Een gestolen auto is in Hoogeveen voor het eerst teruggevonden dankzij gebruik van zogenoemde lora-signalen. De Range Rover stond klaar om verscheept te worden naar Afrika. Dankzij het signaal werd het gestolen voertuig uit Eindhoven onlangs teruggevonden in een trailer in Hoogeveen.
Voertuigvolgsystemen, waarmee de auto op afstand is te volgen en op te sporen, worden steeds vaker door professionele dieven uitgeschakeld, bijvoorbeeld door via jammers het GPS-signaal te blokkeren. Het Lora-signaal dat gebruikt wordt voor het internet of things, blijkt een alternatief te vormen.
In de techniek-wedloop met autocriminelen heeft Inter-Data BV, Europees marktleider op het gebied van voertuigvolgsystemen, verschillende manieren ontwikkeld om auto’s te volgen. Als de GPS wordt uitgeschakeld, kan het bedrijf gestolen auto’s volgen en peilen via radiofrequentie (RF) of Lora (Long Range Low Power).
Bij de gestolen Range Rover waren alle systemen onklaar gemaakt, maar niet het Secret Service Europe (SSE) systeem. Dat fungeert als back-up of aanvulling op andere beveiligingssystemen en is niet te traceren door criminelen omdat het in een normale situatie niet actief is.
Nadat SSE werd geactiveerd kon Recovery Support Center Europe de auto via het Lora-signaal volgen. De intensieve speurtocht van enkele dagen leidde naar een trailer die op een overslagterrein in Hoogeveen stond. In de vrachtwagen vond de politie de Range Rover, die samen met een andere gestolen auto klaarstond voor transport naar Afrika.
Lora is ontwikkeld voor het Internet of Things en kan kleine hoeveelheden data over lange afstand uitwisselen tussen objecten en systemen, terwijl er bijna geen stroom wordt verbruikt. Zo kunnen miljoenen apparaten verbonden worden met internet.