Het zakelijke autogebruik zit op bijna 80 procent van het niveau van voor de coronacrisis. Dat valt af te leiden uit het aantal tankbeurten dat mobiliteitspasaanbieder Multitankcard in maart registreerde.
Patrick Roozeman, directeur van MultiTankcard. “In januari zaten we op ongeveer 70 procent van het aantal tankbeurten van vóór Covid-19, en we zien nu in maart een stijging richting 80 procent van het reguliere niveau. Het lijkt er dus op dat men weer wat vaker de auto pakt. Bij de volumes voor elektrisch laden zien we dezelfde cijfers. Hierbij speelt ook de stijging, eind Q4, van het aantal nieuwe elektrische voertuigen een rol.”
Brandstofprijzen
Ook constateert Multitankcard dat de brandstofprijzen sinds ze aan het begin van de coronacrisis inzakten, behoorlijk zijn gestegen, met name in de eerste maanden van 2021. Eind maart is de gemiddelde pompprijs van E10/Euro 95-benzine 1,72 euro, terwijl die in december 2020 nog 1,55 euro bedroeg, een stijging ruim 11 procent.
Oorzaak is de hogere olieprijs, die weer wordt veroorzaakt doordat oliemaatschappijen minder olie oppompen, waardoor het aanbod daalt. Multitankcard merkt daarbij op dat we nog een geluk hebben dat de dollar laag goedkoop is ten opzichte van de euro, zodat de prijsstijging nog meevalt.
Verschillen
Aan de pomp blijken er in Nederland overigens nogal grote verschillen te zijn. In Groningen en Friesland ligt in het eerste kwartaal de gemiddelde prijs van Euro95/E10-brandstof het laagst, op respectievelijk 1,63 en 1,64 euro per liter. In Limburg, Utrecht en Noord-Holland is deze brandstof het duurst met 1,68 euro per liter.