In de tijd dat mijn vader begon, waren we klant bij Hemmen Automaterialen. Later werd dat Lasaulec, gevolgd door Koskamp en sinds 2009 Lantinga. Maar eigenlijk waren we al die tijd klant van Jan Bakker, onze vaste vertegenwoordiger. Wanneer hij in zijn loopbaan overstapte, verhuisden wij met hem mee. In juli vorig jaar is hij met pensioen gegaan. Alles bij elkaar hebben we bijna 35 jaar zaken gedaan. Voor ons was de kwaliteit van de relatie doorslaggevend.

Hij heeft mijn vader destijds geholpen met opstarten, apparatuur, onderdelenlevering, advies. Als je dat altijd naar vermogen doet, blijft de relatie hecht. Zo’n lange periode illustreert ook hoe wij het liefst zakendoen. Samen, op basis van wederzijds vertrouwen. Het zal ergens anders best iets goedkoper kunnen. Maar krijg je dan dezelfde service?
Huisgrossier
Ook met de eigenaren van Lantinga is de klik goed. Roelof is inmiddels wat naar de achtergrond getreden, maar met zijn zoons Bert en Paul loopt alles prima. Het grootste deel van onze onderdelenbehoefte, zo’n tachtig procent, loopt via hen. Alles komt op tijd en is conform de order. En als het een keertje misgaat, rijden ze rustig nog een extra rondje. Daarnaast halen we onze onderdelen via het regionale dealernetwerk en met Duitse import. Dat laatste exclusief voor de VAG-merken. Er zit een dag levertijd op, maar die leverancier rijdt ook op zaterdag. Het gaat om gepland werk en de duurdere delen, vijfhonderd euro en meer. Denk aan EGR-kleppen, roetfilters en schadedelen.
Net als bij de banden bieden we bij onderdelen een eerste en een tweede lijn aan. Hangt uiteraard af van de auto. Bij de wat duurdere worden natuurlijk vaker de A-merken versleuteld. Wat we hier in de werkplaats binnenkrijgen begint zo’n beetje bij drie jaar oud. Ons grootste volume zit bij acht jaar. Het is de leeftijd waarop een auto nog best wat waard is maar toch al snel zo’n anderhalve ton op de teller heeft. En er dus voor aardige bedragen aan gesleuteld moet worden. Denk bijvoorbeeld aan de distributieriem.
Eigen onderdelen
Mensen die aankomen met zelf op internet bestelde onderdelen krijgen we niet zo vaak over de vloer. Op jaarbasis gemiddeld een stuk of tien. Het zijn vaak personen die we voor het eerst zien. Zo’n montageverzoek weigeren we nooit, in de hoop dat ze een volgende keer wél bij ons de onderdelen kopen. Dat onderwerp snijden we uiteraard bij de receptie nog even aan. Ook over banden die op het web gekocht zijn doen we niet moeilijk. Als mensen per se een paar euro goedkoper uit willen zijn – laat ze. Zo lang wij de montage maar kunnen doen, toch weer 17,50 euro per stuk.
Gebruikt en gereviseerd
We doen best veel met gebruikte en gereviseerde onderdelen. Die betrekken we bij Klein Gunnewiek in Lichtenvoorde, net als wij sterk Volkswagen-georiënteerd. Ten opzichte van nieuw scheelt het al gauw de helft. Raamschakelaars, deursloten, richtingaanwijzers, een motortje voor de achterruitwisser. Dingen die origineel nieuw honderd euro en meer kosten, maar nu slechts enkele tientjes. Je ziet er toch niks van, terwijl ze nog prima zijn. Ook hier geldt: het draait bij zakendoen om vertrouwen.
Deze column werd eerder gepubliceerd in nummer 1 van Aftersales Magazine, dat vrijdag 26 januari verscheen.