Ruim dertig jaar geleden, op 1 juni 1990 om precies te zijn, werd installatiebedrijf Brekupa opgericht. Energiemaatschappij TotalEnergies zegde direct haar klandizie toe. Tot op de dag van vandaag hebben beide ondernemingen een stevige klant-leverancierrelatie, gebaseerd op kwaliteit en bovenal op een nauwe samenwerking bij het inrichten van werkplaatsen.

Partnercontent

Brekupa uit De Meern is onderdeel van Rupro Arnhem en daardoor ook zusterbedrijf van de equipmentleveranciers Explora en Maha, belangrijke partners voor TotalEnergies in het aftersalessegment van de mobiliteitssector. De samenwerking betreft de inrichting van werkplaatsen – met name installaties voor olie en vloeistoffen – voor zowel personenauto’s (12 volt) als vrachtwagens (24 volt). De kennis die daarmee is opgebouwd, is beschikbaar voor alle klanten. Gerrit van Doorn, OEM, Large Automotive Groups & Business Development Manager bij TotalEnergies, Jeroen Bosse, directeur Brekupa en zijn collega directeur Herman van Breukelen, leggen uit wat de samenwerking inhoudt en waarom deze zo bestendig is gebleken.

Kwaliteit

“Eigenlijk is de basis voor onze samenwerking al eerder gelegd, bijna veertig jaar geleden zelfs”, legt Gerrit van Doorn uit. “Ik werkte toen voor Beverol, wat opging in Fina en later in TotalEnergies. De oprichters van Brekupa werkten in die tijd via een andere onderneming al voor ons.”

Herman van Breukelen: “Op die 1e juni in 1990 kregen we direct een bericht van het huidig TotalEnergies dat zij gezien het verleden en de ervaringen met ons, het volle vertrouwen in ons stelden. Onze nieuwe onderneming kreeg zo een belangrijke steun in de rug.”

Beide ondernemingen passen goed bij elkaar omdat ze hetzelfde denken. Jeroen Bosse: “Zelfs nu we alweer vele jaren samen optrekken, blijft de visie van toen recht overeind. Namelijk dat wij binnen de samenwerking ons steeds blijven realiseren dat we allemaal hetzelfde doel hebben: tevreden klanten.”

“Dat die tevreden klanten er genoeg zijn heeft alles te maken met onze keuze om altijd te gaan voor kwaliteit”, aldus Van Doorn. “Of het nu gaat om het leidingwerk of de vulbeveilliging, de haspels, de meters, de telemetrie of de aftersalesservice…. wij willen dat onze klanten die bereid zijn te investeren in hun werkplaatsen, de best mogelijke producten en diensten krijgen aangeboden. Ook als een installatie tien jaar oud is, moet deze up-to-date kunnen zijn.”

Innovatie

Binnen de samenwerking is kennis delen essentieel. Dat is niet alleen een kwestie van managers op de hoofdkantoren. De buitendienstmedewerkers bijvoorbeeld kennen elkaar allemaal en gaan, wanneer nodig, samen naar een werkplaats toe en bespreken daarnaast de marktontwikkelingen met elkaar. Hierdoor kan sneller op kansen worden ingespeeld. De buitendienstmedewerkers weten wat er op de werkplaatsvloer speelt en door de communicatielijnen kort te houden kunnen ze snel inspelen op ontwikkelingen of vragen uit de markt. “Onze productontwikkeling profiteert eveneens van deze manier van werken. De ontwikkeling van nieuwe producten wordt er absoluut door gestimuleerd”, aldus Gerrit van Doorn.

Dat gaat verder dan alleen een olie van A (de opslag) naar B (de werkplek) transporteren. De digitalisering gaat ook aan de olie-industrie niet voorbij. Telemetrie of telematica is een belangrijke ontwikkeling geworden bij het monitoren van vloeistofniveaus van de op voorraad zijnde vloeistoffen, nieuwe oliën en zeker ook afgewerkte olie. Via een digitaal dashboard monitort TotalEnergies indien gewenst de betreffende olieniveaus. Er zijn klanten – met name dealerholdings – die op dagelijkse basis de voorraadposities van TotalEnergies gemeld krijgen. Dat is vanwege hun schaalgrootte belangrijk, want lokale overheden controleren nauwgezet eventuele olievervuilingen. Inmiddels staan er al zeker tweeduizend olieopslagtanks in ons land die via dit systeem online worden gecontroleerd. Dat grote aantal komt mede door het relatief hoge marktaandeel dat TotalEnergies als smeermiddelen- en vloeistoffenleverancier heeft bij de honderd grootste dealerholdings in ons land.

Elektrificatie

“Kennis delen stimuleren we ook”, aldus van Doorn. “Wanneer een werkplaats opnieuw moet worden ingericht of een nieuwbouw wordt gepland, heeft TotalEnergies veel kennis in huis als het gaat om het olie- en vloeistoffenverbruik, zowel actueel als op de wat langere termijn. Wij weten vanuit de OE-contacten bijvoorbeeld, wat de potentiële hoeveelheden vloeistoffen zijn in ieder nieuw model. En wij weten ook welke oliespecificaties de nieuwe auto’s gaan krijgen. Dat is belangrijk om te weten als je de ruimte voor de olie- en vloeistoffenopslag moet calculeren, maar ook voor de aanleg van het leidingwerk in relatie tot de situering van de werkplekken. Wij kunnen hier een beetje in de toekomst kijken.”

Bosse geeft een voorbeeld: “Elektrische mobiliteit wordt nogal eens als een disruptor gezien voor de olieomzet van het autobedrijf. Dat is zeker waar, maar een EV vraagt ook om vloeistoffen, met name koelvloeistof voor de thermische controle van het batterijpakket. Het duurt nog even, maar als de elektrificatie wat grotere vormen aanneemt, zal een werkplaats zomaar drie tot vijf van dergelijke vloeistoffen in bulk nodig hebben.”
Van Doorn: “Gezien de eisen aan de functionaliteit van die vloeistoffen gaat het dan om producten met relatief hoge marges, die overigens ook weer hun eisen stellen aan de investeringen van de opslag. De EV is niet alleen een disruptor, maar biedt ook kansen.”

Veranderingen

Brekupa en TotalEnergies hebben in al die jaren de nodige veranderingen in de werkplaats voorbij zien komen. Van Breukelen: “Het is wat historisch, maar twee zaken hebben de business ingrijpend veranderd en gezorgd voor meer professionaliteit. Dat is allereerst de omslag van oliebar naar bulktank en het bijbehorende leidingwerk. Dit betekende onder andere dat je moest gaan nadenken over de meest efficiënte opstelling van je werkplekken. We gingen van één 3000 liter bulkopslag voor een grote dealerwerkplaats naar drie of vier 1000 liter bulktanks voor diezelfde werkplaats. Dat was uiteraard het gevolg van de groeiende diversiteit aan motoroliën, een trend die nog wel even zal aanhouden. Een tweede verandering is de enorme professionaliseringsslag door de introductie van AutoCad. Tekeningen van producten en plattegronden van de werkplaats maakten het overleg met potentiële klanten eenvoudiger en oplossingen die werden bedacht inzichtelijker. Deze ontwikkeling zette, net als de omslag van oliebar naar opslagtank, de ondernemer en automanager aan het denken over hun werkplaatsinrichting.”

Bosse vult aan: “Een derde verandering is dat de beslissingen binnen automotive organisaties tegenwoordig op een ander niveau genomen worden. Vroeger nam de magazijnmeester of de chef werkplaats de beslissingen als het om de olie- en vloeistoffen business ging. Nu is dat een directieaangelegenheid.”

Vertrouwensrelatie

De relatie die TotalEnergies en Brekupa in de loop der jaren hebben opgebouwd is een vertrouwensrelatie, die doorwerkt op het persoonlijke vlak. Bosse: “Onze samenwerking heeft een soort familiaal karakter gekregen. We kennen elkaar op meerdere niveaus van beide ondernemingen erg goed en weten wat we aan elkaar hebben. We kennen allemaal de eindklant goed en delen onze marktkennis. We zijn bovendien een beetje elkaars R&D geworden en ontzorgen elkaar daar waar nodig. Bij ons is dat laatste zeker geen buzz-woord.”

Gerrit van Doorn: “We zijn richting eindklant ook geen concurrenten van elkaar. Bij TotalEnergies gaat het om de olie en vloeistoffen, bij Brekupa om het installatiewerk. Als een dealerholding de eerste stap heeft gezet voor een nieuwbouw of herinrichting van de werkplaats, en die samen met TotalEnergies in gang zet, kan de installatie rechtstreeks worden afgekaart met Brekupa.”

Foto boven: Voor iedere werkplaats of werkplek hebben TotalEnergies en Brekupa een antwoord en anders ontwikkelen ze samen iets. “We zijn oplossingsgericht”, stellen (v.l.n.r.) Jeroen Bosse, Gerrit van Doorn en Herman van Breukelen. Voorbeelden zijn er genoeg: Telemetrie middels sensoren voor voorraadmonitoring, de Quartz Box, de Europallet 1000 liter bulktank en de flexibele opstelling voor 60 liter drums met pomp en haspel.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
4 april 2025
Samenwerking Atlante, Electra, Fastned en IONITY
4 april 2025
Rob Kranenbarg vervangt Ton Hermus bij Omnia CCS
4 april 2025
Autobedrijf zonder fratsen
3 april 2025
Europese Commissie beboet fabrikanten wegens recyclingkartel
3 april 2025
VOYAH breidt dealernetwerk uit met Wassink Autogroep
3 april 2025
Innovaties in gereedschap
Meest bekeken berichten
Recente reacties