De bestaande autoregeling, waarbij een bedrijf met het ter beschikking stellen van een auto de mobiliteit van de werknemer bepaalt, is niet meer van deze tijd. Liever ziet de Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) een mobiliteitsregeling, die de werknemer de keuze laat op welke manier hij zich wil verplaatsen.

Hoewel het de afgelopen weken alweer wat drukker was op de snelwegen dan aan het begin van de coronacrisis, is de teruggang in het aantal zakelijke autokilometers blijvend in de optiek van VZR Voorzitter Jan van Delft: “Wat ik uit de verschillende gesprekken met leasemaatschappijen en zakelijke rijders hoor is dat iedereen het wel prima vindt, één of twee dagen thuiswerken. Naar kantoor ga je voor de sociale contacten en voor afstemming met collega’s, maar thuiswerken is echt een blijvertje.”

Mobiliteitsbudget

Dat het ter beschikking stellen van een leaseauto lang niet altijd bij die nieuwe situatie past, is duidelijk. Beter zou het zijn de werknemer een mobiliteitsbudget te geven, zodat deze zijn mobiliteit zelf in kan kopen. Echter, het deel van het mobiliteitsbudget dat een werknemer niet gebruikt, mag hij bij zijn inkomsten optellen, maar wel bruto. Daar moet dus nog belasting over betaald worden. Dan is leasen voor de werknemer vaak goedkoper, maar betaalt hij zelf de rekening.

Dat is ook het geval bij de kilometervergoeding. De onbelaste 19 eurocent per kilometer dekken lang niet de daadwerkelijke kilometerprijs van een auto. En privélease, waarbij de werknemer zelf de auto leaset en de kilometers vergoed krijgt van zijn werkgever, is in de ogen van VZR een vorm waarbij de werknemers niet alleen de rekening betaalt, maar ook nog eens het risico draagt.

Flexibel

“De zakelijke rijder mag niet belast worden met hogere kosten en het dragen van het risico voor zijn zakelijke kilometers”, concludeert Jan van Delft. “Uiteraard is de werknemer ook partij in het gezond houden van het bedrijf waar hij werkt en daar zullen hier en daar offers gebracht moeten worden. Het afwentelen van de kosten én het contractrisico op de zakelijke rijders is niet de oplossing. We adviseren bedrijven dan ook te zoeken naar flexibele mobiliteitsoplossingen zoals flex- en shortlease, of een volwaardige mobiliteitsregeling in plaats van een autoregeling. Dat kan. Dat is niet zo moeilijk en daar ben ik dan ook enorm voor aan het lobbyen.”

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
4 april 2025
Samenwerking Atlante, Electra, Fastned en IONITY
4 april 2025
Rob Kranenbarg vervangt Ton Hermus bij Omnia CCS
4 april 2025
Autobedrijf zonder fratsen
3 april 2025
Europese Commissie beboet fabrikanten wegens recyclingkartel
3 april 2025
VOYAH breidt dealernetwerk uit met Wassink Autogroep
3 april 2025
Innovaties in gereedschap
Meest bekeken berichten
Recente reacties