De geruststellende uitkomst van RIVM-onderzoek naar gezondheidsrisico’s van sporten op kunstgras met rubbergranulaat is met instemming begroet door Recybem. De inzamelaar van autobanden ondersteunt bovendien de oproep van RIVM om te gaan normeren op het (strenge) niveau van consumentenproducten.
“Wat ons betreft kan dit al op korte termijn worden gerealiseerd”, zegt Recybem op haar website. Het RIVM onderzocht de stoffen in rubbergranulaat van honderd sportvelden die representatief zijn voor de kunstgrasvelden in Nederland. Aanleiding was de maatschappelijke bezorgdheid die afgelopen najaar ontstond na een televisie-uitzending van Zembla.
Rubbergranulaat bevat onder meer polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s), metalen, weekmakers (ftalaten) en bisfenol A (BPA). De stoffen blijken in zeer lage hoeveelheden uit de korrels vrij te komen. Dat komt doordat de stoffen min of meer in het granulaat zijn ‘opgesloten’. “Hierdoor is het schadelijke effect op de gezondheid praktisch verwaarloosbaar”, aldus het RIVM.
In de beschikbare studies zijn geen signalen aangetroffen die duiden op een verband tussen sporten op kunstgras met rubbergranulaat en het ontstaan van leukemie en lymfeklierkanker. Begin 2017 komt informatie uit nieuw Amerikaans onderzoek beschikbaar. Omdat rubbergranulaat in de VS al sinds 1997 op voetbalvelden wordt gebruikt, kan over een langere periode eventueel verband met het krijgen van leukemie worden vastgesteld. Het RIVM volgt dit onderzoek op de voet.
De hoeveelheid PAK’s in het rubbergranulaat voldoet ruim aan de norm voor zogenoemde mengsels. De norm voor consumentenproducten echter (zoals babyspenen) is aanzienlijk strenger: deze staat veel lagere (100 tot 1000 maal minder) gehalten aan PAK’s toe dan de mengselnorm. Het RIVM adviseert daarom een norm dichter in de buurt van die voor consumentenproducten.