2025
One-stop-shop-visie krijgt vorm
17 april 2025
42 procent minder verkeersdoden in 25 jaar
17 april 2025
Geen extra monteur maar extra bruggen
16 april 2025
Garagenetwerken AllParts groeien door
16 april 2025
Hiltermann optimaliseert met Vinacles voorraadfinanciering
Meest bekeken berichten
Recente reacties