Onder grote belangstelling presenteerde brancheorganisatie BOVAG op donderdag 4 juli in eigen huis in Bunnik een tool voor duurzaamheidsrapportage die voldoet aan de Europese corporate sustainability reporting directive (CSRD) en waar het midden- en kleinbedrijf nu al mee te maken kan krijgen.

De richtlijn is vanaf dit jaar verplicht voor grote bedrijven. Dat zijn bedrijven die voldoen aan ten minste twee van deze drie kenmerken: meer dan 250 werknemers, meer dan 50 miljoen euro omzet, of meer dan 25 miljoen euro op de balans. Zij zijn volgens Europese wetgeving verplicht te rapporteren wat zij aan duurzaamheid doen.

Mkb

Ook het midden- en kleinbedrijf – en de meeste BOVAG-leden behoren daartoe – krijgt nu al te maken met de gevolgen van deze richtlijn. Dat was de reden dat BOVAG een tool heeft opgesteld die leden helpt een dergelijk rapportage op te stellen, want in de woorden van algemeen voorzitter Han ten Broeke hebben de meeste ondernemers daar op zaterdagavond, na een werkweek van zes dagen, niet zo heel veel zin in. De tool is dan ook nadrukkelijk bedoeld om die rapportage behapbaar te maken. Daarnaast is getracht de rapportage zodanig te standaardiseren dat één lijstje volstaat voor alle partijen die daarom vragen.

Banken en verzekeraars

In eerste instantie raakt de CSRD de banken en verzekeraars. CSRD geeft namelijk inzicht in de duurzaamheid van de bedrijven die zij van financiering voorzien, of waarvoor zij verzekeringen afsluiten. In theorie zou het dus kunnen dat een bank of verzekeraar een bedrijf out of business stelt wanneer dat niet aan de eisen voldoet, al zal dat volgens een bij de presentatie aanwezige medewerker van Achmea in de praktijk zo’n vaart niet lopen.

Samen

Directeur Peter Niesink vertelde dat BOVAG al ruim een miljoen euro in de ontwikkeling van de tool heeft gestopt, die daarom ook niet gratis aan de leden kan worden aangeboden. Zij betalen daarvoor honderd euro per jaar. En omdat BOVAG zoveel mogelijk partijen erbij wil betrekken, is deze ook voor niet-leden beschikbaar. Zij betalen daarvoor tweehonderd euro per jaar.

Die gezamenlijkheid bleek ook uit het feit dat Medy van der Laan namens de Nederlandse Vereniging van Banken zei blij te zijn met de tool en die, naar het voorbeeld van BOVAG, ook voor zijn leden, de banken, te willen ontwikkelen, maar dan vanuit de eisende partij.

Er zijn ook commerciële partijen die een dergelijke tool aanbieden. Peter Niesink vindt het lastig om op dit moment advies te geven in hoeverre bedrijven met deze partijen in zee moeten gaan. “Een van onze leden heeft al voor zo’n tool gekozen en die helpen wij daar ook bij, want welke tool een ondernemer kiest, daar laten wij hem vrij in. Wat wij van belang vinden is datakwaliteit. Je moet allerlei data gaan aanleveren en die data moet betrouwbaar zijn, dat is essentieel. Des te meer je standaardiseert, en hoe meer je kunt vergelijken, des te beter gaan je data worden.”

Aftermarket

CSRD raakt ook de aftermarket, niet alleen de autobedrijven, maar ook hun leveranciers, de automaterialengrossiers, die met busjes soms tot zeven keer bij het autobedrijf komen om onderdelen te bezorgen. Hoe duurzaam is dat? Veel partijen uit de aftermarket waren dan ook aanwezig bij de presentatie, waaronder LKQ, Alliance Automotive Group, Robert Bosch en Koskamp.

Gevraagd naar de betekenis van CSRD voor hen, zei Jeroen van de Braak, voorzitter RAI Aftermarket, die ook heeft meegewerkt bij de totstandkoming van de tool: “Duurzaamheid en circulariteit worden steeds belangrijker en daarmee de verdienmodellen om de impact van je bedrijf te verkleinen. Als je de rapportage van je bedrijf wil gaan verbeteren, zul je het daarin moeten zoeken: recycling, refurbishment en hergebruik. RAI Aftermarket ondersteunt dit initiatief van harte en dit is nog maar het begin, want de relevantie van dit onderwerp zal alleen maar groter worden.”

Inderdaad is rapportage één ding, echt duurzaam ondernemen is de volgende stap. Betrokken partijen zien de lancering van de tool dan ook vooral als een aansporing om de daad bij het woord te voegen.

Op de foto van links naar rechts Han ten Broeke (BOVAG), Medy van der Laan (Nederlandse Vereniging van Banken), Tjerk Opmeer (Economische Zaken) en Geeke Feiter (Verbond van Verzekeraars).

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
31 maart 2025
LKQ neemt afscheid van B2C Leisure
31 maart 2025
Nicola Torregiani neemt Benelux-markt onder zijn hoede 
31 maart 2025
Toyota populair op Urk, BMW domineert in Blaricum en Bloemendaal
31 maart 2025
Apk significante aanjager werkaanbod
28 maart 2025
Systeem Kia waarschuwt voor naderende hulpdiensten
28 maart 2025
Vakgarage vernieuwt magazine Dichtbij
Meest bekeken berichten
Recente reacties