Nog vóór de zomer gaat risicoadviseur en verzekeringsmakelaar Aon met hoog autonome auto’s langs bij een aantal werkgevers. Doel is hen erop te wijzen dat veilige mobiliteit onderdeel is van hun zorgplicht, niet alleen bij de zakelijke rijder maar ook bij ‘privé-lease’-auto’s voor werknemers.
Aon borduurt daarmee voort op de Nationale Platoon Test, die het op 16 maart organiseerde in samenwerking met Royal HaskoningDHV, Business Lease Nederland en Prodrive Training. Meer dan vijftig semi-zelfrijdende auto’s reden toen in ‘treintjes’ van zes over de A2 van Amsterdam naar Beesd en terug.
Uit de testanalyse blijkt dat bestuurders zich zowel voor- als achterin de treintjes op hun gemak voelden. Auto’s van twee pelotons werden uitgerust met dashboard-camera’s. Ook reden experts van Royal HaskoningDHV in wagens om de pelotons en het overige verkeer te observeren. De treintjes werden regelmatig onderbroken, ook rond knooppunten waar in- en uitvoegend verkeer vaker van rijstrook wisselde. Bestuurders gaven na afloop aan nauwelijks ingegrepen te hebben. Wanneer dat toch nodig was, ging dat snel en eenvoudig.
Communiceren
Volgens Peter Morsink, senior consultant mobiliteit en verkeersveiligheid bij Royal HaskoningDHV, sluiten de uitkomsten aan bij de verwachtingen dat hoog autonome voertuigen bijdragen aan veilig, duurzaam en comfortabel verkeer. “Dit zal nog sterker het geval zijn als voertuigen beschikken over coöperatieve systemen, zodat ze met elkaar kunnen communiceren.”
Niettemin ziet Morsink nog veel verbeterpunten. Zo verschillen benamingen van veiligheidsfuncties vaak per fabrikant. Een eerste stap op weg naar brede acceptatie is volgens Aon dat zakelijke rijders vertrouwd raken met de geteste veiligheidsfuncties. Grootschalige adoptie van slimme auto’s de komende jaren moet de transitieperiode – tot de volledig zelfrijdende auto komt – aanzienlijk verkorten. De auto transformeert dan van vervoermiddel naar een mobiele werkplek, die communiceert met onder meer infrastructuur en andere auto’s.