Met een vloot van 850 voertuigen, waarin al zijn modellen zijn vertegenwoordigd, rolt Mazda deze maand in Duitsland een landelijk dekkend netwerk uit voor carsharing.

Gebruikers kunnen zich online registreren; de boeking en afrekening verlopen per app. Het initiatief volgt op een succesvol verlopen proef, die begon in oktober 2017. Daarin werkt Mazda samen met de mobiliteitsdienstverlener Choice en de autodeeldienst Flinkster van spoorwegbedrijf Deutsche Bahn.

Lidl

Van het totale voertuigaanbod zullen er vanaf september 150 beschikbaar staan bij vijftig geselecteerde vestigingen van supermarktketen Lidl. Die bevinden zich alle in de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het bijbehorende motto: ‘je persoonlijke boodschappenwagen’. Het gaat om compleet uitgeruste voertuigversies, onder meer met navigatie aan boord. De modelrange varieert van de roadster MX-5, via de stadsauto Mazda 2 tot de SUV CX-5.

Smartphone

Tot 30 september is registreren in de Mazda Carsharing App gratis. Het tariefmodel kent een modulaire opbouw en begint bij één euro voor vijftien minuten. De goedkeuring van het rijbewijs verloopt digitaal, de betaling gebeurt per creditcard of via automatische afschrijving. Voor het openen en starten is geen fysieke sleutel nodig: de smartphone fungeert als middel. De onderliggende software berekent op basis van tijd en kilometers wat de gebruiker moet betalen.

Dealers

Mazda zegt dealers in de buurt van de sharing-standplaatsen te betrekken bij het project. Ze kunnen fungeren als servicepartner en zodoende ook ervaring opdoen met deze nieuwe vorm van mobiliteit. “Op die manier brengen we een samenwerking tot stand tussen de handel en de fabrikant, waar het innovatieve mobiliteitsconcepten betreft.”

BMW

Dat autodelen niet vanzelfsprekend een succes is, bleek eerder deze week uit een bericht in de Waalse zakenkrant L’Echo. Daarin meldt BMW dat zijn initiatief Drivenow in België vooralsnog niet uit de rode cijfers komt. Dat zou komen door het grote aantal  bedrijfswagens bij onze zuiderburen en het beperkende mobiliteitsbudget. Volgens de krant heeft Drivenow Belgium vorig jaar 3,5 miljoen euro verlies geboekt, bijna een miljoen meer dan de prognose. Bovendien zou het concept niet al dit jaar maar op zijn vroegst in 2020 kostendekkend worden, gesteld dat de gunstige huidige economische situatie voortduurt.
Deel dit artikel op​
Laatste nieuws
11 april 2025
ProMedia neemt Aftersales Magazine over
10 april 2025
CarXpert: zestig franchiseovereenkomsten getekend
10 april 2025
TNO opent smart mobility center op Helmondse campus
10 april 2025
Boetes voor Nokian en oud-werknemers
10 april 2025
VZR: Hoge afkoopsommen bij verplichte elektrische auto’s onacceptabel
9 april 2025
Nexus Automotive International onthult bandenstrategie
Meest bekeken berichten
Recente reacties