Een remschijf met hartproblemen als oorzaak van trillingen bij het remmen? Ooit meegemaakt in de werkplaats? Goede kans dat die hartproblemen juist in de werkplaats veroorzaakt zijn. Het is één van de eye-openers in de Brembo Expert-training.
Automotive Academy (powered by Autoniveau) organiseert met enige regelmaat de Brembo Expert-training. De coronamaatregelen zijn weliswaar weer versoepeld begin juni, maar toch neem ik plaats achter de webcam, tezamen met de andere cursisten. Het webinar zal zo’n drie uur duren, met senior trainers Berend Jan Grimmerink en Arjen de Jongh vandaag in de rol van respectievelijk trainer en cursusleider/regisseur die de vragen monitort. Grofweg staan drie hoofdonderwerpen op de agenda van dit webinar: remschijven, remblokken en remvloeistof. Elk topic levert wel een moment op dat in ieder geval één cursist openlijk uitspreekt dat het voor hem nieuwe informatie betreft.
Het virtuele klaslokaal telt maximaal dertig technici. Genoeg voor onderlinge interactie en interessante feedback vanuit de groep maar ook compact genoeg om een ieder uitgebreide aandacht te kunnen geven. De deelnemers zijn stuk voor stuk ervaren technici, wat aan Berend Jan Grimmerink de volgende openingsvraag ontlokt: “Wat ga ik jullie nog kunnen leren over remservice? Iets wat dagelijkse routine is en waarvan je alles toch wel een keer bent tegen gekomen?” De microfoons van de deelnemers zijn voor nu even gedempt, het antwoord op de vraag komt in de vorm van de training.
Wist u dat…
…sommige remschijven een draairichting kennen en dus slechts aan één kant van de auto gemonteerd kunnen worden?
…DOT4 remvloeistof ook in een versie beschikbaar is met lage viscositeit (speciaal voor ADAS-toepassingen)?
…een afwijking op de schijf van 0,02 mm (de naaf slechts 0,01 mm) het maximaal toelaatbare is?
…sommige autofabrikanten vereisen dat de wielen in verschillende opbouwende fases op het juiste aanhaalmoment worden vastgezet?
…tweedelige remschijven gevoelig zijn voor ‘hartproblemen’ en dus niet aan het hart mogen worden opgetild?
Als het antwoord een of meerdere keren ‘NEE’ moest zijn dan is een training volgen niet onverstandig.
Gescheurde schijf
Zo’n voorbeeld van een alledaags mankement betreft de remschijf met een radiale scheur, van de schijfrand over het remvlak naar het hart. “Ja, we zien ook verkleuring maar die laat ik even voor wat het is. Wat is hier gebeurd?” Om dat te beantwoorden gaan we terug naar de basis van elke remactie: wrijving. De draaiende schijf wordt letterlijk vastgepakt door de remblokken aan weerskanten van de schijf. Dat zorgt voor een trekkende werking op die schijf want die wil immers doordraaien. Grimmerink vergelijkt het met de treksterktetesten op de MTS in een grijs verleden.
Het verkleuren speelt wel een rol en heeft inderdaad zoals verwacht een verband met het heet worden van het materiaal. Later in de training komen we daar op terug, voor nu is die scheur in de schijf nog onopgelost. “Ga je die vervangen zonder de oorzaak te kennen dan komt de klant terug met dezelfde klacht en blijf je schijven voortijdig vervangen”, legt Grimmerink uit. De oorzaak is mechanische overbelasting door het voertuig anders te gebruiken dan bedoeld. Meestal is dat door te zware belading (denk aan campers) in combinatie met het rijgedrag. “Verandert het gedrag niet dan blijft het probleem terugkomen.”
Verhard
Wapensmeden weten als geen ander dat verhitting en (plotseling) afkoelen het metaal harder maken, handig voor messen en zwaarden. Het kan ook optreden bij remschijven, wat de blauwe kleur veroorzaakt. Dat betekent dat verharding niet overal op de schijf gelijk verloopt, met klachten tot gevolg. “We krijgen weleens vragen of afdraaien van schijven nog helpt. Nou, nee. Hooguit om wat oppervlakteroest te reinigen maar in het voorgaande geval zeker niet. Het materiaal is plaatselijk veranderd door verhitting en afkoeling. Dat ga je met afdraaien niet corrigeren.”
Tweedelige schijven
In de zoektocht naar gewichtsbesparing en dan in het bijzonder verlaging van het onafgeveerd gewicht zijn fabrikanten zoals Brembo gekomen met tweedelige schijven. “Sommige zijn duidelijk herkenbaar aan de bouten of klinknagels maar Brembo giet de gietijzeren samen met het stalen hart (co-cast). Dat is uniek voor Brembo maar ook wat lastiger herkenbaar als een tweedelige remschijf.” Waarom dat herkennen zo belangrijk is zien we op een video. De nog achterwielaangedreven BMW 1-serie in kwestie heeft op de vooras een geklinknagelde schijf met aluminium hart (co-cast kan alleen met stalen hart). De technicus demonteert het wiel, laat het daarbij even op de naaf vallen en pakt daarna de schijf aan weerskanten vast om deze opzij te draaien. “Funest voor zo’n type schijf! Zelfs het aan het hart optillen uit de doos kan al voor trillingen bij het remmen zorgen. De val van het wiel deed het hart evenmin goed.”
‘Ik monteer al twintig jaar remdelen. Wat ga jij me nu nog leren?
Nou, hoe afwijkend de moderne materialen kunnen reageren, bijvoorbeeld.’
Bijgeluiden remblokken
Niet alleen schijven spelen een rol in mogelijke klachten van berijders. Ook de blokken dragen eraan bij. Om dit tegen te gaan wordt bij grotere oppervlakken het frictiemateriaal één of twee keer onderbroken en zijn begin en einde ervan afgeschuind. Middels het gebruik van coatings en veren of stickers om de blokken vast te zetten, lossen fabrikanten specifieke problemen op. “Bij klachten dus niet gaan bijvijlen of iets dergelijks, maar altijd de originele specificaties erbij zoeken en de auto terugbrengen naar die staat. Vervang liever preventief om erger te voorkomen.”
Snellere slijtage
Een veelgehoorde klacht is dat remmen vroeger langer mee leken te gaan. “Ik snap dat mensen dat zo ervaren. Remmen doen echter vaker hun werk dan de berijder merkt. Denk aan het ESP dat bijremt of het droogremmen bij natte omstandigheden”, zegt Grimmerink. Arjen de Jongh geeft een voorbeeld uit eigen ervaring waarbij een voorwielaangedreven hatchback al na een circuitrondje begon te branden. “Tegenwoordig worden ABS en ESP bij snellere auto’s ook voorzien van software die de functie van een mechanisch sperdifferentieel simuleert. Dat belast de remmen extra, bovenop de al zware circuitbelasting in dit geval. Nu is dit een extreem voorbeeld maar die functie heeft ook bij alledaags gebruik invloed op de te verwachten levensduur.”
Viscositeit remvloeistof
DOT4-remvloeistof is tegenwoordig gemeengoed, in werkplaatsen zijn ook de groene (minerale) en amberkleurige (siliconen) alternatieven in gebruik. Vermengen of door elkaar gebruiken is uit den boze. DOT4 heeft het oudere DOT3 vervangen en kan wel in diens plaats gebruikt worden. Dat er van DOT4 ook een versie is met lage viscositeit is voor menig deelnemer nieuw. “Gebruik van reguliere DOT4 terwijl de DOT4 LV vereist is, zorgt voor meer reactietijd van de actieve rijhulpsystemen aan boord. Een anders tijdig uitgevoerde noodstop kan dus fout uitpakken. Voordeel is dat DOT4 LV gewoon gebruikt kan worden waar reguliere DOT4 in gebruik is.”
