Autoband plakt zichzelf

Het chemiebedrijf Arlanxeo presenteert tijdens een bandentechnologiebeurs in de Duitse stad Hannover (20-22 februari) een nieuwe rubbercompound die in de toekomst gebruikt zou kunnen worden in autobanden. Dankzij deze compound kan een autobond zichzelf dichten in geval van lek rijden.

arlanxeoDeze zogenoemde zelfdichtende autoband vervangt het reservewiel en eventueel de reparatieset of de run flat-band. De nieuwe compound wordt aan de binnenkant van de band aangebracht. Wanneer tijdens het rijden een voorwerp in de band dringt, wordt het gat automatisch gedicht.

Brandstofverbruik

“Met deze ontwikkeling geven we een belangrijke impuls aan de mobiliteit van morgen”, zegt marketingmanager Frank Lückgen. “Omdat een reservewiel en de bijbehorende gereedschappen niet meer nodig zijn wordt het gewicht van het voertuig, en daarmee zijn brandstofverbruik, verder gereduceerd. In het geval van elektrische voertuigen vergroot het mogelijk de actieradius.”

Toekomstmuziek

Het product is nog niet beschikbaar op de markt. “Om ervoor te zorgen dat wij met onze compound een optimale dichtende werking kunnen garanderen, ongeacht de weersomstandigheden of de snelheid van het voertuig, verrichten we op dit moment nog aanvullende tests”, zegt verkoopdirecteur Matthias Gotta. Arlanxeo verwacht het product in de loop van 2018 op de markt te kunnen brengen.

Joint venture

Arlanxeo is een Duits-Saoedisch bedrijf. Het werd in 2016 opgericht als een joint venture van het Duitse Lanxess en het Saoedische Aramco. Beide bedrijven bezitten 50 procent van de aandelen. Het hoofdkantoor staat in Maastricht.

Oud idee

Overigens is het idee van een band die zichzelf kan plakken niet nieuw. Zo presenteerde Hankook tijdens de IAA in 2015 een zelfdichtende band die als eerste montage gemonteerd werd op de Volkswagen Touran. Continental en Pirelli hebben een zogenoemde seal inside-band. Deze bevat een speciale kleeflaag aan de binnenkant van de band. Bij het verwijderen van het voorwerp dat in de band is gekomen, wordt het dichtingsmiddel in het gat getrokken en zodoende gedicht. Niet elk bandenmerk heeft een seal inside-band. Daarom heeft het Amerikaanse Inovex Industries een vergelijkbaar dichtingsmiddel gemaakt. Dit middel, Ride-On, kan in willekeurig elke band gespoten worden.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 2977 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters