Alle nieuwe lease- en lichte bedrijfswagens moeten uitstootvrij zijn in 2030. Dat stelt een coalitie van dertig grote bedrijven, in een open brief aan de Europese Commissie, waarin zij verzoeken om een dergelijke doelstelling verplicht te stellen aan bedrijven, als onderdeel van het Europese initiatief om wagenparken te vergroenen.

De bedrijven rekenen voor dat zes van de tien verkochte nieuwe auto’s leaseauto’s zijn, terwijl deze auto’s gemiddeld twee keer zo veel kilometers afleggen als auto’s van particulieren.

Win-win-win

Tot de coalitie van dertig bedrijven behoren onder meer Leaseplan, Coca-cola, Unilever en Ikea. Ze wijzen op drie winstpunten die een dergelijke maatregel zou hebben: het heeft een snelle daling van de uitstoot tot gevolg, de EU wordt minder afhankelijk van Russische olie en het creëert een markt voor tweedehands EV’s, aangezien deze auto’s na drie tot vijf jaar op de occasionmarkt komen.

Voor de Nederlandse leasemarkt opperde staassecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat vorig jaar al het idee zakelijke leaserijders vanaf 2025 alleen nog de keuze te bieden uit volledig elektrische auto’s.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties