De huidige stakingen door het NS-personeel leiden tot een verhoogde vraag naar deelauto’s. Dat blijkt uit cijfers van deelautoaanbieders MyWheels en Amber.
MyWheels zag vorige week al een stijging van ruim 20 procent in het aantal ritten ten opzichte van een week eerder. Afgelopen vrijdag, toen gestaakt werd in Zuid-Holland, steeg het aantal gereden kilometers met auto’s van MyWheels met 48 procent. Het aantal boekingen steeg op maandag 29 augustus, ten tijde van de stakingen in Noord-Holland, met 50 procent.
Ook zakelijke deelautoaanbieder Amber, dat onlangs gefuseerd is met MyWheels, ziet dat deelautomobiliteit door de stakingen is gestegen. Vorige week is er 26 procent meer kilometer afgelegd in de ritten met voertuigen van Amber dan de week ervoor. Met name het aantal zakelijke kilometers steeg met liefst 62 procent.
Nieuwe aanmeldingen
Karina Tiekstra, ceo MyWheels en sinds kort ook van Amber: “Wanneer de treinen, om welke reden dan ook, niet of minder rijden zien we dat de vraag naar deelauto’s direct toeneemt. Dit zagen we aan het begin van het jaar, toen de treinen niet konden rijden vanwege de barre weersomstandigheden, en dit zien we nu weer. We hebben dan ook onze gebruikers vorige week geïnformeerd over de stakingen en hoe ze het beste een deelauto konden gebruiken voor hun reis. We hebben daarnaast voorgesorteerd op veel nieuwe aanmeldingen. Zo proberen we Nederland tijdens de stakingen zo mobiel mogelijk te houden.”
Files
De treinstakingen hebben ook gevolgen voor de drukte op de weg. “Uit data van Flitsmeister blijkt dat er normaal gezien gemiddeld 703 minuten vertraging is op een dinsdag om 8:52 uur. Vandaag was dat 1350 minuten op dat tijdstip. Dat betekent dat we ook een flinke middagspits kunnen verwachten,” aldus Jorn de Vries, directeur van Flitsmeister.