Autec-VLT reageert vandaag op het onderzoek van de Arbeidsinspectie waaruit blijkt dat de werkplaats vaak onveilig is. De meest voorkomende overtreding heeft te maken met het tijdig keuren van (APK)hefbruggen. Volgens Autec worden er appels en peren bij elkaar opgeteld en wordt niet vermeld hoeveel machines gemiddeld aanwezig waren per bedrijf.
In het onderzoek van de Arbeidsinspectie zijn 1061 bedrijven gecontroleerd, waarbij in het rapport niet wordt vermeld om hoeveel machines het is gegaan. "Wij schatten in dat het aantal machines circa 20.000 tot 25.000 stuks zou moeten bedragen, bestaande uit onder andere hefbruggen, boormachines en bandenapparatuur. Als je hierop afkeurt, lees 715 stuks, is dit circa drie procent. Daarvan stelt het rapport dat hefbruggen 38 procent van dat aantal voor hun rekening nemen. Wat betekent dat het om 272 bruggen gaat. Dus de marktpositie voor wat betreft hefbruggen is nog niet zo slecht, alhoewel er nog geen 100 procent goedgekeurde hefbruggen zijn", aldus Autec-VLT directeur Theo van Leeuwen.
De kritiek van Autec-VLT richt zich niet zozeer op de keuringsnormen of het bestaan van meerdere hefbrugkeurmerken, maar meer op het al dan niet naleven van de gestelde keuringseisen door hefbrugkeurmerken. "Het simpele feit van het kunnen overleggen van een keuringsrapport wil niet zeggen dat het noodzakelijke onderhoud is uitgevoerd en dat de hefbrug dus veilig is. Een dergelijk rapport of keuringscertificaat zou dan misleidend kunnen zijn, maar is in ieder geval niet transparant."
Autec-VLT maakt zich nu sterk om een keurmerk of keuringsrapport pas te verstrekken als er adequaat onderhoud is uitgevoerd en ziet graag dat het alle bruggen in de werkplaats betreft. Keuren en onderhoud kan ook tegelijk uitgevoerd worden, waardoor de totale kosten laag blijven.
Eerder deed Van Leeuwen aan Aftersales Magazine een suggestie om bedrijven beter te stimuleren hun hefbruggen te keuren: "Laat bedrijven hun jaarlijkse keuringsrapport verplicht aan de verzekeraar overleggen. De mensen die het wel goed doen beloon je met een lagere premie." Volgens verzekeraar Bovemij is de specifieke keurplicht ten aanzien van hefbruggen bij wet verplicht en staat in die zin buiten de relatie met een verzekeraar. Algemene preventiemaatregelen worden door Bovemij altijd gestimuleerd en kunnen onder omstandigheden leiden tot individueel te bespreken voordelen voor de klant.