Wat in de VS al gebeurd is, gaat mogelijk nu volgen in Europa: schadevergoeding afdwingen bij dieselsjoemelaar Volkswagen. Onder aanvoering van ‘onze’ Autoriteit Consument en Markt wordt de komende weken bekeken of en welke (juridische) speelruimte er is om gedupeerde VW-eigenaren financieel te compenseren.
Met dat gisteren overeengekomen besluit proberen de diverse nationale consumentenautoriteiten samen een vuist te maken. Tot op heden vertoont Volkswagen een weigerachtige houding om ook in Europa zijn klanten schadeloos te stellen. Eind april moet blijken welke mogelijkheden een eventuele rechtsgang heeft.
Vorige maand sprak eurocommissaris Bienkowska haar ergernis uit over de afwikkeling van het dossier ‘dieselgate’. Ook bekritiseerde zij toen de vertragende tactiek van nationale overheden in landen met een sterke auto-industrie bij de aanpak van het gesjoemel. Vier Europese lidstaten (onder meer Duitsland en het Verenigd Koninkrijk) werden toen in gebreke gesteld.
In september 2015 werd in de VS ontdekt dat Volkswagen zijn modellen stelselmatig voorzag van software om de uitstoot tijdens testsituaties gunstiger te maken dan tijdens daadwerkelijk gebruik. Ruim anderhalf jaar na de onthulling van dieselgate is de affaire nog steeds actueel. Hoewel het VW-concern zegt grote stappen te zetten bij de software-aanpassing van gemanipuleerde voertuigen, is de technische afwikkeling nog niet gevolgd door een financiële. Lopende de juridische verkenning onder aanvoering van de ACM heeft Volkswagen overigens alsnog de mogelijkheid om ook in Europa met een regeling te komen.