Hoewel de onderhoudskosten voor elektrische voertuigen twintig tot dertig procent lager liggen dan bij conventionele aandrijving, verwacht Volkswagen zijn inkomsten uit aftersales de komende vijf jaar een stevige duw in de rug te kunnen geven.
De onderneming ziet twee routes om de cijfers gezond te houden: meer loyaliteit creëren bij de klant, door middel van (nieuwe) digitale diensten, en stabiele groei van de autoverkopen bij de diverse merken die de groep in handen heeft.
Onderhoud
Op dit moment krijgen wereldwijd zo’n honderd miljoen voertuigen met een VW-achtergrond hun onderhoud en reparatie bij zo’n 25.000 garagebedrijven. Tegen 2030 moeten dat honderdvijftig miljoen voertuigen zijn. Met een omzet van bijna zestien miljard euro in 2018 aan originele onderdelen draagt aftersales voor een aanzienlijk deel bij aan het totaal van de groep. Ten opzichte van 2017 lag het bedrag twee procent hoger. Daar mag het niet bij blijven, betoogt Imelda Labbé, head of group aftersales. “Samen met onze servicepartners willen we onze klanten op basis van data meer dan nu individueel benaderen. Voertuigonderhoud moet meer gemak gaan bieden, efficiënter worden uitgevoerd en transparanter zijn dan ooit.”
Smartphone
Als voorbeeld noemt Volkswagen een herinneringsbericht over aankomend onderhoud, te melden (na toestemming van de klant) via de smartphone of het infotainmentsysteem. Op die manier kan een specifieke datum worden gepland bij de garage van voorkeur. Verder moet de hoeveelheid administratie rondom aftersales verminderen. Op dit moment levert volgens Volkswagen een gemiddelde opdracht voor de werkplaats zo’n tachtig minuten aan voorbereidende en afsluitende handelingen op, verdeeld over soms wel vijftien verschillende systemen. Door slimmer om te gaan met digitalisering moet dat terug kunnen naar vijftien minuten.