De zomermaanden leverden niet alleen het gebruikelijke komkommernieuws op maar ook veel berichtgeving dat verweven is met de bandenwereld. Het onverwachte vertrek van Alwaysbemobile-coryfee Luc van Bussel, maar ook de uitkomst van het nieuwe Nederlandse Rolling Wheels-onderzoek. Liefst 22 procent van de onderzochte vijftienhonderd auto’s had ten minste één band met een bepaalde vorm van schade (onregelmatige slijtage dus niet inbegrepen). Bij negen procent gaat het zelfs zo ver dat de veiligheid van zowel de bestuurder als overige verkeersdeelnemers in het geding is. Zou je dit aantal vertalen naar het totale wagenpark dan praat je dus over 1,8 miljoen auto’s met ten minste één beschadigde band.

Edwin Brinksma, branchemanager bij Vaco ziet wel een verklaring: “Een belangrijke oorzaak is dat sprake is van uitstel van onderhoud door het economische klimaat. Uit recent onderzoek blijkt een kwart van de eigenaren de banden later vervangt dan noodzakelijk vanwege de crisis.”

Maar is dat de enige oorzaak?

Om mijn scepsis te staven moet ik eerst wat uitleggen. Ik ben aangereden door een met zijn telefoon spelende tegenligger die midden op de weg reed en niet in zijn eigen strook. De schadepost van mijn auto alleen bedroeg uiteindelijk al vier mille, maar was gelukkig wel een verhaalschade. Dat ik mijn auto twee weken kwijt ben geweest wegens backorders in de oe-keten wil ik niet eens benadrukken. Wel dat ik mijn auto terugkreeg met de oude bandwielcombinatie links voor gewoon gemonteerd alsof er niets aan de hand was.

De auto is bij een professionele bandenspecialist uitgelijnd, als onderaannemer van het schadebedrijf, en zij vonden blijkbaar alles nu in orde. Ook de second opinion (een Profile-vestiging) zag niets dat vervanging behoefde. Navraag op hoog niveau binnen de Michelin-organisatie leverde het oordeel ‘niet veilig’. Er ontbreekt niet alleen substantieel stuk rubber uit de wang, vlak boven de hiel, maar er is ook het begin van scheurvorming en er loopt een verkleuring over de hele wang.

Zelfs met het akkoord van de leasemaatschappij in de hand wilde de bandentechnicus de band niet vervangen. Onbegrijpelijk dat in deze tijd, juist zo vlak na het Rolling Wheels-onderzoek, uit zichzelf binnenrijdende omzet onverrichter zake weer buiten wordt gedirigeerd. Ik heb heel veel moeite moeten doen om een onveilige band te laten vervangen, terwijl de branche moppert over de te lage aantallen banden die worden omgezet. De consument houdt de vinger op de knip, maar echt niet allemaal. De branche mag best eens in de spiegel koekeloeren.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
3 april 2025
Europese Commissie beboet fabrikanten wegens recyclingkartel
3 april 2025
VOYAH breidt dealernetwerk uit met Wassink Autogroep
3 april 2025
Innovaties in gereedschap
2 april 2025
NexDrive en 50five maken laadoplossingen toegankelijk
2 april 2025
Autobedrijf Jan Greijmans verder als TOP Merkspecialist in Mazda
2 april 2025
Een robuuste strategie
Meest bekeken berichten
Recente reacties