De CO2-reductie die de transitie naar elektrisch rijden moet opleveren en de omvang daarvan waar het kabinet in het klimaatakkoord vanuit gaat, is onrealistisch, meent RAI Vereniging.

Dat stelt RAI Vereniging in een reactie op de doorrekening van het klimaatakkoord door het Planbureau voor de Leefomgeving en het Centraal Planbureau. Overigens komen beide bureaus in de doorrekening tot de conclusie dat de klimaatdoelstellingen waar in het klimaatakkoord vanuit wordt gegaan helemaal niet haalbaar zijn.

Aanbod

Reden waarom RAI Vereniging stelt dat het wagenpark niet zal kunnen bijdragen aan de gewenste CO2-reductie is het simpele feit dat er de komende vijf jaar nog niet voldoende geschikte elektrische personenauto’s op de weg zijn. Voorzitter Steven van Eijck van RAI Vereniging: “Het kabinet wil dat er in 2030 nieuw alleen nog maar emissievrije auto’s worden verkocht. Binnen deze kaders moest de Mobiliteitstafel tot een akkoord komen. Vanuit Europees perspectief is dat gewoon niet haalbaar. Komende jaren breiden de fabrikanten hun productiecapaciteit op grote schaal uit. In 2030 is daardoor ongeveer 30 procent van alle geproduceerde auto’s volledig elektrisch. Het huidige klimaatplan sluit daar niet bij aan. Daarvan hebben wij onze mobiliteitspartners eind vorig jaar op de hoogte gesteld. Wil je de CO2-doelen van 2030 haalbaar, betaalbaar en voor alle automobilisten toegankelijk maken, dan moet je komende jaren inzetten op alle daadwerkelijk beschikbare zuinige technologieën die meteen bijdragen aan het terugdringen van CO2. Dat betekent dat we naast natuurlijk volledig elektrische auto’s, ons wagenpark nu ook echt moeten verjongen met onder meer andere vormen van elektrificering – zoals plugin-hybrides – en andere CO2-zuinige modellen. Alleen dan overbruggen we op een realistische manier de komende vijf jaar. Daarna is er een voldoende breed en gevarieerd aanbod van waterstof- en batterij-elektrische auto’s op de Nederlandse markt beschikbaar – voor iedere portemonnee en voorkeur.”

Alternatief

Als alternatief stelt RAI Vereniging naast het stimuleren van CO2-vrije en CO2-zuinige modellen voor om vanaf 2025 een systeem van betalen naar gebruik in te voeren, met een kilometerprijs met prijsvoordeel voor CO2-vrij en CO2-zuinig rijden. Van Eijck: “Verbruik je meer, dan stoot je meer CO2 uit en betaal je meer. Rijd je minder en stoot je minder CO2 uit, dan betaal je minder. Dat is een eerlijk systeem, waarbij iedereen actief kan bijdragen aan CO2-reductie. De eindbestemming van volledig CO2-vrij rijden vraagt om een haalbare en effectieve route daar naartoe. De resultaten van onze berekeningen zijn ronduit veelbelovend. We delen deze uitkomsten nu eerst met de diverse partners en gaan met hen hierover in overleg. Ons doel is om met elkaar tot een gezamenlijk, meer realistisch en vooral succesvol alternatief te komen om de CO2-uitstoot van personenauto’s in Nederland te verminderen en de klimaatdoelen te realiseren.”
Deel dit artikel op​
Laatste nieuws
18 april 2025
Schadeafhandeling Toyota Nederland via Openclaims
18 april 2025
Harvest Automotive benoemd tot officiële distributeur Atera
18 april 2025
Invoering betaald parkeren: ‘Het interesseert de gemeente niet’
17 april 2025
One-stop-shop-visie krijgt vorm
17 april 2025
42 procent minder verkeersdoden in 25 jaar
17 april 2025
Geen extra monteur maar extra bruggen
Meest bekeken berichten
Recente reacties