De gemiddelde CO2-uitstoot van nieuwe auto’s in ons land was vorig jaar slechts 101 gram per kilometer. Daarmee is ons land voor het derde achtereenvolgende jaar koploper in Europa.
Hiermee laat ons land België, maar vooral ook Duitsland ver achter zich. Zo wordt gemeld in de nieuwste uitgave Mobiliteit in Cijfers van Bovag en RAI Vereniging. Volgens het rapport tonen de cijfers het grote effect van de fiscale veranderingen per 1 januari; in het lopende jaar 2016 zal de gemiddelde CO2-uitstoot namelijk alweer op 110 gram per kilometer uitkomen.
Voor zeer zuinige auto’s (al dan niet met stekker), die in 2015 op kenteken werden gezet, golden nog bijtellingstarieven van 7 of 14 procent, waarvan de berijder tot maximaal vijf jaar na registratie gebruik mag maken. Veel van deze auto’s werden pas in de loop van 2016 uitgeleverd, maar staan dus wel geregistreerd in 2015. Naast 4 procent bijtelling voor vol-elektrische auto’s, geldt dit jaar voor de meest zuinige modellen een bijtellingstarief van 15 procent en voor onzuinige auto’s 21 of 25 procent. De verwachting is dat eind dit jaar nog een run zal ontstaan op auto’s die nog voor 15 procent bijtelling in aanmerking komen.
Verstoorde markt
De gemiddelde CO2-uitstoot van nieuwe auto’s in ons land is sinds 2010 gedaald van 136 tot 101 gram per kilometer in 2015. Portugal, Denemarken en Griekenland volgden vorig jaar met gemiddeld 106 gram, maar na afschaffing van de grote fiscale voordelen in ons land is het de vraag of wij dit jaar überhaupt nog een plek in de Europese top-3 zullen innemen. Door de fiscale maatregelen is de automarkt in ons land behoorlijk verstoord. Ter illustratie: de gemiddelde uitstoot van nieuwe auto’s die in december 2015 werden geregistreerd lag op 83 gram per kilometer, terwijl dat in januari 2016 op 113 gram lag (na de fiscale wijzigingen).