Zelfrijdende auto zonder detailkaarten

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) zijn in samenwerking met Toyota bezig met een techniek om zelfrijdende auto’s ook zonder detailkaarten hun weg te laten vinden.

Het systeem heet Maplite en combineert basiskaarten met informatie uit het voertuig zelf, via lidar (een radar die meet met licht) en gps. Volgens de onderzoekers zou een autonoom rijdende auto er zelfs op plekken waar geen kaart van bestaat zijn weg mee kunnen vinden.

Zelfrijdende auto

Tot nu toe vinden proeven met een zelfrijdende auto plaats in stedelijke, gedetailleerd in kaart gebrachte regio’s. Maar wat te doen zodra je – letterlijk – afgaat van de gebaande paden?  Maplite gebruikt Openstreetmap-kaarten, die veel grover zijn met route-informatie. Dankzij een combinatie van sensoren en satellietnavigatie zou de auto toch een voor hem onbekende weg kunnen ingaan.

Update

Als een ander voordeel noemt het MIT de wegvallende noodzaak om (detail)kaarten regelmatig een update te geven. Dankzij de basale kaarten zou een usb-drive kunnen volstaan om de hele wereld op te slaan. Maar de ontwikkeling is nog niet afgerond. Zo kan Maplite, in tegenstelling tot bij detailkaarten, niet voorbij een helling of afdaling ‘kijken’.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †