De Rabobank is door de rechter teruggefloten nadat het de leaseauto van 29 medewerkers van drie lokale vestigingen wilde afnemen. Niet rechtsgeldig, oordeelde de rechter.

Door een reorganisatie werd de macht van deze lokale banken ingeperkt. Een nieuwe leaseregeling hoorde tot het pakket maatregelen. Daardoor verloren medewerkers die zakelijk minder dan twintigduizend kilometer reden het recht op een leaseauto. 29 Rabobank-medewerkers spanden daarop een rechtszaak aan tegen de bank.

Arbeidsvoorwaarde

Daarover bericht het FD vanmorgen. Eisers beargumenteerden dat de leaseauto onderdeel was van de arbeidsvoorwaarden. Dat argument werd door de rechter in zijn uitspraak overgenomen. Rabobank bracht daartegenin dat een leaseauto een regeling is en niet een arbeidsvoorwaarde, maar daar ging de rechter niet in mee. De rechter oordeelde voorts dat de eenzijdige wijziging van deze arbeidsvoorwaarde door de Rabobank niet rechtsgeldig is. De bank had de arbeidsvoorwaarde alleen eenzijdig mogen wijzigen als de bank daar een zwaarwichtig belang bij zou hebben gehad. Rabobank voerde aan dat het kostenbesparingen moet doorvoeren om de toekomst zeker te stellen, maar dat medewerkers daarom hun leaseauto moesten inleveren, ging de rechter te ver. “Hetgeen Rabobank over haar financiële situatie heeft gesteld brengt niet mee dat direct ingrijpen noodzakelijk is, of dat Rabobank de kosten van de leaseauto’s voor eisers niet kan dragen”, aldus de uitspraak.

Hoger beroep

Voorlopig behouden de medewerkers dus hun leaseauto. De Rabobank heeft desgevraagd aan het FD laten weten dat de bank tegen de uitspraak in hoger beroep gaat.
Deel dit artikel op

Eén reactie

  1. Alleen als een arbeidsovereenkomst melding maakt van het ter beschikking stellen van een auto “voor zover en zolang dat noodzakelijk is” voor uitoefening van de werkzaamheden kan de werkgever (bij wijziging van de werkzaamheden) met succes de auto terugvorderen. Elke andere toezegging geldt als arbeidsvoorwaarde, die inname van de auto alleen met goedvinden van de medewerker kan worden aangepast of ingetrokken. Kortom: Rabo zou er goed aan doen een vergelijk te treffen met de medewerkers, b.v. met een gesponsorde private-lease.

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties