Eerdere onderzoeken van onder andere verzekeraar Allianz Direct en vergelijkingssite Overstappen.nl wezen het al uit en een nieuw onderzoek van vergelijkingssite Autoverzekering.nl bevestigt het: bumperkleven is de grootste ergernis van Nederlandse automobilisten.

Volgens het onderzoek ergert ruim 69 procent van de Nederlandse automobilisten zich op de snelweg aan bumperklevers, 66 procent aan het geen richting aangeven. Op de middelste of linkerbaan blijven hangen zonder in te halen staat met 65 procent ook in de top drie van grootste ergernissen. Opvallend genoeg ergeren we ons minder aan rechts inhalen (46 procent) of te hard rijden (32 procent).

Eigen gedrag

Gevraagd naar het eigen gedrag zei 56 procent van de respondenten wel eens te hard te rijden. Rechts inhalen (34 procent) en geen richting aangeven (21 procent) doen we zelf ook wel eens. Ruim 10 procent gaf toe zelf ook wel eens aan een bumper te kleven. Expert Jerry Poel van Autoverzekering.nl zegt hierover: “Deze resultaten zijn niet verrassend, maar in sommige gevallen wel opmerkelijk. Het is opvallend om te zien dat de gedragingen waar mensen zich het meest aan ergeren, zoals bumperkleven en geen richting aangeven, ook gedragingen zijn die ze zelf toegeven te doen. Dit benadrukt het belang van bewustwording en het naleven van verkeersregels om de veiligheid op de weg te waarborgen.”

Leeftijd

Uit het onderzoek blijkt verder dat jongere bestuurders (18-34 jaar) zich meer ergeren aan langzaam rijden op de linkerbaan dan oudere bestuurders (55 jaar of ouder). Opvallend is dat oudere bestuurders zich meer ergeren aan bumperklevers.

Wat betreft eigen gedrag geven jongere bestuurders vaker toe te hard te rijden en de smartphone te gebruiken tijdens het rijden dan oudere bestuurders. Jongere bestuurders maken zich ook vaker schuldig aan bumperkleven, bewust de file voorbijrijden en extreem laat invoegen dan oudere bestuurders. Jerry Poel: “Vooral jonge bestuurders moeten zich meer bewust worden van hun rijgedrag. Ze zijn nog onervaren in het weggebruik, maar overtreden dus wel vaker de regels, blijkt uit het onderzoek. Dit leidt vaak tot meer schade aan auto’s en daarmee ook hogere verzekeringspremie voor jonge automobilisten.”

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
1 april 2025
Registraties nieuwe auto’s dalen met 10 procent in eerste kwartaal 2025
1 april 2025
Accupakket als zwaard van Damocles
1 april 2025
Autodealers in 2024: meer omzet, minder winst
1 april 2025
Bosch lanceert twee nieuwe opleidingstrajecten
31 maart 2025
LKQ neemt afscheid van B2C Leisure
31 maart 2025
Nicola Torregiani neemt Benelux-markt onder zijn hoede 
Meest bekeken berichten
Recente reacties