Het is onwenselijk dat banken categoraal alle nieuwe klanten weigeren die actief zijn met de verkoop van tweedehands auto’s.

Dat antwoordt minister Hoekstra van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer in reactie op het artikel uit het FD ‘Rabobank sluit kleine autodealers uit vanwege risico op witwassen”. In het artikel wordt beschreven dat Rabobank heeft aangekondigd geen nieuwe betaalrekeningen meer te openen voor autobedrijven met minder 50 miljoen euro aan omzet per jaar. Rabobank wil voorwaarden stellen aan de instroom van klanten die actief zijn met de verkoop van tweedehands auto’s, omdat deze sector gebleken is gevoelig te zijn voor witwaspraktijken.

Risico’s

De minister betoogt dat de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme een bank weliswaar verplicht om risico-inschattingen te maken en daar het klantenacceptatiebeleid op af te stemmen, maar dat hierbij elke klant individueel dient te worden beoordeeld. “Bij het weren van een groep klanten op basis van een bepaalde jaaromzet lijkt er geen sprake te zijn van een individuele risicobeoordeling en dat vind ik, mede in het licht van de zorgplicht, onwenselijk.”

De minister raadt banken aan om met een groep klanten in overleg te treden wanneer deze groep een verhoogd risico met zich meebrengt. Dat betreft vooral het contant afrekenen van grote geldbedragen. “Ik vind het in dat kader positief dat de BOVAG haar leden onlangs heeft opgeroepen om niet langer het 500 eurobiljet te accepteren in verband met de hoge witwasrisico’s.”

Wetsvoorstel

De minister bereidt dan ook een wetsvoorstel voor dat het verrichten van contante betalingen voor goederen van 3000 euro of meer verbiedt om de risico’s op witwassen te beperken. Dergelijke strengere eisen mogen er niet toe leiden dat personen toegang tot het betalingsverkeer wordt ontzegd. Daarom belooft de minister met banken, de Nederlandsche Bank en de automotive sector in gesprek te treden “teneinde vast te stellen welke maatregelen effectief en proportioneel zijn om de risico’s op witwassen te verkleinen”.

De vaste Kamercommissie voor Financiën debatteert vandaag met de ministers Hoekstra en Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) over de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering.

Deel dit artikel op

5 reacties

 1. De Rabobank wil blijkbaar alleen hele grote bedrijven als klant als ze 50 miljoen aanhouden als grens. Dit lezende bovenop een mededeling op de website van de Rabobank afgelopen week dat bij een storting biljetten van EUR 200 en EUR 500 per stuk EUR 5 extra kosten met zich meebrengen, maakt de Rabobank steeds onaantrekkelijker voor de zakelijke markt.

 2. Schijnbaar is de rabo bank zijn roots vergeten als fusie van de Rafeisen en boerenleenbank om
  kleine ondernemers te steunen en gaan ze voor het grote geld.
  5 euro kosten in rekening brengen per gestort biljet van 200 en 500 euro om onderzoek te doen of deze biljetten van witwassen afkomstig zijn is natuurlijk kolder eventueel witwassen verschuift dan naar kleinere biljetten.
  De keuze van bank gaat in de toekomst afhangen van de in rekening gebrachte kosten en de geboden service en na 50 jaar klant van de rabo is de rabo niet meer mijn eerste keus.

 3. De Rabobank is als eerste en de andere banken volgen binnenkort. De banken worden als poortwachters door onze overheid ingezet en dreigen met torenhoge boetes als de banken niet naar de pijpen willen dansen van Den Haag. Het probleem is onze overheid die van alles verzint en iedereen heeft het maar te slikken.

 4. Waar vinden we een auto bedrijf met 50 miljoen omzet ?? welke imbeciel bedenkt dit wij zijn 70 jaar klant bij de rabo hebben een briefje van 500 en een van 200 euro gestort en worden nu als witwasser
  gezien en dreigen de belastingdienst in te lichten eisen nu dat we vragen hoe de klant aan dat geld
  komt met verklaring en handtekening op de factuur hoe verzin je het

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties