Tienduizenden euro’s voor equipment, opleidingen en mensen, complexe technologie, gevaarlijke toestanden in de werkplaats… Als het gaat om onderhoud en reparatie van elektrische voertuigen overheerst de angst voor het onbekende. Een gemiste kans, vinden ze bij Auto Totaal in Houten. “Ga pionieren, daar ben je ondernemer voor en maak dan keuzes.”

Aan het woord is Marlies Doornenbal, met haar man Jan eigenaar van een autobedrijf dat maar liefst 16 procent van zijn werkplaatsomzet haalt uit reparatie en onderhoud aan EV’s. Het landelijk gemiddelde is volgens WESP-cijfers 6 procent, reden waarom aan Auto Totaal de Gouden WESP werd uitgereikt tijdens het 11e Nationaal Aftersalescongres (zie ook pagina 13 en verder).

Op Jan Doornenbals eigen werkplek hangt een tekening van een bevriende kunstenaar, die nog herinnert aan het jaar van oprichting van het bedrijf.

Wat elektrische auto’s betreft zijn het vooral Tesla’s die bij Auto Totaal binnenkomen, maar niet zozeer uit de lease. Marlies Doornenbal: “Leasemaatschappijen willen nog altijd het liefst dat Tesla’s naar Tesla gaan, al begint dat wel te veranderen. Het zijn bij ons vooral Tesla’s van particulieren of klein zakelijk, waarbij een bedrijf eigenaar is. We krijgen wel elektrische auto’s vanuit de lease binnen, maar niet zo veel. Ik denk tot nu toe zo’n twintig stuks.”

Tesla

Toen Tesla in 2013 in opkomst kwam, zagen Jan en Marlies Doornenbal direct kansen. “Jan is daar toen helemaal in gedoken. Houten is een dorp met heel veel tweeverdieners en daarmee ook heel veel Tesla-rijders, al komen ze overal vandaan, zelfs uit België. We hebben op fora op internet ook een naam opgebouwd als Tesla-specialist, zonder dat we daar nou zo mee te koop lopen. We zijn een universele garage, dus alle merken zijn bij ons welkom.”

In principe is elke werkplek geschikt voor werk aan een elektrische auto, maar meestal wordt de achterste gebruikt. Daar is de meeste ruimte en staat ook een brug die wat grotere en zwaardere auto’s kan heffen.
Marlies Doornenbal: “Groter is niet per definitie beter.”

Met zo’n 65.000 Tesla’s op de Nederlandse wegen zou je denken dat Tesla blij is dat ook universele garages zich om die auto’s bekommeren, maar dat is volgens Marlies Doornenbal niet het geval. “Tesla stimuleert dat absoluut niet. Je kunt ze ook niet bellen. We hebben wel een account bij Tesla, voor onderdelen en technische informatie, maar we kunnen niet met ze sparren als we bijvoorbeeld een nieuw probleem tegenkomen. Je moet het zelf uitzoeken. Dat raad ik andere autobedrijven ook aan: je hoeft geen tienduizenden euro’s te investeren. Met een KTS kun je al heel veel. Met de ervaring die je opbouwt, wordt het ook steeds eenvoudiger. En je moet natuurlijk zorgen dat je mensen met elektrische auto’s mogen werken, dat ze NEN-gecertificeerd zijn.”

Onderhoudsbehoefte

Er is ook gewoon goed geld te verdienen met elektrische auto’s, al zijn daar verschillende opvattingen over. Een wagenparkplatform als Webfleet stelt bijvoorbeeld dat wagenparken met een elektrische auto in Nederland gemiddeld 3500 euro per voertuig per jaar goedkoper uitkomen, al zit een groot deel van dat voordeel in brandstofkosten. Uit cijfers van WESP aan de andere kant blijkt vooral een hogere omzet aan onderdelen en uren.


‘Met een KTS kun je al heel veel. Met de ervaring die je opbouwt, wordt het ook steeds eenvoudiger.’


Marlies: “Het ligt er ook aan wat je aan een auto doet. Wij adviseren bijvoorbeeld om om het jaar de remmen schoon te maken. De draagarmen van een Tesla zijn heel gevoelig, dus moeten nog wel eens vervangen worden, net als aandrijfassen. Interieur- en hepa-filters moeten geregeld vervangen worden, remvloeistof gecontroleerd, aircoservice is belangrijk, omdat de airco ook gebruikt wordt voor de koeling van het accupakket… Dus ja, er is genoeg aan een elektrische auto te verdienen.”

Bij binnenkomst is een Carpoint ingericht, met een assortiment autogerelateerde producten die worden geleverd door LKQ Fource. Marlies Doornenbal: “Nu er geen Halfords meer zit in Houten merken we duidelijk dat dat in een behoefte voorziet, voor een ijskrabber, een gevarendriehoek of ruitenwisservloeistof.”

Diagnose

Ook voor diagnoseklussen aan Tesla kun je bij Auto Totaal terecht, al zijn daar wel grenzen aan. “Bij een zware diagnose verwijzen we liever naar bedrijven die daar helemaal op ingericht zijn. Als je het hebt over Tesla kunnen we wel de basisdingen aanpakken: condensoren vervangen, een zekering vervangen in de converter, handgrepen, maar heel zware storingen laten we door Tesla doen. Je zit toch altijd met het inleren van componenten. Daar rekent Tesla ook heel hoge prijzen voor. Ook remote diagnosis doen we liever niet, omdat de klant daarmee vaak duurder uit is dan bij de dealer. Voor benzine- en dieselauto’s ligt het anders, natuurlijk.”
“Jan is zijn loopbaan begonnen in de ICT, dus hij kan heel goed programmeren. Dat heeft hem wel geleerd heel anders te kijken naar dingen. Een CAN-bussysteem is voor hem heel logisch. En door goed naar de oorzaak van een probleem te kijken kunnen we voor de klant kosten besparen. Dan vervangen we bijvoorbeeld alleen een defecte zekering en niet de hele converter, wat een dealer misschien wel zou doen.”

Want dat is iets wat Marlies Doornenbal enorm stoort bij met name de nieuwere modellen. “Als er achter een licht kapot is, moet er een nieuwe unit in. Hadden we laatst voor een Ford S-Max, kosten: tweeduizend euro. Ik vind dat niet erg duurzaam en ik vind ook dat daar iets aan gedaan moet worden. Ik heb het ook al bij Bovag neergelegd, die misschien beter in staat is om dat bij de merken onder de aandacht te brengen.”

Jong

Door mee te gaan in de modernste technologie is een bedrijf als Auto Totaal ook aantrekkelijk voor een jonge generatie monteurs. Van de vijf in de werkplaats zijn er twee BBL’ers, die allebei al eerste monteur zijn en nu nog bezig zijn met de opleiding tot technisch specialist. “Eén jongen is hier vanaf maart. Hij is heel enthousiast. De andere BBL’er hebben we al twee jaar. Allebei zitten ze hier op hun plek. Het is niet alleen de opleiding en de werkplaats waar ze het naar hun zin hebben; we doen ook leuke dingen met elkaar. We doen samen BHV, op zaterdag drinken we even wat samen en elk kwartaal hebben we wel een uitje, waarbij we ook de partners betrekken. En iedereen werkt hier vier keer negen uur, dus hebben ze allemaal een extra dag in de week, voor hun gezin, hun hobby of andere zaken.”

Auto Totaal Houten
De vader van Jan Doornenbal had ooit een autobedrijf in Bunnik. Jan werkte hier als jongen, maar begon zijn loopbaan in de ICT. Marlies Doornenbal: “Uiteindelijk wilde hij toch liever met zijn handen werken en is toen Auto Totaal Houten begonnen. Nadat zijn vader zijn autobedrijf aan mijn broer had overgedaan (Autoservice Goes in Bunnik) is hij bij Jan in dienst gegaan. ”
Marlies Doornenbal heeft een opleiding marketing gedaan en kwam, toen het bedrijf eenmaal begon te lopen, ook in het bedrijf. Geopend in 2008 viert het bedrijf dit jaar zijn vijftienjarig bestaan. Het bedrijf was ooit groter, maar is in de coronatijd iets afgeslankt. Marlies Doornenbal: “We vinden dat zo fijn! Een klein bedrijf is gewoon veel gezelliger. Je loopt elkaar minder in de weg, het team is hechter en we draaien met minder mensen dezelfde omzet. Groter is niet per definitie beter.”

Foto boven: Met zes bruggen biedt de werkplaats van Auto Totaal een werkplek aan vijf monteurs, waarvan twee BBL’ers.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
25 april 2025
BOVAG over Klimaatpakket 2025: nieuw evenwicht vinden essentieel
25 april 2025
Apollo Tyres wil Enschede sluiten
25 april 2025
Van Mossel: grootste overname tot nu toe
25 april 2025
Febi komt met intelligente olietester
25 april 2025
Uitstoot fijnstof wegverkeer ruim 16 procent gedaald in tien jaar
25 april 2025
Frisse wind jaagt groeistrategie Rema Tip Top aan
Meest bekeken berichten
Recente reacties