De RDW heeft in 2017 een nettoresultaat geboekt van ruim 9 miljoen euro. Dat blijkt bij de publicatie van de jaarcijfers over 2017.

In 2016 werd nog ruim 7 miljoen euro verlies geleden. Uiteindelijk viel de omzet in 2017 13,7 miljoen euro hoger uit dan begroot. De RDW wijt dit aan het feit dat er meer kentekenonderzoeken zijn verricht en documenten zijn afgegeven dan verwacht. Met name het aantal individuele keuringen is sterk gestegen, met ruim 10 procent tot een aantal van 355.831. “We hebben een topproductie gedraaid”, zegt algemeen directeur Ab van Ravestein. Directeur bedrijfsvoering Zeger Baelde beaamt dat: “De omzet steeg met 15 miljoen euro (tot 230 miljoen, EP). De meeste volumes namen toe, zoals meer testen, meer importauto’s en meer nieuwe voertuigen.”

Hogere volumes

Dat de autobranche volop in beweging is, merkt de RDW als geen ander. Van Ravestein: “De sector innoveert in hoog tempo. Nieuwe auto’s zijn computers op wielen geworden. Het dataverkeer met en uit voertuigen groeit enorm. En als het gaat om zelfrijdende voertuigen willen alle fabrikanten de eerste zijn. De druk is groot. Ook zien we schaalvergroting in de retailmarkt. Al die partijen kloppen aan onze deur. Onze vernieuwingsagenda is dan ook overvol.” De RDW is er het afgelopen jaar in geslaagd die hogere volumes te verwerken. “In vijf jaar tijd is de productie op de keuringsstations verdubbeld”, zegt Baelde. Het is dan ook zaak voor de RDW om zich te blijven ontwikkelen. “Je hoeft niet jong te zijn om vernieuwend te zijn.”

Wat beter kan

Wat wel beter moet, is het samenspel met de branche, bijvoorbeeld bij het keuren na schade, zegt Van Ravestein. “ER mag niet met een auto gesjoemeld zijn zonder dat dat in de keten wordt opgemerkt. Als een consument een auto bij een erkende dealer koopt, moet hij ervan uit kunnen gaan dat alle gegevens kloppen. Een ander voorbeeld is de BPM-fraude bij import. Ook daar zie ik mogelijkheden om nog nauwer samen te werken met de Belastingdienst.” Samenwerking is toch cruciaal voor de RDW, zegt Baelde. “Vernieuwen kun je niet meer alleen. Digitalisering dwingt nieuwe vormen van samenwerking af.” Zo werkt de RDW samen met de Amerikaanse AAMVA aan de ontwikkeling van het mobiele rijbewijs, waarmee elektronische uitwisseling van rijbewijsgegevens mogelijk wordt.

Toekomst apk

Wat betreft de veranderingen in mobiliteit ziet Baelde de afnemende belangstelling voor diesel en de groei in de verkoop van elektrische auto’s. “Onze registratie op milieunormen is cruciaal, omdat die bepaalt of je wel of niet een milieuzone in mag rijden. Ook zien we een forse toename van de verkoop van elektrische auto’s. Deze voertuigen vragen andere competenties van onze medewerkers. En het heeft gevolgen voor onder andere de typegoedkeuring en de APK. Misschien gaat de APK op termijn wel helemaal verdwijnen. Voertuigen geven dan zelf door als er iets met ze aan de hand is.”
Deel dit artikel op​
Laatste nieuws
11 april 2025
ProMedia neemt Aftersales Magazine over
10 april 2025
CarXpert: zestig franchiseovereenkomsten getekend
10 april 2025
TNO opent smart mobility center op Helmondse campus
10 april 2025
Boetes voor Nokian en oud-werknemers
10 april 2025
VZR: Hoge afkoopsommen bij verplichte elektrische auto’s onacceptabel
9 april 2025
Nexus Automotive International onthult bandenstrategie
Meest bekeken berichten
Recente reacties