In 2017 zijn er wereldwijd 2,05 miljoen meer nieuwe auto’s verkocht dan in 2016. Dat is een plus van 2,4 procent. Dat blijkt uit recente data van Jato Dynamics.

Jato’s analist Felipe Munoz concludeert: “De automotive markt heeft goed gepresteerd in 2017. Gevestigde economieën lieten aanhoudende groei zien. Markten in ontwikkeling als Rusland en Brazilië groeien weer nadat ze vorig jaar een daling lieten zien.”

Suv

De suv heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de gestegen autoverkopen. Het is het belangrijkste verkoopsegment wereldwijd, goed voor een derde van alle verkopen. In absolute getallen is China de grootste markt voor suv’s, in marktaandeel is de suv voor Cyprus het grootste segment. autoverkopen-marktaandeel Wereldwijd werden er 27,85 miljoen suv’s verkocht in 2017. Dat waren er 3,14 miljoen meer dan in 2016, ofwel 12,7 procent. De meest verkochte suv in 2017 was de Nissan X-Trail/Rogue. Hiervan werden er in 2017 814.000 verkocht, wat 6,5 procent meer is dan in 2016. De best verkochte auto was de Ford F-Series, dankzij een sterke vraag vanuit de VS. Hier werd 80 procent van alle Ford F’s verkocht. autoverkopen-merken

Dubbele cijfers

De regio’s die het meeste aan de groei hebben bijgedragen waren Europa, Azië-Pacific (met inbegrip van Oceanië en Rusland, maar zonder China, Japan en Zuid-Korea) en Latijns-Amerika. Maar liefst dertien landen lieten een groei zien in de dubbele cijfers, waaronder Rusland, Thailand en Argentinië. “De resultaten uit 2017 laten zien dat de automotive markt in staat is te groeien, ondanks dieselcrisis en Brexit, die in Europa onzekerheid veroorzaken”, aldus Munoz. “Het is interessant om te zien hoe de invloed van de opkomende markten van toenemend belang blijkt te zijn. India bijvoorbeeld lijkt Duitsland voorbij te streven en de vierde markt wereldwijd te worden. Ook Latijns-Amerika geeft in dat opzicht positieve signalen af.”

Brandstof

Benzine blijft de belangrijkste brandstof voor nieuwe auto’s. In 2017 was 72,5 procent van de nieuw verkochte personen- en lichte bedrijfswagens er een op benzine. Diesel zag zijn marktaandeel dalen met 3,7 procent. Diesel is vooral in Europa populair, maar staat daar om meerdere redenen onder druk. Buiten Europa is diesel overigens ook populair in Thailand, Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea. Auto’s op alternatieve brandstoffen lieten een sterke groei zien, met een toename van 27,7 procent. In totaal waren 3,79 miljoen nieuwe auto’s in 2017 auto’s die niet op benzine of diesel reden. Dat betekende een marktaandeel van 4,4 procent wereldwijd, een toename van 0,9 procentpunt ten opzichte van 2016. autoverkopen-brandstof Van honderd procent elektrische auto’s werden er in 2017 668.000 stuks verkocht, een toename van 78,4 procent. Hybrides kwamen op een totaal van 2,51 miljoen, gedeeltelijk dankzij sterke groei in China, India en Europa.
Deel dit artikel op
Laatste nieuws
20 februari 2024
Meest bekeken berichten
Recente Reacties