Vooruitlopend op een stemming deze week in het Europese Parlement over nieuwe CO2-normen voor de automobielindustrie gooien de in Acea verenigde Europese automobielfabrikanten de werkgelegenheid in de strijd om de parlementsleden te bewegen de voorgestelde normeringen niet over te nemen.

Volgens secretaris-generaal Erik Jonnaert van Acea willen autofabrikanten toewerken naar een toekomst zonder uitstoot, maar geleidelijker dan nu wordt voorgesteld. Jonnaert waarschuwt voor socio-economische problemen in die landen waar de economie voor een belangrijke mate wordt gevoed door de huidige automobielindustrie.

Werkgelegenheid

Worden de CO2-normen sterk verlaagd en mede daarom volledig elektrische auto’s versneld geïntroduceerd – als dat al mogelijk is – dan heeft dit disruptieve consequenties voor de werkgelegenheid. Er zijn nu eenmaal minder handjes nodig om een elektrische auto en de benodigde onderdelen te fabriceren. Daarnaast zal de reparatie- en onderhoudssector eveneens een lager werkaanbod in de werkplaatsen krijgen. Ruim 6 procent van de huidige Europese werkgelegenheid en 27 procent van de private investeringen in R&D komt voort uit de auto-industrie.

Oude technologie

Maar er speelt meer. Insiders stellen dat de auto-industrie bang is dat zij door partijen van buiten de sector worden ingehaald als het om nieuwe diensten en services gaat. Denk maar aan de connected car. Daarom zijn zij erop gebrand nog wat langer te kunnen blijven verdienen aan de ‘oude technologie’.
Deel dit artikel op​
Laatste nieuws
1 juli 2025
Eerste e-step met kenteken
1 juli 2025
5,5 procent minder nieuwe auto’s in eerste halfjaar
1 juli 2025
Techniek Nederland introduceert Docking Van
1 juli 2025
Automotive Academy wordt LKQ Academy
1 juli 2025
Pilot met virtuele rijlessen
1 juli 2025
Horsmans servicedealer Subaru in Limburg
Meest bekeken berichten
Recente reacties