Een slimme auto waarin de boordcomputer via apps zal worden bediend is over 5 jaar vanzelfsprekend. Bovendien zal deze markt dan per jaar zo’n 15 miljard euro per jaar genereren.
Dat verwacht althans het Amerikaanse onderzoeksbureau Juniper Research. Apps zijn er volop in verschillende maten en soorten. Alleen gebeurt de adoptie van die technologie in de auto behoorlijk traag. Dat komt mede doordat nieuwe auto’s hebben een koopcyclus van 5 tot 10 jaar hebben, waardoor de modellen met apps niet zo snel in het verkeer geraken. Ook de verkoop van losse boordsystemen die apps toelaten, zoals die van Pioneer, verloopt traag.
Alle factoren zitten op hun plaats om de versnelling in gang te duwen, zegt het onderzoeksbureau. De smartphone, die met de meeste ‘smart car’- of ‘connected car’-systemen kan communiceren, is een mainstreamproduct geworden. Auto-eigenaars zitten er ook minder en minder mee om een aparte sim-kaart te kopen, speciaal voor de dataconnectie van hun auto. De kostprijs van internetverbindingen via het mobiele netwerk – hetzij via een eigen sim-kaart in de auto, hetzij via de dataconnectie van een aangesloten smartphone – is eveneens wereldwijd aan het dalen.
Geld verdienen
Het enige wat nog onduidelijk is, zegt Juniper Research, is wie er geld aan zal verdienen, en hoe. “Autofabrikanten nemen telematica erg au sérieux, want de connectiviteit kan een bepalende factor zijn voor de verkoop van de auto zelf”, oppert het bedrijf in zijn rapport. “Alleen is het nog niet duidelijk hoe de connectiviteit in het voertuig uiteindelijk zal worden betaald, en hoe het geld van activiteiten als infotainment zal worden verdeeld tussen de fabrikant van het voertuig, de telecomprovider en de leverancier van de content”, aldus De Morgen.