Medio april verhuisde Mobiliteitscentrum De Beijer in Herveld naar een duurzame nieuwbouwlocatie, strategisch gelegen aan de A15, met het oog op de toekomst. Voor de werkplaats is onder meer geïnvesteerd in vijf nieuwe tweekoloms hefbruggen, drie nieuwe schaarhefbruggen en, tamelijk uitzonderlijk, een bandenscanner én schokdempertestbank.

Om door te kunnen groeien was aanvankelijk het plan om op de oude locatie, aan de rand van de dorpskern van Randwijk, te gaan verbouwen, c.q. nieuw te bouwen, maar daar gaf de gemeente geen toestemming voor. Op de huidige locatie is meer automotive bedrijvigheid aanwezig en daar hebben Bas en Sander de Beijer een imposant bedrijf neergezet.

Voor de werkplaatsinrichting is gekozen voor CBX Equipment, een vertrouwde leverancier van equipment. Bas de Beijer: “Bij CBX kijken ze ook echt naar de toekomst. Zij hebben ons ervan overtuigd ook die bandenscanner en schokdempertest aan te schaffen. Met de nieuwe auto’s, vooral de elektrische, wordt het onderhoud toch minder. Van wat er dan nog aan slijtage onderhevig is, wil je dan ook wel de omzet hebben. Met die scanner en de schokdempertest hebben we tegenover de klant een eerlijk verhaal als we ze vertellen dat een band of een schokdemper aan vervanging toe is.”

Links een AMI 5,5 tons tweekoloms hefbrug voor grote bestelwagens, rechts een AMI 4,0 tons tweekoloms hefbrug met asymmetrische armen, meer geschikt voor personenwagens en lichte bedrijfswagens.

Concept

De Beijer is tevens Bosch Car Service. Ook in Bosch vindt De Beijer een partner die mee naar de toekomst kijkt. “Hun technologie zit in bijna elke auto. Zij weten precies wat er allemaal speelt. De onderdelen zijn ook van goede kwaliteit; daar hebben we zelden problemen mee. We monteren enkel originele of origineel gelijkwaardige onderdelen, daar kan ik achter staan. Voor klanten voor wie het allemaal zo goedkoop mogelijk moet, zijn wij dan ook niet het juiste bedrijf.”

“Nu Bosch Car Service een franchiseconcept is geworden zijn de eisen ook strenger geworden en dat is ook goed. De ondersteuning zou wat beter kunnen, maar wat de werkplaats betreft zijn ze heel sterk, bijvoorbeeld in pass-thru, met originele diagnosesoftware van verschillende merken. Daar werken we veel mee en daar ben ik echt positief over. Sommige merken krijg je nu eenmaal niet wekelijks in je werkplaats.”

De apk-teststraat, met bandenscanner, platenbank, schokdempertestbank en een schaarhefbrug met rijbanen, ingebouwd wielvrij hefsysteem en brugkrik.

“We werken vrij zelfstandig. Als we iets willen en we kunnen het, dan doen we het zelf, maar aarzelen zeker niet om hulp bij derden in te roepen. Als er nog garantie geldt, gaan we naar de dealer; zit er geen garantie meer op, dan kunnen we het vaak heel goed zelf. Je wil de klant alles kunnen bieden. Als zij bij jou een auto kopen, moet jij die auto ook kunnen onderhouden. Voorheen wilden alle universele garages alles zelf doen, maar dat wordt steeds moeilijker. Ook dealers zoeken al steeds vaker de samenwerking met universele garages op. Met een uitdunnend netwerk kunnen zij ook niet meer alles zelf. Klanten willen niet te ver rijden voor hun onderhoud. Daar zien wij voor ons echt een toekomst.”

Bas de Beijer over de nieuwbouw: “Je wil je personeel een plezierige werkplek, maar ook toekomstmogelijkheden bieden.”

Uitbreiding

De nieuwe werkplaats is naast personenauto’s ook geschikt voor onderhoud en reparatie van campers, bedrijfsbussen, zelfs de wat hogere en zwaardere. “Apk-keuren doen we tot 3500 kilogram, maar ook de wat zwaardere kunnen we onderhouden. Die elektrische busjes hebben toch al snel een leeggewicht van 3000 kilogram.”

De nieuwe locatie biedt De Beijer de ruimte en de mogelijkheden om op termijn ook nieuwe activiteiten te gaan ontplooien. “We monteren al wel trekhaken en imperiaals op bedrijfsbussen van zakelijke klanten. Misschien gaan we wel de kant van de bedrijfswageninrichting op. Ik merk dat het personeel daar wel gevoel voor heeft. Je wil samen een bepaalde kant op. Daar kijken mijn broer en ik bij het bepalen van de koers wel naar. Het was nog een reden om te investeren in het nieuwe pand. Je wil je personeel een plezierige werkplek, maar ook toekomstmogelijkheden bieden. Wij zijn afhankelijk van onze medewerkers. Zij moeten de kwaliteit kunnen leveren die ons voor ogen staat. En we geloven dat wij ze ook wat te bieden hebben. De showroom ziet er goed uit en de werkplaats sluit daar goed bij aan. Je kiest ook niet voor niets voor een concept als Bosch Car Service, waar toch ook wel de nodige financiële consequenties aan vast zitten.”

Op dit moment zijn het vooral de campers waar De Beijer een groeimarkt in ziet. “De doelgroep is groeiende en heeft ook vaak wat te besteden. Het is alleen de vraag wat de nieuwe doelgroep gaat doen, de 25- tot 35-jarigen. Wat zijn zij bereid te investeren in mobiliteit? En waar kiezen zij dan voor? Met een fietsenwerkplaats, maar ook autoverhuur spelen we daar nu al op in.”

Met de nieuwbouw richt De Beijer zich op een groeiende groep klanten. “We hebben al een redelijk grote groep vaste klanten en we merken nu al dat we nieuwe klanten binnen krijgen. We voeren op dit moment ook gesprekken met twee monteurs, zodat we ook de werkplaatsbezetting wat kunnen uitbreiden en de druk beter kunnen verdelen. Momenteel hebben we een stagiair van de IVA, want de verkoop komt nu nog vooral op mij neer, maar we zijn al aan het nadenken over een extra verkoper.”

Gevoel

“We zijn geen dealer; we doen wat we zelf leuk vinden en waar we een goed gevoel bij hebben. We willen het goed doen en een product leveren waar we achter kunnen staan. Daarom hebben we het taxibedrijf ook afgestoten. Op de oude locatie hadden we ook schadeherstel. Dat hebben we niet mee hiernaartoe genomen. En we kunnen zelf ADAS-kalibraties uitvoeren, maar ruitherstel was dan weer zo lastig om vergoed te krijgen, omdat we daar te klein voor waren en ons gevoel daar ook niet lag. Gecompliceerde werkzaamheden als motor- of versnellingsbakrevisie moet je aan de specialisten overlaten. Wij leggen ons toe op onderhoud, reparatie, apk en verkoop van jong gebruikte auto’s. Daar sta ik achter. Ik kan wel auto’s gaan verkopen van 500 of 1000 euro, maar in hoeverre kun je daarachter staan? En we doen vooral de bekende volumemerken; liefhebbersauto’s als een Alfa of een Jaguar zul je hier niet zo snel aantreffen.”

Mobiliteitscentrum De Beijer
Het Mobiliteitscentrum De Beijer in Herveld is opgericht in 1969 door de ouders van de huidige eigenaren, de broers Bas en Sander de Beijer. Het familiebedrijf richt zich voornamelijk op reparatie en onderhoud aan personenauto’s, lichte bedrijfswagens en campers. Het bedrijf verkoopt zo’n tweehonderd occasions per jaar en is tevens actief in autoverhuur. Het taxibedrijf werd enkele jaren geleden afgestoten. Bas de Beijer: “Tijden veranderen en de elektrificatie gaat in die branche nog veel harder. Ook personeel is moeilijk aan te komen en voor aanbestedingen in groepsvervoer waren we gewoon te klein geworden.”
In 2019 is begonnen met het maken van de plannen voor de nieuwbouw. Daarin is een aparte werkplaats gecreëerd voor een plaatselijke fietsenmaker, die zich binnenkort in het pand zal vestigen. Verder heeft het bedrijf een tankstation en een carwash, met een volautomatische wasstraat, vijf wasboxen en acht stofzuigerplaatsen. De werkzaamheden zijn half april overgegaan naar de nieuwe locatie; op 18 mei wordt het bedrijf tijdens een open dag feestelijk geopend.

Duurzaamheid

Om in de energiebehoefte te kunnen voorzien zijn zestig zonnepanelen van 420 Watt op het dak geplaatst, in combinatie met twee accustations, die gezamenlijk een opslag bieden van 150 kW en een vermogen van 200 kWh. Bas de Beijer: “Dat is berekend op een uur of vier bedrijfstijd, inclusief wasstraat en een volle werkplaats. De insteek bij de verhuizing was ook: als we iets nieuws gaan doen, doen we het meteen goed en zo milieuvriendelijk mogelijk. Zo hebben we overal dubbelglas, voorzien van een coating ter isolatie. Een warmtepomp zorgt voor de vloerverwarming. Omdat er hoogspanningsleidingen boven ons pand hangen, waren de veiligheidseisen aan het pand nog wat strenger dan normaal. De ijzerconstructie voor het pand is voorzien van een brandwerende coating en we hebben meerdere brandwanden in het pand. Dat heeft de bouw wat complexer gemaakt, en wat duurder natuurlijk. Om ook voor de gemeente te kunnen voldoen aan de eisen van milieu en veiligheid heeft het ons wel wat moeite gekost, maar het is gelukt. De insteek bij de verhuizing was ook: als we iets nieuws gaan doen, doen we het meteen goed en zo milieuvriendelijk mogelijk.”

De Beijer loopt daarmee zeker voorop bij de particuliere klant, die in veel gevallen de belangstelling voor elektrisch rijden alweer aan het verliezen is. Bas de Beijer: “Twee jaar geleden kreeg ik nog geregeld klanten die me vroegen: ‘Wat moet ik doen? Moet ik nu elektrisch gaan rijden?’ Die vragen krijgen we bijna niet meer. Mensen kiezen weer voor benzineauto’s. Diesel is wel uit de tijd. Elektrisch rijden op zich is heel mooi, de techniek is heel mooi en hybride is een mooie stap. Het zou jammer zijn als ze nu die plug-in hybrides ook weer zwaarder gaan belasten; dan kiest ook niemand meer daarvoor.”

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
29 april 2025
Forse omzetgroei voor Autodoc in 2024
29 april 2025
Driver Lounge wordt hart van vernieuwd Maas-De Koning Moordrecht  
29 april 2025
LKQ als concepteneigenaar
28 april 2025
Personenauto’s steeds langer, breder en zwaarder
28 april 2025
De transformatie van Automotive Academy
28 april 2025
‘Kans Bosch Car Service te worden met beide handen gegrepen’
Meest bekeken berichten
Recente reacties