Tijdens de tweede onderhandelingsronde over een nieuwe cao voor motorvoertuigen- en tweewielerbedrijven heeft Bovag namens de werkgevers een loonbod gedaan van 6 procent loonsverhoging over de looptijd tot november 2023. De huidige cao loopt tot 31 maart 2022. Er vallen ruim 81.000 werknemers onder.
Caroline Bekkering van de Bovag-delegatie: “Hiermee laten de werkgevers zien dat ze de medewerkers in onze sector waarderen en dat ze hun koopkracht ruim op peil willen houden. Overigens zien we dat de feitelijke lonen (de lonen die daadwerkelijk betaald worden, en dus niet de lonen uit de cao-schaal) ook behoorlijk gestegen zijn, de afgelopen tijd. Dat bewijst dat ook de individuele werkgevers op allerlei wijzen hun waardering laten blijken aan hun medewerkers. En dat is belangrijk, want we hebben allemaal belang bij een aantrekkelijke sector.”
Dagvensters
Naast de loonvoorstellen heeft Bovag onder meer geopperd om de jeugdschalen voor mensen met een relevante, afgeronde opleiding vast te stellen op 20 jaar of ouder. Daarnaast heeft Bovag voorgesteld om de dagvensters voor doordeweekse dagen te verruimen naar 14 uur voor nieuwe medewerkers. Ook heeft Bovag voorgesteld om de gecertificeerde opleiding voor het werken aan elektrische voertuigen te laten subsidiëren door opleidings- en ontwikkelingsfonds OOMT.
RVU en protocol
Bovag wil graag de regeling voor vervroegde uittreding, zoals afgesproken in de crisis-cao, voortzetten in de nieuwe cao. Daarnaast moeten er wat Bovag betreft, in aanvulling op het aanstellen van een branchevertrouwenspersoon, een protocol ongewenst gedrag, een onafhankelijke klachtencommissie en een klokkenluidersregeling komen.