Deeltjes met een diameter kleiner dan 2,5 μm (PM2.5), afkomstig van met koper verrijkte remblokken zijn schadelijker voor de longen dan roetdeeltjes van vergelijkbare grootte uit de uitlaat van dieselauto’s.

Dat is de conclusie van een onderzoek onder leiding van Dr. James Parkin van de universiteit van Southampton, zoals gepubliceerd op de website van Particle and Fibre Toxicology.

Vier typen

Voor het onderzoek werd de invloed van deeltjes remmenstof PM2.5–0.1 van vier verschillende typen remblokken (laag metaalhoudend, gemiddeld metaalhoudend met koper, niet-asbesthoudend organisch en keramisch) op longcellen vergeleken met dieseluitstoot (PM2.5–0.1). Het blijkt dat met name remmenstof afkomstig van niet-asbesthoudende organische en keramische remblokken de grootste neiging hebben om longcellen aan te tasten. Deze effecten zijn zelfs groter dan van roet uit de uitlaat van een dieselauto.

Koper

Uit het onderzoek blijkt verder dat met name het koper in dergelijke remblokken verantwoordelijk zijn voor de schade die PM2.5-deeltjes aanrichten aan longcellen.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
25 april 2025
BOVAG over Klimaatpakket 2025: nieuw evenwicht vinden essentieel
25 april 2025
Apollo Tyres wil Enschede sluiten
25 april 2025
Van Mossel: grootste overname tot nu toe
25 april 2025
Febi komt met intelligente olietester
25 april 2025
Uitstoot fijnstof wegverkeer ruim 16 procent gedaald in tien jaar
25 april 2025
Frisse wind jaagt groeistrategie Rema Tip Top aan
Meest bekeken berichten
Recente reacties