Gemiddeld gesproken blijken de Vakgaragisten relatief sterk door de afgelopen maanden gekomen te zijn. Sterker nog, ten opzichte van vorig jaar staat er zelfs een kleine omzetplus in de boeken. Vishal Durgaram, voorzitter bij Stichting Vakgarage, ziet meerdere oorzaken.

Nadat de eerste vrijheidsbeperkingen bekend worden in maart krijgt de communicatiemachine bij Stichting Vakgarage extra brandstof. “We moesten zo snel mogelijk de boodschap bij de eindklant krijgen dat de Vakgarages gewoon open zijn”, vertelt Durgaram. “Uiteraard zijn er door corona wel gepaste maatregelen nodig maar daarin is voorzien. De klant kan dus gewoon veilig naar het bedrijf toe komen. Wil of kan de klant echter niet zelf naar een vestiging komen, dan halen we de auto op.”
Nu bestaat voor Vakgarage dé klant niet, het is immers een mix aan klantprofielen. Behalve particulieren zien de vestigingen ook zakelijke klanten met eigen auto’s of leaseauto’s. “Juist die mix is belangrijk. Je zou kunnen denken dat je alleen aan leaseauto’s kunt werken tegen uitgeknepen tarieven maar daar ben ik het niet mee eens. Als je als bedrijf genoeg leaseauto’s in je werkplaats krijgt en je routine hebt in de processen dan is het een prachtige aanvulling op je werkplaatsmix waar je weldegelijk een goede boterham mee verdient.”
De in samenwerking met Fource ontwikkelde ROB-tool neemt daarbij de angels weg uit het aanvraagproces: “Ik ben ervan overtuigd dat je je processen op orde moet hebben. Dit is daarvan een voorbeeld. Die tool zorgt ervoor dat veel aanvragen direct worden goedgekeurd en dat geeft onder meer de benodigde efficiency. Bovendien voorkomt het vertraging en teleurstelling.”
Preventief onderhoud
Zakelijke klanten met auto’s in eigendom (dus niet geleaset) hebben na de plotselinge terugval in kilometers in het voorjaar direct geschakeld, blikt Durgaram terug. “Omdat auto’s toch stilstonden konden ze mooi de werkplaats in. Ja, daardoor werd omzet naar voren gehaald en dat ga je inderdaad als aftersalesdienstverlener dus een keer voelen. Voor die klanten was het echter slim want zakelijke auto’s moeten immers rijden in plaats van stilstaan. Dan komt onderhoud en zeker reparatie nooit gelegen. Nu kiezen ze ervoor het wagenpark weer tijdig in conditie te brengen.”
‘Gemiddeld hebben de Vakgarages jaar-op-jaar
zelfs een kleine plus weten te draaien.’
Voor Vakgarage is de aftersales een belangrijke pijler en ondanks het corona-jaar is dat aspect in de markt relatief goed doorgelopen. Apk’s die gewoon verliepen, winterbandenwissels, het zijn naast regulier onderhoud prachtige contactmomenten die ook in de coronafase voor omzet zorgden. “We zitten jaar-op-jaar zelfs met een kleine plus”, zegt Durgaram direct gevolgd door de nuance. “Dan doel ik op gemiddelde omzet per vestiging. Ja, er zijn er die het minder doen maar ook die het beter doen. Omdat het een gemiddelde betreft, heeft de groei van ons netwerk er geen impact op. Overigens: de bedrijven die actief met occasions zijn hebben dit jaar van de gestegen occasionverkopen kunnen profiteren en daar hangt ook werkplaatsomzet aan vast. Vlak die factor dus niet uit als aanleiding voor het feit dat dit genoemde gemiddelde resultaat zo uitpakte. Gemiddeld gesproken kun je wel zeggen dat de Vakgarages een goed vertrekpunt hadden toen de coronapandemie zich voordeed.”
In de steden
Als de laatste uren van het jaar wegtikken, telt het netwerk volgens de voorzitter 335 vestigingen. “Dat klinkt veel maar je hoeft de kaart op onze site er maar bij te pakken om te zien dat we weldegelijk witte vlekken hebben. Niet iedereen verwacht het maar met name in de steden kunnen we best groeien. In Amsterdam-West en -Noord bijvoorbeeld, of in Utrecht en in Leidsche Rijn, maar ook in Breda, Eindhoven, Nijmegen, Zierikzee of de steden in de Achterhoek.”
‘Niet iedereen verwacht het maar met name
in de steden kunnen we best groeien’
Gevraagd naar een concreet cijfer voor eind 2021 blijft het antwoord uit. “Kwaliteit gaat voor kwantiteit. Bovendien is voor velen 2021 nog een jaar waar vraagtekens boven hangen. Wel zien we dat de netwerkreorganisaties in dealerland actueel blijven dus dat biedt potentieel. Tegelijkertijd zijn er ook bedrijven waar een generatiewissel ineens perspectief biedt. Jongere ondernemers staan gemiddeld gesproken meer open voor samenwerking onderling. Ik verwacht binnen afzienbare tijd toch weer mooie bedrijven als nieuwe deelnemer te kunnen bekendmaken.”
Ondernemende filiaalmanagers
Dit jaar werden al mooie bedrijven toegevoegd. Een opvallende was dat Jaco Knoop, met zijn keten van onafhankelijke autobedrijven nu ook Vakgarage werd. Die clustering van filialen is iets wat doorgaans in het dealerkanaal gebruikelijk is maar minder aan de onafhankelijke kant. Durgaram begrijpt dat wel. “Ik vind het knap wat Jaco bereikt heeft. Het is geen template dat voor iedereen werkt. Veel Vakgarages zijn geworteld in hun regio en zijn daar bekend. Dat wil niet zeggen dat het elders ook lukt, zeker niet als je bovendien geografische grenzen zoals rivieren of snelwegen passeert. Kleine culturele verschillen gaan dan spelen. Het oude gezegde over de vent (m/v/) in de tent gaat bovendien nog altijd op. Als je dat op een filiaal niet op orde hebt dan slaag je niet. Plat gezegd: maar weinig filiaalmanagers gaan ondernemen in hun filiaal alsof ze eigenaar zijn. Kansen zien, niet stilzitten, dat is wat in 2020 belangrijker werd dan ooit.”
Mobiliteitsbudgetten
Ten slotte nog een blik op de veranderende klantbehoefte. Thuiswerken, baanonzekerheid en het almaar toenemend (nationaal) spaarsaldo om die onzekerheid financieel te kunnen opvangen zijn factoren die allemaal invloed hebben. “We hebben een privatelease-aanbod dat voldoet aan het keurmerk en ook als je de centen gewoon op de bank hebt staan dan kun je je afvragen of je dat in een auto moet stoppen. Klanten willen flexibel zijn in onzekere tijden, maar wel mobiel wanneer het nodig is. Behalve in private lease geloof ik daarom ook in shortlease en verhuur voor particulieren. Zeker als de mobiliteitsbudgetten echt los komen in plaats van de auto van de zaak. Vakgarage is er klaar voor.”