612.750 euro, dat bedrag moet de gemeente Sittard-Geleen wegens planschade betalen aan Occasioncentrum Tiems in Geleen. Met de uitspraak van de Raad van State eindigt een juridische procedure die jarenlang sleepte.
Het te betalen bedrag wordt vermeerderd met de wettelijke rente vanaf 17 juli 2015. Ook de door eigenaar Ruud Tiems gemaakte proceskosten (5.082 euro), het griffierecht (519 euro) en zijn reiskosten om de zitting bij te wonen (58 euro) komen op het bordje van de gemeente.
Evenwicht
“Ik ben eerder opgelucht dan blij, nu deze zaak eindelijk is afgerond”, reageert Tiems (67), die zijn bedrijf ruim veertig jaar geleden oprichtte. Hij ontving de afgelopen dagen naar eigen zeggen honderden reacties, “van klanten maar ook van mensen die ik nog nooit gesproken heb.” Dat hij er door de uitspraak financieel flink op vooruit gaat, is wat hem betreft een misverstand. “Onder de streep blijft alles is evenwicht. Eigenlijk krijg ik terug wat ik door toedoen van de gemeente was kwijtgeraakt.”
Lidl
Tiems wilde in 2011 zijn perceel, met daarop een garagebedrijf met showroom, verkopen aan een partij die er een Lidl-supermarkt wilde neerzetten. Conform het bestemmingsplan van dat moment was zo’n constructie mogelijk, omdat ‘detailhandel’ er expliciet in werd genoemd. De gemeente echter achtte de komst van een supermarkt op deze locatie niet wenselijk en verleende geen medewerking. Bij de rechtbank, tot wie Tiems zich had gewend, kreeg de ondernemer geen gelijk. Op 19 december 2012, toen Tiems’ hoger beroep tegen de afwijzing nog liep, stelde de gemeente een nieuwe versie vast van het (destijds pas vier jaar oude) oorspronkelijke bestemmingsplan. Ruim twee maanden later bleek bij de inwerkingtreding dat de vroegere optie ‘detailhandel’ was geschrapt.
Planschade
Op 17 juli 2015 vroeg de perceeleigenaar de gemeente om een tegemoetkoming in geleden planschade – zowel gederfde inkomsten als waardevermindering van het perceel. Het nieuwe bestemmingsplan sloot expliciet buitenopslag van goederen uit, behalve de stalling van auto’s. Deze beperking was voorheen niet van kracht. Volgens een door de gemeente ingeschakeld adviesbureau was inderdaad sprake van verminderde gebruiksmogelijkheden. De taxateur kwam uit op een tegemoetkoming van 42.000 euro. Het college van B en W volgde dit advies echter niet en wees de aanvraag van Tiems in zijn geheel af.
Wijziging
Volgens de taxateur van de Stichting Adviesbureau Onroerende Zaken (StAB), ingeschakeld door Tiems, was het perceel vóór de planologische wijziging 1.167.750 euro waard en daarna 555.000 euro. De planschade bedraagt dus 612.750 euro, een bedrag dat de Raad van State nu overneemt in zijn eindoordeel. De hoogste bestuursrechter haalt een streep door het gemeentelijke verweer dat Tiems zelf niet goed heeft opgelet. In de zogeheten Structuurvisie 2010 werden nieuwe winkelvestigingen buiten het kernwinkelgebied van Geleen niet toegestaan. Dat er dus een aangepast bestemmingsplan zat aan te komen, had Tiems volgens de lokale overheid “als redelijk denkend en handelend eigenaar” moeten, dan wel kunnen weten. De RvS vindt die redenering te ver gaan. Tegen deze uitspraak is geen beroep mogelijk.