Er zijn te weinig leerbanen voor jongeren die een toekomst zoeken in de carrosseriebranche. Leerlingen die geen leerbaan kunnen vinden kiezen vaak voor een andere beroepsopleiding en zijn verloren voor de branche.
Dat blijkt uit een arbeidsmarktonderzoek van VOC (Vakopleiding Carrosseriebedrijf). Het totaal aantal leerlingen aan het begin van het studiejaar 2013-2014 was 1084, dit is iets minder dan het jaar daarvoor. Onder hen zijn 174 leerlingen die de opleiding tot autoschadetechnicus volgen. Een groot deel hiervan doet dit via de VOC AST3 opleiding, een klein deel volgt de opleiding op een ROC.
Navraag onder de scholen wees uit dat onder jongeren wel voldoende interesse voor een carrière in de carrosseriebranche bestaat. Echter dit jaar vielen geïnteresseerde leerlingen af vanwege een gebrek aan beschikbare arbeidsplekken. Er zijn momenteel onvoldoende leerbedrijven die een arbeidsplek beschikbaar stellen en er lijkt sprake van een mismatch tussen de verwachtingen van de werkgever over het niveau van jongeren en het reële aanbod aan leerlingen.
Recessie
In recessietijd zijn het vaak de jongere werknemers die bij krimp als eerste het bedrijf moeten verlaten. Daardoor stijgt de gemiddelde leeftijd binnen het bedrijf. Door de vergrijzing neemt niet alleen de innovatiekracht van het bedrijf af, ook neemt de productiviteit af en stijgen de loonkosten. Een bijkomend effect is dat bedrijven waarbij niet/nauwelijks leeftijdsgenoten werken ook weinig aantrekkelijk zijn voor jongeren. Zo ontstaat een vicieuze cirkel waarbij bedrijven het lastig vinden om gemotiveerd personeel te vinden.
Bedrijven worden dus opgeroepen om leerbanen te blijven aanbieden, ook al gaat het wat minder in het bedrijf. Als er nu geen jongeren worden opgeleid zijn er over een aantal jaren geen goed opgeleide mensen om de gaten op te vullen en de branche levend te houden, aldus VOC.